Rødt farenivå på Veslemannen - steiner dundret ned fjellsiden

RAUMA (VG) Norges vassdrags- og energidirektorat har hevet farenivået for Veslemannen til rødt, på grunn av mye nedbør og store bevegelser. Mandag kveld har bevegelsene i fjellpartiet økt.

Mandag morgen varslet NVE om forventet økte hastigheter i fjellpartiet. Klokken 11.20 dundret det steiner ned fra det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Rauma. Det pågikk i omtrent et halvt minutt. I løpet av natten gikk det fem mindre steinsprang.

NVE mener at aktiviteten som er uvanlig tidlig på året, tyder på at fjellpartiet er svekket.

Farenivået for Veslemannen ble først hevet til gult farenivånivå 13. juni på bakgrunn av økte bevegelser. Tidligere i går ble farenivået hevet til oransje.

Etter at hastigheten igjen avtok noe mandag morgen, har bevegelsene igjen økt mandag kveld. Rundt klokken 18 er hastigheten nå omtrent på samme nivå som da farenivået ble hevet til rødt søndag kveld.

– Bevegelsene har økt de siste par timene, forteller Lars Harald Blikra. Han følger overvåkningen fra sitt kontor på Stranda.

Det regner lett ved fjellpartiet, og det er spådd mye regn de neste dagene.

MANDAG MORGEN: Sivilforsvarets lyttepost ved foten av Mannen ved 06.00-tiden mandag. Foto: Patrik Eian Fjeldstad, VG

Alle beboerne under fjellpartiet har blitt evakuert.

I 2017 var forflytningene i det ustabile fjellpartiet Veslemannen tredoblet fra året før. I 2018 så Norges vassdrags- og energidirektorat atter en tredobling, sier vakthavende geolog Gudrun Breiås Majala til VG.

I fjor flyttet partiet seg sju meter.

- Det er jo bratt der oppe, så det er naturlig at det blir mer og mer svekket, sier geologen.
Hver høst siden 2014 har beboerne under fjellpartiet måttet evakuere fordi det har vært store bevegelser i fjellet og rødt farenivå. I år har de store bevegelsene og den påfølgende evakueringen skjedd uvanlig tidlig.

- Det at vi ser en så kjapp reaksjon på så lite nedbør så tidlig på sesongen tyder på at fjellet er svekket, sier Majala.

Hun vil imidlertid ikke spekulere i om fjellpartiet nå er modent for ras, men sier at dersom fjellet raser, kan det skje i en rekke steinsprang eller ett stort ras.

Det er særlig den nedre delen - som kalles Spiret - geologene følger tett. Den delen holder resten av fjellpartiet på plass.
- Vi ser en raskere reaksjon i Spiret enn tidligere.

Hun sier at grunnen til at NVE besluttet å heve farenivået til rødt var nettopp den raske reaksjonen på en relativt liten mengde nedbør. Det betyr også at de venter å se økt aktivitet ettersom det er ventet mer nedbør i Rauma.

Både natt til mandag og mandag formiddag gikk det steinsprang fra fjellpartiet. VG var på stedet da det gikk et steinsprang klokken 11.15. Først hørtes det ut som torden fra tåken som omslutter toppen av fjellet, før steiner spratt nedover fjellsiden og etterlot seg små støvskyer der de hadde truffet fjellet på vei ned.

- Steinsprang er noe vi ser i forkant av fjellskred. Økt aktivitet vitner om et utstabilt system, sier Majala.

Fem små steinsprang

Sivilforsvarets lyttepost ved foten av Mannen har registrert fem små steinsprang fra fjellpartiet siden de ankom litt etter midnatt. Det siste steinspranget er registrert 02.56, får VG opplyst.

Mandag morgen regner det ved det ustabile fjellpartiet, og fjellveggen er innlemmet i tåke.

NVE opplyser at det er meldt betydelige nedbørsmengder frem til mandag kveld.

Les også: Vurderer flere sikringstiltak ved Veslemannen

Økte bevegelser

Bevegelsene er nå omtrent 60-40 millimeter i døgnet i øvre del og 6-11 millimeter i nedre del av fjellpartiet. Hastighetene hadde søndag kveld økt de siste timene og det fortsetter å komme nedbør, skriver NVE i pressemeldingen.

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av fjellpartiet Mannen, som ligger over Lyngheim i Rauma kommune i Romsdalen.

Denne delen av fjellet ligger mellom 1.100 og 1.200 meter over havet. Veslemannen har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter. Siden 2014 har beboerne ved foten av fjellet i Rauma blitt evakuert en rekke ganger.

VG får opplyst at ingen geologer fra NVE er i Rauma, og det er heller ingen planer om å være der denne sommeren.

Rettelse: VG skrev først at beboerne ved Mannen har blitt evakuert hvert år siden 2015, men det riktige er 2014. Artikkelen ble oppdatert den 01.07.2019 klokken 12.20.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder