GLEDER SEG: - I kveld blåser det hunder og katter. Men kommer varmen i morgen, vil jeg sole meg, sier Ida Larsen (28) i Longyearbyen - med Isfjorden i bakgrunnen.

GLEDER SEG: - I kveld blåser det hunder og katter. Men kommer varmen i morgen, vil jeg sole meg, sier Ida Larsen (28) i Longyearbyen - med Isfjorden i bakgrunnen. Foto: Privat

Longyearbyen kan slå varmerekord lørdag

Sommeren kommer til Svalbard lørdag. Longyearbyen kan bli varmest i landet. Det er knapt til å tro, ett døgn før.

– Det blåser masse og har pøsregnet i hele dag. Vi har vel 6–7 effektive grader. Det tok på å sykle hjem i dag, sier Ida Larsen (28) i Longyearbyen.

Men Meteorologisk Institutt lover værskifte:

– Veldig varm luft er på vei nordover. Slår luftmassene ned, kan det bli over 20 grader i Longyearbyen lørdag, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik.

Varmerekorden i Longyearbyen er 21,3 grader.

– Svalbard ligger an til varmerekord i morgen og kan bli varmest i Norge lørdag, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo Isak Slettebø.

Kollega Svanevik ved Meteorologisk Institutt tror også det er en liten mulighet for at varmerekorden i Longyearbyen blir slått.

– Sol og fint blir det ihvertfall på lørdag, sier Magni Svanevik.

– Turister i ull og dun får seg nok et sjokk

Ida Larsen er daglig leder av Svalbard Bryggeri, men de har ingen uteservering å åpne på årets første - og kanskje siste - sommerdag.

Sjekk været der du er på pent.no.

– Cruiseturistene som kommer på ølsmaking, benker seg innendørs. De fleste er iført ull og dunjakker og får nok sjokk, om varmen plutselig kommer.

les også

Melder sol i hele landet – Sør- og Østlandet kan nå 25 pluss

– Hva vil du selv gjøre i finværet?

– Det ville vært deilig, om jeg kan sette meg ut og sole meg. 20 grader er helt perfekt. Ellers liker mange å grille og kose seg i sjøområdet, sier Ida Larsen.

Servitør Linn Nyström på restauranten Kroa i Longyearbyen tror det kan bli fullt på deres uteservering, om sommeren kommer lørdag.

– Kanskje blir det 40 gjester der. Sist vi hadde så mange ute, er et par uker siden. Men nå er det tomt, for nå regner det, sier servitøren på Kroa.

-Miljøet på Svalbard har ikke godt av varmen

Styrelederen i Visit Svalbard er ikke like begeistret for værutsiktene.

– Miljøet på Svalbard har ikke godt av varmen. Da tenker jeg på isbreer og permafrost og isbjørn og hvalrosser, sier Ronny Strømnes.

les også

Rekordvarmt hav i 2018: – Vi ser store effekter, spesielt på Svalbard

Han er glad for at snøen lå langt ut i mai.

– Vi er ikke ute etter varmerekorder, kulda er best for Svalbard.

– Hvordan vil du selv nyte lørdagen?

– Jeg sitter på stranden i Nerja lengst sør i Spania og ser ut over Middelhavet, jeg. Vi har 28–29 grader, sier Ronny Strømnes.

Les om de enorme værforskjellene fra i fjor til i år.

Væromslaget ved Longyearbyen skyldes uvanlig varme luftmasser fra Russland som kommer nordover i forbindelse med et lavtrykk.

les også

Meteorologer: Stadig flere hetebølger i Norge

– Varselet på Yr har nok lavere temperaturer, men slår varmluften ned, kan det bli over 20 grader. Over helgen blir det kjøligere igjen, sier Svanevik,

På fastlandet blir ikke helgen all verden, rent værmessig.

– Vi får ikke de helt store temperaturene og kan vente regn og regnbyger over store deler av landet. Et lavtrykk trekker inn mot Sør-Norge, sier Svanevik.

Om noen skal gjøre Longyearbyen rangen stridig som varmest lørdag, kan det bli nordlige deler av Østlandet, Nordvestlandet og indre strøk av Finnmark.

Men neste uke kommer finværet - i hele Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder