NULL ANGER: Terrorsiktede Philip Manshaus (22) har i et åpent rettsmøte forklart at det var helt nødvendig for ham å ty til vold, siden han mener at innvandrere ikke slipper makten og at en fredelig revolusjon ikke er aktuelt. Foto: Frode Hansen

Terrorsiktede Philip Manshaus (22) erklært tilregnelig

De tre rettsoppnevnte sakkyndige har enstemmig konkludert med at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) var tilregnelig da han drepte stesøsteren (17) og angrep Al-Noor-moskeen i august.

De tre rettspsykiaterne Rita Lyngved, Helge Haugerud og Anne Lill Ørbeck har siden begynnelsen av september arbeidet med full judisiell observasjon av den terrorsiktede 22-åringen.

De sakkyndige har blant annet gjennomført samtaler med Manshaus og lest avhør av ham for å besvare spørsmålet om han var psykotisk eller ikke i tiden rundt terrorangrepet på sensommeren.

les også

Terrorsiktede Philip Manshaus (22) om motiv: Måtte ty til vold

Nekter straffskyld

De tre rettspsykiaterne har konkludert med at 22-åringen var tilregnelig.

Det melder Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Det betyr at det ligger an til en ordinær straffesak mot ham i løpet av neste år. Der kan han trolig vente seg en streng straff.

– Politiet tar med seg konklusjonen fra de sakkyndige i det videre arbeidet med saken, sier politiadvokat Hilde Strand.

DREPT: Terrorsiktede Philip Manshaus har erkjent drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle Hansen (17). Foto: Privat

De rettspsykiatrisk sakkyndige har gjennomført elleve samtaler med siktede.

– Han har samarbeidet med de sakkyndige og gjennomført de samtalene som de har bedt om, sier politiadvokaten til VG.

Erklæringen er totalt på 70 sider. Den rettsmedisinske kommisjon skal nå gjennomgå erklæringen og vurdere denne.

– Politiet satser på å ferdigstille etterforskningen av saken og sende over en innstilling til statsadvokaten før jul, sier Stand.

Terrorsiktede Philip Manshaus har erkjent drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle Hansen (17) og at han sto bak angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum, men 22-åringen nekter straffskyld.

Holdes i varetekt

Mandag ble 22-åringen fremstilt for nok en varetektsfengsling i Oslo tingrett, hvor retten fastholdt tidligere avgjørelser om å holde ham i varetekt.

Det betyr at Manshaus vil sitte i varetekt frem til 6. januar, men uten noen former for restriksjoner. Han vil derfor ha anledning til å få besøk, samt å lese aviser og se på TV.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder