To kritisk skadet etter ulykke i Svolvær: Flere hoppet i vannet for å hjelpe

SVOLVÆR (VG) Ordføreren hyller alle som bidro etter at en bil med tre personer kjørte utfor fergekaien og havnet i vannet.

Tilstanden er fortsatt kritisk for en kvinne og en mann som kjørte utfor fergeleiet i Svolvær lørdag kveld. For den siste kvinnen i bilen er tilstanden alvorlig.

Politiet sier det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, men har tidligere fortalt at bilen havnet 25 meter fra land, på syv meters dyp.

– For det første leit at man havner i en ulykke, og veldig leit at man blir såpass skadet at det står om livet. Men blir jo preget av det, sier ordfører Eivind Holst (H) i Vågan kommune.

ROSER FRIVILLIGE: Ordføreren i Vågan kommune, hvor Svolvær ligger, Eivind Holst (H). Foto: Jørgen Braastad, VG

– Formidabel innsats

VG møter ordføreren på rådhuset i Svolvær sentrum dagen etter den dramatiske ulykken. Han legger ikke skjul på at det kommunen er preget, og ønsker å rose de frivillige, nødetatene og alle som bidro da bilen kjørte utfor fergekaien.

– Det har vært en formidabel innsats. To frivillige var først på skadestedet og så bilen kjøre ut i sjøen, og prøvde å hjelpe dem opp. Etter hvert kommer redningsskøyten med dykker og sammen greier de å få opp de tre som sitter fast i bilen under vann. En av de første politifolkene på stedet kastet seg også i vannet for å prøve å komme ned til bilen.

Tom-Ove Hammer, operasjonsleder i Nordland politidistrikt, bekrefter at en politimann kastet seg i vannet og prøvde å dykke ned.

– Men bilen lå så dypt at han ikke nådde ned med egen kapasitet av luft, sier Hammer.

Bakgrunn: Bil i vannet ved fergekai i Nordland

Ordføreren er takknemlig for alle som bidro, og at folk stiller opp på kort tid en lørdagskveld.

KJØRTE UTFOR KAIEN: Dagen etter ulykken er det tydelige skader på autovernet på fergekaien i Svolvær. Foto: Jørgen Braastad, VG

– Hvordan har kommunen jobbet i går og i dag?

– Vi satte krisetemaet i beredskap etter vi fikk meldingen i går kveld. De har jobbet siden da, og frem til halv to i natt med å ta vare på barn og unge som er i familie med dem som var med i ulykken, sier Holst.

Ordføreren sier at kommunen vil ha et møte med beredskapsledelsen klokken 17, for å snakke om videre tiltak for å ivareta de pårørende.

For tidlig å si noe om årsaken

Ulykkesbilen ble heist opp av vannet søndag ettermiddag, ved hjelp av både redningsbåt, kran og Viking, og skal så undersøkes av politiet. Politiet jobber også på spreng for å få klarhet i hva som skjedde.

– Det som måtte være av vitner blir avhørt. Vi ønsker fortsatt å komme i kontakt med flere som kan ha sett ulykken eller vært i nærheten da det skjedde, sier operasjonsleder i Nordland Tom-Ove Hammer til VG.

Han forteller at det skal gjøres tekniske undersøkelser av bilen søndag.

– Kjørte bilen gjennom autovernet?

– Det er en del av etterforskningen – om autovernet sto der eller om det var nedkjørt fra før av, sier Hammer og legger til at de må avvente etterforskningen før de kan konkludere hva som har skjedd.

Han opplyser at politiet fikk melding om ulykken litt over klokken 20 lørdag og ifølge politiloggen var alle tre berget ut av bilen klokken 21.02.

ETTERFORSKER: Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha sett ulykken. Foto: Jørgen Braastad, VG

Tidligere søndag ønsket politiet også å komme i kontakt med en mann som bisto dem i vannet lørdag kveld. Det har de nå mest sannsynlig lykkes med, sier oppdragsleder May-Wenche Hansen.

– Jeg kan ikke si noe mer om hva denne mannen gjorde fordi vi etterforsker saken, sier Hansen.

Lofotposten skriver at redningsskøyten «Sundt Flyer» også bisto i redningsarbeidet:

– Våre dykkere, sammen med en innleid dykker fra brannvesenet, gikk samtidig i vannet. Det var veldig bra, for det var en del ting som man måtte hjelpe hverandre med der nede. Det gikk under ti minutter fra vi beskjeden, før dykkeren var i vannet. Vi har gode prosedyrer på dette, sier skipsfører Rune Pedersen på «Sundt Flyer» til avisen.

KJØRTE UTFOR KAIEN: Dagen etter ulykken er det tydelige skader på autovernet på fergekaien i Svolvær. Foto: Jørgen Braastad, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder