Nektes å ha debatt i Arendal: «Trist»

ARENDAL (VG) Ytringsfrihetsforbundet ble nektet å ha debatt under Arendalsuka tirsdag kveld.

– Vi hadde tenkt å invitere SIAN og Alliansen til en utspørring. Vi synes det er veldig trist at vi ikke kan bruke et offentlig sted til en offentlig debatt, sa Shurika Hansen i Ytringsfrihetsforbundet til mediene da de kom til lukkede dører tirsdag kveld.

Politiet var møtt opp, men det gikk rolig for seg ved Kløckers teltscene i Arendal tirsdag kveld, etter at Arendalsuka hadde bestemt seg for å stanse en debatt som Ytringsfrihetsforbundet hadde planlagt. Forbundet ble dannet av Resett-sjef Helge Lurås i fjor.

Bakgrunnen for striden er at Ytringsfrihetsforbundet inviterte Stopp islamiseringen av Norge og Alliansen til paneldebatt tirsdag kveld under Arendalsuka.

Fikk avslag tirsdag formiddag

Arendalsuka informerte tirsdag formiddag om at de ville avlyse debatten.

«Vi har vært i dialog med Ytringsfrihetsforbundet om dette arrangementet og har etter en totalvurdering valgt å avslå en debatt om ytringsfrihet med Hans Lysglimt Johansen og Lars Thorsen. Vi har begrunnet vårt avslag med at vi i år ikke tillater at Alliansen og SIAN deltar på arrangementer i Arendalsukas program», skrev Arendalsuka på Facebook tirsdag formiddag.

Lysglimt Johansen leder Alliansen, mens Thorsen er med i SIAN (Stopp islamiseringen av Norge).

– Veldig trist

– Den siste avgjørelsen er at heller ikke Ytringsfrihetsforbundet får stille opp. Det oppleves som en eksklusjon av mennesker. Vi mener at Arendalsuka er ute på ville veier. Vi tror at å utestenge stemmer fører til mer radikalisering, sa Lurås til mediene ved scenen tirsdag kveld.

Ytringsfrihetsforbundet er ledet av Helge Lurås, Shurika Hansen og Monica Staff, som alle er tilknyttet Resett.

Det omstridte, høyreradikale nettstedet får ikke være med i Redaktørforeningen, og er svartelistet av annonsører som hotellkjeden Nordic Choice, møbelkjeden Jysk og strømselskapet NorgesEnergi. 

Da organisasjonen ble opprettet, sa jurist og ekspert på ytringsfrihet, Anine Kierulf, at de står for omtrent det motsatte av ytringsfrihet.

– Invitert i «hemmelighet»

Arendalsukabestemte tidligere i sommer å utestenge SIAN og Alliansen. Beslutningen ble tatt etter at Arbeiderpartiet og flere andre aktører truet med å boikotte Arendalsuka hvis disse to organisasjonene fikk delta.

SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) skriver på nettsidene sine at de har som formål å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge», mens Alliansen er et parti ledet av Hans Lyslimt Johansen. Han har tidligere markert seg med oppsiktsvekkende og ytterliggående retorikk.

Alliansen fikk 3.300 stemmer ved stortingsvalget i 2017, som tilsvarer en oppslutning på 0,1 prosent.

Dagbladet meldte tidligere denne uken at Ytringsfrihetsforbundet inviterte SIAN og Alliansen i «hemmelighet», og at det heller ikke har ligget noen informasjon ute om organisasjonenes deltagelse på Arendalsukas hjemmesider.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen kom det ikke tydelig nok frem hva Ytringsfrihetsforbundet, SIAN og Alliansen er, og hvem som står bak disse. Det kom heller ikke frem at det ikke har ligget informasjon om SIAN og Alliansens deltagelse på Arendalsukas nettsider tidligere. For å nyansere saken er disse opplysningene derfor lagt inn i artikkelen. VG publiserte denne artikkelen torsdag 14.08, hvor rådmann Harald Danielsen i Arendal kommune sier at de opplevde å bli lurt inn i noe de ikke ville. Saken ble oppdatert 14.08.2019 klokken 17.57, og klokken 22.40, med link til den siste artikkelen om saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder