Flom og jordras på Vestlandet: Disse veiene er stengt

Uværet fører til stengte veier på grunn av flom, ras og snø på Vestlandet.

– Mange steder er omkjøring mulig, men sjekk 175.no før du skal ut å kjøre, sier Andreas Herland i Vegtrafikksentralen.

Det er i hovedsak regn som har skapt de store problemene gjennom natten, men i fjellet er det nå full vinter enkelte steder fordi regnet kommer som snø. Veien over Sognefjellet, som Statens vegvesens webkamera øverst i saken viser, er stengt.

– Det er nok 40 centimeter med tung snø her nå, så det er bare å spenne på seg fjellskia, sier Ove Nestvold, daglig leder på Sognefjellshytta.

Han er glad i vinteren og tar snøværet med godt humør. Men noe særlig til turvær er det ikke. Sikten er på rundt 200 meter og det blåser.

– Nei, det er nok ingen som er ute på tur. Men vi håper brøytebilen kommer slik at vi får brøytet gjestene våre hjem fra fjellet i dag, sier han.

I 11-tiden opplyste politiet at en bobil sto fast i snøen vest for Sognefjellshytta og fikk hjelp av brøytebil og bilberger.

Har du bilder eller video? Tips oss her!

– Folk er nok litt nervøse

Innsatsleder Joachim Malterud sier til avisen Firda i 23-tiden lørdag kveld at de valgte å stenge både nordsiden og sørsiden av Jølstravannet, både ved hjelp av skilt og brannfolk.

– Vi fikk først melding om at det gikk overvann der det store raset kom ved Vassenden i sommer. Politi og lokalt brannvesen rykket ut. Innen vi kom opp fikk vi melding om at også elven ved Svidalsneset flommet over, sier han.

I slutten av juli gikk det flere jordras i Jølster. Se bildene av skadene her:

På spørsmål fra Firda om hvordan stemningen i kommunen er med de forrige rasene friskt i minne, svarer Jølster-ordfører Oddmund Klakegg at han har vært i kontakt med folk på Vassenden.

– Folk er nok litt nervøse. Vi har sagt at folk må kjenne på om de kjenner seg trygge med å være i husene sine, men vi har hatt god kontakt med NVE og de som er i faresonen har fått beskjed om det, sier han til avisen Firda.

Søndag er han trygg på at dette går fint.

– Det er egentlig ikke noe annet enn en vanlig høststorm, som vi jo pleier å ha her på Vestlandet. Men det er litt ekstra anspent på grunn av rasene i sommer. Vi opprettholder beredskapen dersom noe skulle skje, forteller han til VG søndag formiddag.

BER FOLK HOLDE SEG INNE: Ordfører Oddmund Klakegg fotografert i forbindelse med jordrasene i Jølster i sommer. Foto: Fredrik Solstad, VG

les også

Ordføreren i Jølster: – Pårørende er bekymret

Operasjonsleder i Vest politidistrikt Tatjana Knappen forteller til VG at de natt til søndag har fått inn mellom ti og 15 meldinger som har direkte tilknytning til været. Jordrasene ved Jølstravatnet er en av dem de har sendt ut patruljer på.

– Vi har økt beredskap mange steder i distriktet nå. Vi vet aldri hvor det skjer, så vi skal ikke låse oss til et sted – det kan skje større ting hvor som helst, sier hun.

I Nordfjord har politiet bistått med å sikre en båt på grunn av store bølger, mens de også har foretatt en rekognosering på Skjolden på grunn av mye regn.

les også

NVE om uværet: Kan oppstå alvorlige situasjoner

– Det har vært forholdsvis hektisk her. Vi har mange meldinger på
store mengder vann, ras og elvebredder som går utover, sier operasjonsleder Knappen og legger til:

– Heldigvis har det ikke så langt vært noen store ras som har medført alvorlige hendelser.

VG

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt flomvarselet til oransje farenivå for flere steder på Vestlandet også søndag. De har også satt jordskredvarselet til oransje farenivå for midtre og indre deler av Vestlandet og Nordvestlandet. Oransje farenivå er det nest høyeste varslingsnivået.

– Vannføringen synker mange steder på Vestlandet etter etter å ha steget i natt, men i noen store vassdrag stiger vannføringen fortsatt etter regnet som har kommet. Treffer regnbygene i dag her forventer vi at de fortsetter å stige, så flomfaren er ikke over, sier Anne Fleig i NVEs flomvarsling.

Sogn og Fjordane

E39 på Vassenden er åpnet igjen, etter at det gikk flere ras over veien lørdag.

I Sogn og Fjordane er følgende vei- og fergestrekninger stengt, ifølge Vegtrafikksentralen Vest.

 • Fylkesvei 8 ved Åkre er stengt på grunn av fare for ras. Omkjøring via fylkesvei 92.
 • Fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde er stengt på grunn av fare for ras.
 • Fjellovergangen over Sognefjellet er stengt.
 • Fylkesvei 258 Gamle Strynefjellsvegen er stengt.
 • Fylkesvei 331 mellom Urnes og Skjolden er stengt på grunn av fare for ras.
 • Fylkesvei 451 mellom Vassenden og Kjøsnes er stengt på grunn av flom.
 • Fylkesvei 691 mellom Gjengedal og Aa er stengt på grunn av flom.
 • Fylkesvei 92 mellom Arnafjord og Vik stengt ut dagen.
 • I tillegg er fylkesvei 57 på ferjestrekningen Leirvåg-Sløvåg innstilt på grunn av dårlige værforhold.
 • Fylkesvei 616 på strekningen Smørhamn-Isane er stengt på grunn av jordras. Vurderes igjen klokken 18.
 • Fylkesvei 606 fergestrekningen Losna-Krakhella er innstilt.
 • Fylkesvei 50 ved Vassbygditunnelen er stengt på grunn av ras.

KUM: Vann strømmer opp av kummene og vannmassene presser noen steder opp kumlokkene i Bergen lørdag kveld. Foto: Richard Halland

Hordaland

Også i Hordaland er flere veistrekninger stengt på grunn av store vannmengder eller fare for ras, melder Vegtrafikksentralen:

 • Fylkesvei 314 ved Bergsdalen er stengt på grunn av jordras og forventes å være stengt noen dager.
 • Fylkesvei 103 Simadalsvegen ventes å åpne i løpet av søndag.
 • E16 ved Bolstadøyri er åpen med manuell dirigering og ledebil, men kan bli stengt på kort varsel.
 • I tillegg er fylkesvei 57 på ferjestrekningen Leirvåg-Sløvåg er åpen igjen, men forsinkinger må påregnes.
 • Fylkesvei 541, fergesambandet Buavåg-Langevåg er innstilt på grunn av uvær.
les også

Her kommer familien hjem fra ferie: – Verre enn jeg hadde sett for meg

Møre og Romsdal

I Møre og Romsdal er også flere veistrekninger stengt:

 • Fylkesvei 63 Trollstigen er stengt – trolig helt frem til mandag.
 • Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn er stengt på grunn av dårlige værforhold.

Rogaland

 • E39 Mortavika fergekai er stengt på grunn av uværet. Fergesambandet går mellom Hanasand og Arsvågen.

Oppland

 • Fylkeesvei 258 Gamle strynefjellsvei er stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold.

Også i Forsand i Ryfylke har vannmassene skapt problemer. Politi, brannvesen og teknisk etat fra kommunen har fulgt nøye med på et basseng med vann som har oppstått i overkant av bebyggelse.

– Det har ikke kommet mer vann i bassenget nå og ikke behov for å evakuere noen av husene i nærheten, skriver politiet på Twitter like før klokken 04.

Vær obs på kraftige vindkast søndag

De siste målingene for nedbørmengdene gjennom natten har ennå ikke kommet inn hos Meteorologisk institutt søndag morgen.

– Det verste av nedbør kom i går kveld og fram til midnatt, men det skal fortsatt være regnbyger på Vestlandet utover dagen. Det kommer også mindre regnbyger i Møre og Romsdal, sier vakthavende meteorolog hos Yr John Smits til VG.

Vinden blåser i full storm på Stadt, Svinøy og Ona fyr, mens det er liten storm en del steder sørover på Vestlandet. Inn mot Trøndelag er det sterk kuling.

– Det ventes også en del kraftige vindkast østafjells i deler av Agder og Telemark. De kan være opp i 20 meter per sekund på det sterkeste, så her er det lurt å passe på løse gjenstander, sier Smits.

Hurtigruten dropper Vestlandet

Hurtigrutens MS Finnmarken kansellerer seilasen mellom Bergen og Ålesund fra i dag og til tirsdag. MS Nordlys har droppet søndagens stopp i Kristiansund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder