KREVER ÅPENHET: Byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) krever at byrådet gir Oslofolk innsyn i problemene med eldreomsorgen før de skal gå til stemmeurnene. Foto: Ole Palmstrøm ,

Mener Oslo hemmeligholder eldreskandaler

Krever kortene på bordet - også FØR valget

Mens åpenheten hos Trondheims røde flertall gir byen ramsalt kritikk for eldreomsorgen, har Oslo hemmeligholdt sine problemer.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det mener byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap), som nå krever full åpenhet om Oslos eldreskandaler – også før valget om halvannen uke:

– Vi har en utrolig alvorlig situasjon i Oslo fordi byrådet hevder det ikke er behov for en oppgradering av eldreomsorgen slik vi går til valg på, samtidig som de hemmeligholder problemene i eldreomsorgen for pårørende, mediene og innbyggerne, sier Raymond Johansen til VG.

#vgvalg: Få siste nytt om valgkampen i VGs direktestudio

Graverende historier

Han skryter av sine partifeller i Trondheim som har vist full åpenhet om alle avvik i eldreomsorgen. Det innebærer blant annet at graverende historier som den om Inga Fremstad kommer frem.

Inga Fremstad var en vital 89-åringen, men bare uker på sykehjem fjernet livsgnisten hennes, mener familien. Foto: privat ,

– Det er bra og viktig at det settes fokus på dette. Adresseavisen ba om innsyn i avvikene i Oslos eldreomsorg for et halvt år siden, men fikk avvist dette. Da er det ganske påfallende at byrådet nå, rett før valget, skal score billige poeng på å si at de skal åpne, men ikke gjøre det før etter valget, sier Johansen.

Les historien: Inga døde etter seks måneders mareritt

– Tenker på de ansatte

Oslos eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) vil ikke stille til telefonintervju med VG om saken, men har sendt skriftlige svar.

Eldrebyråd Aud Kvalbein. Foto: NTB Scanpix ,

Hovedpoengene er at avslagene på innsyn ikke er politisk behandlet tidligere.

På anklagen om hvorfor hun vil score billige valgkamppoeng, svarer hun blant annet:

– Det virker for meg heller som om det er Raymond Johansen som scorer billige valgkamppoeng. Det undrer meg at han er så lite opptatt av de ansattes situasjon nå. Jeg er blitt gjort kjent med at ansatte er redde for at deres avviksmeldinger likevel skal kunne kjennes igjen

Overfor NTB har Kvalbein argumentert med at det er mye arbeid som er årsaken til at innholdet holdes hemmelig – trolig til valget er overstått:

– Dette må gjøres manuelt og er et betydelig arbeid. Jeg kan ikke nå si når arbeidet er gjennomført, men det vil ta tid, sier eldrebyråden til NTB.

Diskuter saken i sosiale medier under #vgvalg

Johansen fnyser

Det svaret fnyser Johansen av:

Byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) Foto: Fredrik Solstad , VG

– De fikk forespørselen om innsyn i mars. Nå må de bare starte arbeidet, og så offentliggjøre det løpende slik at innbyggerne får innsyn i problemene før de skal gå til valgurnene. Kortene må på bordet før valget, sier Ap-toppen.

Ap går til valg på å innføre eiendomsskatt for å finansiere blant annet 500 nye stillinger i eldreomsorgen:

– Vi vil ha et taktskifte i eldreomsorgen i Oslo. Men her tror byrådet de kan komme unna med å si at de skal åpne opp, men ikke vise frem forholdene før etter valget, det er for dårlig, sier Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder