Politidirektør Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen på Politidirektoratet i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: ,

Politidirektøren: - Ingen endring i trusselbildet

Politi-Norge opprettholder beredskapen gjennom helgen og øker kapasiteten hvis det skulle bli nødvendig.

 • Erik Samland
 • Oda Marie Midbøe
 • Mari Reisjå
 • Marie Moen Kingsrød

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er ingen stor endring i situasjonsbildet. Vi forholder oss fortsatt til trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Vi er i gang med å øke kapasiteten vår, slik at vi kan stå i dette over noe tid, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård under en pressebrief fredag ettermiddag.

Politidirektøren forstår at situasjonen etter at det ble kjent at det foreligger en konkret terrortrussel mot Norge kan skape utrygghet, og understreker samtidig at dette må tas på alvor. Likevel er han klar på at folk må fortsette med de planene de har lagt og leve som vanlig.

- Det er viktig at den enkelte ikke blir unødvendig bekymret. Vi vet fortsatt ikke hva trusselen innebærer, den er ikke tids- eller stedsspesifikk. Vi leter etter mulige terrorister, vi vet ikke hvem de er eller hvordan de ser ut. Vi ønsker at publikum skal melde fra til oss hvis de ser noe som er mistenkelig, noe som er annerledes.

Ny trusselvurdering i kveld

Bevæpnet politi er i beredskap over hele landet etter at det torsdag ble kjen at PST har mottatt konkret informasjon om et nært forestående terrorangrep i Norge.

Flere medier har meldt at en trusselvurdering fra PST knytter et terrorangrep til mandag neste uke. Politiet besitter imidlertid ikke denne informasjonen.

– Det er ikke riktig. Vi har ikke endret våre operasjonsordre som tidligere ble presentert fra PST sin side, sier Humlegård.

OPPRETTHOLDER BEREDSKAP: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto:Jan Petter Lynau,VG

På spørsmål om folk kan føle seg trygge, sier politidirektøren:

- Vi kan ikke utgi noe trygghetsgaranti. Situasjonen er alvorlig, men det er mer sannsynlig at det ikke skjer noe enn at det skjer noe.

Da VG pratet med Humlegård i etterkant av politietspressekonferanse tidligere i dag, kunne han fortelle at en ny vurdering av trusselen mot Norge antakelig kommer i løpet av kvelden.

- Trusselsituasjonen er lik, men det kommer antakelig en ny trusselvurdering i løpet av kvelden. Det er dog ingenting som tyder på at trusselbildet endres i timene som kommer, sier Humlegård til VG.

Han forteller videre at politet kommer til å videreføre de tiltakene som allerede er iverksatt, gjennom helgen. Og legger til at eventuelt nye endringer vil bli gjort kjent gjennom media.

Terrorgruppe skal ha forlatt Syria

Fredag formiddag opplyste PST at de har opplysninger om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre et terrorangrep i Vesten. Norge er nevnt konkret i denne sammenhengen.

Forskere som følger ulike terrorgrupper tett er klare på at terrorister i Syria innehar både våpen og erfaring til å gjennomføre terror. De sier at de er trent i krig og kan være vanskelige å spore.

Fungerende politidirektør Vidar Refvik melder også at beredskapsnivået i Norge derfor økes.

- Folk vil primært merke vår beredskap ved at politi har økt tilstedeværelse ved grenseoverganger, innfartsveier, internasjonale flyplasser og togstasjoner. Politiet som patruljerer ved disse områdene vil være bevæpnet, sier Refvik.

Her er oversikten over hvordan hvert enkelt politidistrikt sikres.

Stabssjef Johan Fredriksen sa under en pressekonferanse torsdag at terrortrusselen er mer alvorlig enn det vi har sett tidligere. Han sa samtidig at politiets beredskap er høy, at det ikke gambles med folks sikkerhet og at innbyggerne må fortsette å leve som normalt.

Mener norske myndigheter vil skremme

Terroreksperter VG snakket med torsdag mener Politiets sikkerhetstjeneste og norske myndigheter går ut med terrortrusselen fordi de ønsker å skremme terrorister.

VG snakket med reisende med fly og tog torsdag, det virket da som om de tok terrortrusselen mot Norge med fatning.

Politiet har stoppet og sjekket flere personer det siste døgnet, en av dem er Daniel Pettersen (24). Mens han satt om bord på et fly på Torp i går og ante fred og ingen fare ble han hentet av politiet. Han ble hentet ut av flyet og avhørt grundig. Årsak: En engstelig medpassasjer, hans utenlandske bakgrunn – og tatoveringer.

På spørsmål om politiet ser etter spesielle personer og personer med et spesielt utseende, svarer politidirektør Humlegård kort:

- Nei, det gjør vi ikke.

Les også

 1. PST: - Vær skeptisk til rykter på sosiale medier

  I sosiale medier sprer det seg meldinger med uriktig terrortrussel-informasjon, som hevdes å stamme fra en ansatt i en…
 2. Politiet tilkalt etter at flypassasjer ble redd: – Avhørt av politiet på grunn av tatoveringer og hudfarge

  Bevæpnet politi hentet Daniel Pettersen (24) ut av…
 3. PST: Terrorgruppa har reist fra Syria

  Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre…
 4. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

  Ekspertene er klare på at terrorister i Syria innehar både våpen og erfaring til å gjennomføre terror.

Mer om

 1. Terrorisme

Flere artikler

 1. PST: Terrorgruppa har reist fra Syria

 2. PST-sjefen: Trusselen er noe redusert

 3. Terrortrusselen: Oslo-politiet har laget egen tipsgruppe

 4. PST-sjef: Terrorhandling planlagt i Norge om få dager

 5. PST avblåser terror-alarmen

 6. Trapper ned terrortiltak: Politidirektøren: - Ingen grunn til å senke skuldrene

Fra andre aviser

 1. PST frykter terrorangrep i Norge mandag

  Aftenposten
 2. Anundsen angrer ikke på terrorvarselet

  Bergens Tidende
 3. Slik trappes letingen etter mulige terrorister opp langs den norske grensen

  Aftenposten
 4. PST: – Fortsatt alvorlig, men det går i riktig retning

  Fædrelandsvennen
 5. Trusselsituasjonen er uendret

  Bergens Tidende
 6. Jakter fortsatt på mulige terrorister

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder