Flere fotballag og familier ble nektet adgang på danskebåten

Ny krav om pass eller ID-kort skapte kaos for fergetrafikken

PROBLEMER MED HJEMREISE: De to norske familiene satt fast i København lørdag uten pass. De fikk beskjed om at de måtte komme seg hjem på andre måter. Foto:Line Kvilesjø,

Fullt passkaos etter nye politiråd: Ble nektet å reise hjem til Norge uten pass - kapteinen måtte gripe inn

Norske fotballklubber og familier sto fast i sikkerhetskontrollen i Frederikshavn i Danmark  uten pass. Der sto de helt til Stena Lines kaptein grep inn rett før avreise.

Artikkelen er over fem år gammel

- Vi ble stoppet i innsjekkingen fordi vi ikke hadde med oss pass. Vi har med oss førerkort, men det hjalp tydeligvis ikke. Man må ha pass eller ID-kort fikk vi beskjed om, sier Line Kvilesjø på telefonen fra Danmark.

Hun reiste sammen med familien Johansen på ferietur til Læsø i Danmark før kravet om at nordiske borgere må ha med pass eller internasjonalt identitetskort ved innreise til Norge ble innført.

I København fikk familien først beskjed om at de måtte finne en alternativ måte å komme seg hjem på, før de etter en times forsinkelse kom med båten tilbake til Norge.

Politiet presiserer: De som reiser skal ikke være bekymret

Torsdag morgen ble det kjent at det foreligger en konkret og tidsavgrenset terrortrussel mot Norge – men det er uvisst mot hvem eller hva som er målet.

I det sist oppdaterte rådet fra politiet som ble lagt ut på politiets nettsider fredag kveld, står følgende:

"På grunn av delvis kontroll på indre Schengengrenser må nordiske borgere som skal ut å reise ha med pass eller førerkort, EU-borgere som skal ut å reise ha med pass eller godkjent identitetskort."

Rådet har skapt usikkerhet, og politiet la lørdag ut en melding hvor det står:

"De som er på reise skal ikke bekymre seg for å få komme tilbake til Norge. Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge."

Operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Bjøre Haugen, fortalte VG tidligere i dag at få vil bli sjekket.

- For nordiske borgere holder førerkort, eller bankkort med bilde, det er ikke nødvendig med pass. Heller ikke EU-borgere trenger pass, de kan bruke EU-godkjente i ID-kort, sier Haugen.

KAOS: Flere fotballag fra Dana Cup sto inne i sikkerhetskontrollen i over en time uten å vite om de fikk være med båten hjem. Foto:Pål Listuen,

- Kapteinen rykket inn

Jan Jovelsrød, leder i Bærum Sportsklubb, fortalte at deres lag også ble stoppet i sikkerhetskontrollen fordi de ikke hadde pass. Alle ungdommene hadde bankkort, men denne typen ID ble ikke godkjent.

- Vi ble stående i sikkerhetskontrollen helt til kapteinen kom ned å ba sikkerhetsvaktene slippe de norske ungdommene ombord på båten, forteller Hovelsrød.

Han sier til VG at det virket som om det hersket usikkerhet rundt de nye reglene blant både sikkerhetspersonell og kapteinen.

- Dette er jo helt håpløst, og det føles litt som om terrorgreien går til hode på folk, sier han.

- Ungdommene ble veldig engstelige, så jeg er glad det har løst seg nå.

Også fotballaget Fart fra Hamar ble nektet adgang uten pass. Jenter fra 13-17 år hadde alle med seg bankkort. Lagleder Øyvind Kristiansen forteller til VG at det var en "veldig spesiell stemning" i avgangshallen.

- Mange av barna er ute å reiser uten foreldrene sine, og var derfor ganske redde, forteller han.

- Førerkort skulle vært nok

- Vi syntes dette er rart fordi både på nettet og i politiets råd til folket står det at førerkort skal være gyldig, sier Line Kvilesjø.

- Familien min dro til Danmark for en uke siden, og siden det var før terrortrusselen ble varslet om, tenkte vi ikke på å ta med pass.

Pressevakt Vemund Aabø i Politidirektoratet ga følgende forklaring om de nye rådene til VG lørdag morgen:

- Det som er riktig er at det er en delvis kontroll på den indre Schengengrensen. Nordiske borgere må ha pass eller førerkort, EU-borgere må ID-kort eller pass. De må være forberedt på å bli sjekket, men ikke alle blir det. Det bestemmer politiet selv etter kapasitet.

FIKK REISE HJEM TIL SLUTT: Fotballaget Fart fra Hamar fikk først beskjed om at de ikke kunne bli med fergen, men så ble de reddet av kapteinen. Foto:Øystein Kristiansen,

- De som skal til Norge må vise pass

Ifølge informasjonssjef i Stena Line Jesper Waltersson har de fått beskjed om at alle som skal til Norge må vise pass eller ID-kort.

- Nå sier reglene at 100 prosent av dem som skal inn i Norge må fremvise gyldig pass eller ID-kort og da må vi forholde oss til det. Det er bare å beklage, sier han til VG.

Pass på Swebus og Widerøe

Også busselskapet Swebus sier alle reisende må ha pass eller nasjonalt ID-kort, melder NTB. Det samme opplyser Widerøe på sine Facebook-sider og presiserer at førerkort ikke er nok.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder