FLERE MÅ BOSETTES: 4.000 flere flyktninger enn det man først tok høyde må bosettes neste år, ifølge IMDi. Dette bildet er fra grensen på Storskog i Finnmark.

FLERE MÅ BOSETTES: 4.000 flere flyktninger enn det man først tok høyde må bosettes neste år, ifølge IMDi. Dette bildet er fra grensen på Storskog i Finnmark. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Ber om å bosette 4.000 flere flyktninger

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ber kommunene bosette 18.000 flyktninger neste år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er 4.000 flere enn tidligere anslått. Årsaken til det er den sterke økningen i flyktningstrømmen til Europa.

Blant dem som må bosettes neste år, vil det være anslagsvis 4.400 enslige mindreårige, ifølge IMDis beregninger. I sommer lå dette tallet på 750 personer.

– Realistisk

Totalt vil det altså være behov for bosetting av 18.000 flyktninger.

– Det er mye, og det vil være krevende for den enkelte kommune, sier IMDi-direktør Geir Barvik til NTB.

Les også: Dette må du vite om flyktningkrisen

Han mener likevel det er realistisk å bosette 4.000 flere enn tidligere anslått.

– Med den finansieringen staten har til kommunene, så mener vi at det er realistisk at kommunene kan si ja til så mange flere. Vi beregner hvor mye av kostnadene tilskuddene dekker, og i snitt ligger dette på 90 prosent. Mange kommuner driver dette arbeidet så effektivt at det ikke er økonomien som legger begrensninger, sier han.

Må ha nok boliger

Utfordringen blir på kort sikt å få tak i nok boliger, sier IMDi-direktøren.

– Da er mobilisering av den folkelige interessen for å tilby og leie ut bolig, å bruke det private markedet mer enn man har fått til så langt, veldig viktig. Det er mange private husholdninger som ønsker å bidra, og det gjelder å bruke den ressursen. Når det gjelder enslige mindreårige, gjelder det å få flere fosterfamilier, sier Barvik.

Les også: Så stor kan flyktningregningen bli

– Vi kommer til å sende brev til hver enkelt kommune etter dette møtet og be om at de behandler saken innen 31. desember. Vi har tro på at kommunene vil prioritere behandlingen av dette, sier Barvik.

21.000

For 2017 har IMDi indikatorer på at det vil bli behov for å bosette minst 21.000 flyktninger, inkludert 3.000 kvoteflyktninger. Barvik påpeker imidlertid at det så langt ikke er et grunnlag for å gi en presis anmodning om bosetting dette året.

Les også: Forsikringsnekt truer utbyggingen av asylmottak

I år er kommunene bedt om å bosette 11.185 flyktninger, mens 11.607 er vedtatt bosatt.

Av dem som er vedtatt bosatt, hadde totalt 8.262 fått et sted å bo per 30. oktober. IMDi regner med at dette tallet vil stige til rundt 10.500 ved utgangen av året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder