GA NYTT ASYL-VARSEL: På en pressekonferanse oppjusterte UDI-direktør Frode Forfang anslagene for hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge i år og neste år. I bakgrunnen står direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og Cecilie Daae, direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: NTB SCANPIX Foto: Ole Gunnar Onsøien , NTB scanpix

UDI-direktøren om flyktningkrisen: Vi forsto ikke alvoret før i august

UDI-direktøren mener det var umulig å forutse flyktningstrømmen til Norge. Å beregne kostnadene for neste år beskriver han som å kaste en pil mot en bevegelig blink.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over fire år gammel

Flyktningstrømmen har nå blitt så uforutsigbar at det er umulig å spå hvor mange flyktninger som vil komme til Norge. Det tidligere anslaget på 20-25.000 i år vil trolig nås allerede denne måneden, opplyste UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse mandag.

– Vi er ikke i stand til å si hvor mye det kommer til å øke, erkjente han.

Neste uke legger regjeringen frem et ekstrabudsjett, en tilleggsproposisjon, om kostnadene som følge av flyktningstrømmen.

– Ikke mulig å treffe hundre prosent

Forfang sier til VG at UDI er i dialog med departementet om hvilke tall som skal legges til grunn for flyktningmeldingen. Men usikkerheten rundt anslagene gjør at det nærmest er umulig å lage et treffsikkert budsjett, mener han.

– I budsjettarbeidet må man lande på et tall, så må man komme tilbake til eventuelle justeringer i etterkant. Det er ikke mulig nå å lage budsjett som treffer hundre prosent i 2016. Det er som å kaste en pil mot en bevegelig blink. Vi gir foreløpige anslag, så må man sannsynligvis vurdere igjen neste år om anslagene holder eller ikke, ut fra prognosene.

Les også: Venstre tror ikke på Ernas asyl-regning

Forfang varsler at gapet til budsjettet som ble lagt frem for Stortinget 7. oktober, vil bli stort. Den gang lå et anslag på 11.000 asylsøkere neste år til grunn, ifølge Aftenposten.

– Det har ligget i kortene hele tiden. Det blir store endringene i forhold til det.

– Hvor ulikt vil budsjettbehovet bli?

– Vi er på et helt annet nivå enn da det forrige budsjettet ble lagt. Det er såpass store beløp man snakker om her. Både på grunn av mottakskostnader, som vil bli veldig høye både i år og neste år, og saksbehandling hos oss og i politiet. Kostnadene for bosetting av flyktninger i kommunene vil også øke neste år.

– Ingen så det komme

VG har tidligere skrevet at EUs grensekontrollbyrå Frontex advarte alle samarbeidsland om en økt flyktningstrøm. Men UDI-direktøren mener de ikke kunne vite at bølgen ville ramme Norge.

– Det var ingen som så det komme. Selv om vi vet at det er en del flyktningsituasjoner i verden, fordeler asylsøkerne seg ekstrem ujevnt mellom europeiske land. Derfor er det vanskelig å si hvile land som får det største trykket, og hvem som ikke får det. For Europa samlet økte asyltilstrømningen 40 prosent i fjor, mens Norge opplevde en nedgang på fire-fem prosent.

– Når forsto dere alvoret?

– Vi begynte å se det et stykke ut i august. Men vi kunne ikke vite hvor kraftig fortsettelsen skulle bli. Ankomstene i august var rekordhøye, men nå er tallet bare litt større enn ankomstene for forrige uke alene. Det er med andre ord et helt annet nivå, som var vanskelig å forutse.

Størst pågang til andre land

– Men Frontex har advart om flyktningstrømmen?

– Frontex ser på yttergrensene av Europa. Vi kunne se en viss økning i vinter og i sommer, men samtidig så vi at ankomstene fordelte seg på en måte i Europa som frem til da ikke hadde nådd Norge. I stedet var det noen enkeltland som pekte seg ut.

UDI: – Vi er ikke bemannet til å håndtere dette

– Var det ikke litt naivt å tro at Norge ikke skulle merke pågangen?

– Vi må ta en vurdering ikke bare ut fra hvor mange som kommer til Europa, men også ut fra hvilke preferanser asylsøkerne som kommer inn til Europa har. Vi så at Tyskland, Sverige og enkelte andre land fikk en stor pågang, samtidig som det var mange andre land som ikke opplevde en så kraftig økning. Vi må ta en vurdering ut fra faktisk ser, og vi så at det var en skjev fordeling, sier Forfang.

Opptil 100 nye mottak

De nye asylsøkerprognosene gjør at UDI ber om 15.000 nye mottaksplasser, noe som betyr at det trengs mellom 80 og 100 nye mottak.

Dette kommer på toppen av at UDI tidligere i høst utlyste 7.5000 mottaksplasser. I påvente av oppstart 1. desember har direktoratet inngått en rekke avtaler om midlertidige asylmottak over hele landet.

Flyktningstrømmen får også konsekvenser for saksbehandlingstiden – ved inngangen til oktober ventet 10.000 personer på å få saken sin behandlet.

Les også

 1. Må svare på hvor de kan plassere asylsøkerne i dag

  Kommunene og fylkesmennene har fått halvannen uke på seg til å kartlegge bygninger som kan brukes til å huse asylsøkere.
 2. Mener regjeringen bevisst satte av for lite penger til asylstrømmen

  Både samarbeidspartiene Venstre og KrF og opposisjonen mener det fremstår som at regjeringen bevisst satte av for lite…
 3. Fikk gjentatte advarsler om flyktningstrøm

  Frontex, som kontrollerer EU-grensene, sier at varselet om flyktningstrømmen var krystallklart.
 4. Et bredt flyktningeforlik

  Norge trenger et bredt forlik for å klare å møte den enorme økningen vi nå opplever i antall asylsøkere.
 5. Venstre-Trine tror ikke på Ernas asyl-regnestykke

  Venstre-leder Trine Skei Grande tror ikke på regjeringens beregning om at flyktningstrømmen vil koste 40–50 milliarder.
 6. Så dyr blir flyktningstrømmen til Norge: 40-50 milliarder

  Tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40–50 milliarder kroner de neste fem årene, anslår statsminister…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Solberg-regjeringen
 3. Innvandring

Flere artikler

 1. UDI: Flere enn 30.000 asylsøkere i år

 2. UDI er usikre på hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge

 3. Laveste asyl-tall på 19 år

 4. Fikk gjentatte advarsler om flyktningstrøm

 5. Har brukt 6,3 milliarder på mottaksbransjen: Slik svarer UDI for den enorme pengebruken

Fra andre aviser

 1. På to år kan Norge få 10.000 enslige asylsøkerbarn

  Aftenposten
 2. UDI-direktøren: Ber om 15 000 nye mottaksplasser for asylsøkere over hele landet

  Aftenposten
 3. 5 punkter som beskriver flyktningstrømmen til Norge

  Aftenposten
 4. UDI la ned mottak mens flyktninger strømmet til Europa

  Aftenposten
 5. Litt færre asylsøkere til Norge forrige uke

  Aftenposten
 6. La ned mottak mens flyktninger strømmet til Europa

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no