KRITISK: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener Arbeiderpartiet har vært fraværende når det gjelder støtte til jenta Vågå-ordføreren skal ha forgrepet seg på. Foto: JØRGEN BRAASTAD/VG

Bistandsadvokat mener Ap tok Øygards parti

«Mitt inntrykk er at partiet ikke har hatt lyst til å støtte eller hjelpe fornærmede»

LILLEHAMMER/OSLO (VG) Den unge AUF-jenta som hevder seg utsatt for overgrep av Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) har følt liten støtte fra Arbeiderpartiet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Mitt inntrykk er at partiet ikke har hatt lyst til å støtte eller hjelpe fornærmede, sier jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal til VG.

Det har gått ett år siden Vågå-ordfører Rune Øygard ble siktet for overgrep mot en ung jente.

Det siste overgrepet skal ha skjedd etter et kick off-arrangement for partiet før valget i september 2011, hjemme hos Øygard.

Jenta, som ble AUF-medlem i juli i fjor, har også møtt statsminister Jens Stoltenberg ved flere anledninger, og vært med på turer som Øygard har reist på i kraft av sin stilling som ordfører.

Et tungt år

For jenta har det vært et tungt år - særlig fordi Øygard har fått bli i stillingen som ordfører. Da det i vår ble tatt ut tiltale mot ham, fikk ordføreren permisjon med full lønn.

- Det ligger noen tydelige signaler i at Øygard ble værende i stillingen sin som ordfører. Disse signalene går videre til bygda, og det blir en ekstrabelastning for jenta. sier Braathen Hjortdal.

Jentas oppfatning av at Ap sentralt tok Øygards side tidlig i saken, deles av kilder VG har snakket med i partiets stortingsgruppe. Særlig blant kvinner i gruppen skal det ha blitt reagert på dette.

For lite støtte

Bistandsadvokaten mener imidlertid at partiet kunne gjort mer for å støtte jenta. Hun har ønsket Jens Stoltenberg som vitne i saken, og mener han ville ha kunnet kaste lys over forholdet mellom Øygard og jenta - men ble ikke hørt av statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

- Statsministeren har hele tiden vært tydelig på at dette er en sak for politi og rettsvesen og skal behandles med det alvor den krever, skriver politisk rådgiver ved Statsministerens kontor (SMK), Sindre Fossum Beyer i en e-post til VG.

- Det er fylkesleder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, og partisekretær Raymond Johansen som har hatt ansvar for partiets oppfølging av saken, opplyser SMK.

TILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) søkte om permisjon først et halvt år etter at han ble siktet for overgrep på en mindreårige jente. Foto: NTB SCANPIX


Ifølge bistandsadvokaten var beskjeden fra Ap at jentas side måtte ta kontakt dersom det var noe. Partiet stilte seg passivt til spørsmålet om permisjon, mener Braathen Hjortdal.

- Det er politi og rettsvesen som har ansvaret for å håndtere denne saken, derfor har det vært viktig for meg ikke å gå inn i skyldspørsmålet. Da jeg fikk vite om saken, mente jeg imidlertid det ville vært ryddig av Øygard å ta ut permisjon, skriver fylkesleder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, i en e-post til VG, og fortsetter:

- I den kontakten jeg har hatt med jenta og hennes bistandsadvokat har jeg vært tydelig på å uttrykke at jeg ønsker å bistå og følge opp dersom det har vært ønskelig.

- Krevende sak

Stenseng svarer slik om hvorvidt hun som fylkesleder i Ap kunne gjort mer for å få Øygard til å permittere seg da han ble siktet for overgrep:

- Jeg har fra starten rådet Øygard til å ta permisjon, det har jeg ikke lagt skjul på. Det tilligger imidlertid Vågå Ap og kommunestyret å ta en beslutning i permisjonsspørsmålet.

Beskjeden fra ledelsen i Arbeiderpartiet, var at permisjonsspørsmålet måtte avgjøres lokalt.

- Det er tatt ut en alvorlig tiltale mot Øygard, og dette er en krevende sak for alle involverte. Det er rettsvesenet som har ansvar for å avgjøre om det har skjedd noe som er i strid med norsk lov. Dette spørsmålet skal ikke Arbeiderpartiet ta stilling til, skriver partisekretær Raymond Johansen til VG.

- Da saken først ble kjent for meg rådet jeg Øygard til å ta permisjon. Kort tid etter dette ble han sykmeldt, og han har for tiden permisjon fra vervet.

- Jobber i det skjulte

Bistandsadvokaten sier til VG at hun sitter med inntrykk av at AP sentralt er redd for partiets renommé.

- De forsøker å holde en lav profil, men de jobber nok hardt i det skjulte for å hjelpe ordføreren, og for å ha denne saken under kontroll, sier hun.

TOK KONTAKT: Eskil Pedersen sier AUF tok kontakt med jenta for å høre om det var noe de kunne bistå med. Foto: NTB SCANPIX


Mens de angivelige overgrepene fremdeles pågikk, meldte jenta seg inn i AUF. Hun var også medlem der da Øygard ble siktet. Hun har ikke betalt kontingent for 2012.

- Da saken ble kjent, tok AUF kontakt med jenta for å høre om det var noe AUF kunne bistå med, sier leder Eskil Pedersen til VG.

Dette er ikke kjent for jentas bistandsadvokat:

- Jeg kan ikke utelukke at min klient har blitt kontaktet av AUF uten at jeg kjenner til det, men meg bekjent har det ikke skjedd.

Lederen i Oppland AUF, Ingrid Marie Vaag Endrerud, vil ikke kommentere VGs opplysninger. Hun henviser til Arbeiderpartiets fylkesleder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder