VIL STILLE KRAV: SV-statsråd Inga Marthe Thorkildsen. Foto: NILS BJÅLAND / VG

SV-Inga Marthe vil ha kunnskapstest av nye landsmenn

Sjekk hva de rød-grønne mener innvandrerne må kunne

(VG Nett) Integrering- og likestillingsminister Inga Marthe Thorkildsen vil ha prøve i samfunnskunnskap før nye landsmenn får statsborgerskap.

  • Lars Akerhaug

- Vitsen er at man skal skjønne hvordan samfunnet fungerer før man får et offisielt bevis på at man er norsk. Det gir en anledning til å få testene så gode at folk lærer det som er nødvendig for at de skal klare seg her.

SV-ministeren varslet de nye tiltakene på et frokostmøte onsdag hos den liberale tankesmien Civita, et forum for å diskutere og utvikle politikk.

Thorkildsen nevner følgende eksempler overfor VG Nett på hva slags kunnskaper hun mener det er viktig innvandrere tilegner seg:

* Hvordan oppdrar vi barn?

* Hva slags syn har vi på barn i Norge?

* Hva er demokrati?

* Hvilke forventninger har vi til innbyggerne i samfunnet?

* Hva tilbys av helsetjenester?

* Hva slags forventninger har vi til arbeidstiltakelse?

SV vil fortsatt ikke ha krav om norskkunnskaper, men i stedet teste innvandrernes kunnskapsnivå om det norske samfunnet. Hvilke spørsmål som skal besvares skal nå utredes.

- Vi er ikke vant til å høre SV-politikere snakke om krav til innvandrere. Ligger det en erkjennelse i at dere har ført feil politikk?

-Vi er veldig skeptisk til å stille krav om bestått norskprøve. Det vil være et målrettet tiltak for å ekskludere mange mennesker, ikke minst kvinner. Det vil føre til at mange vil ta et lettere nivå, for å være sikre på at de består.

- Dette er vel ikke typisk SV-politikk?

- Nei, men det er mange forestillinger om hva som er SVs politikk. Hvis jeg sier at vi stiller krav eller forventninger til innvandrerkvinner, er det mange som får bakoversveis.

Skuffet

Fremskrittspartiet sier seg både fornøyd og skuffet med SVs nye tiltak.

- Jeg er fornøyd med at de vil ha en sånn test og håper at de også vil sette karakterer, som man senere kan vise frem. Men jeg er veldig skuffet over at de ikke innfører en norskprøve. Det er et av de viktigste kravene, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen.

SV-Thorkildsen vil ikke stille krav om at testen skal gjennomføres på norsk.

- At testen kan gjennomføres på morsmålet er helt hinsides. Selvsagt burde testen også være på norsk. De prøver å gjøre tiltak, men gjør det ikke fullt og helt og da blir det verken fugl eller fisk, sier Ørsal Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder