ØREVERK: Isbjørnbinna kjempet i flere timer mot fiskenota som hadde satt seg fast i øremerket hennes.
ØREVERK: Isbjørnbinna kjempet i flere timer mot fiskenota som hadde satt seg fast i øremerket hennes. Foto:Christian Nicolai Bjørke,Svalbardposten

Isbjørn kjempet mot 170 kilo fiskenot i timevis

INNENRIKS

I flere timer kjempet den tapre binna mot en fiskenot som veide 170 kilo.

  • Heidi Østhus Erikssen
Publisert: Oppdatert: 28.07.14 22:57

Det var fredag ettermiddag at ryddemannskaper på Svalbard kom over en isbjørn som hadde satt øremerket sitt fast i en fiksenot i Sorgfjorden, nord på Spitsbergen.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

Isbjørnen jobbet og slet lenge for å kvitte seg med den grønne nota, men ble ikke kvitt fiskenota som nesten like tung som henne.

– Det er uklart om den hang etter øremerket hele tiden, eller om bjørnen brukte kjeven til å dra den etter seg, sier sysselmannsførstebetjent Aril Lyssand til Svalbardposten.

Lang kamp

Mens de ventet på at et helikopter med fagpersonell fra Norsk Polarinstitutt ble Lyssand og flere andre i ryddemannskapet vitner til binnas kamp for å komme seg løs.

I 21-tiden fredag kveld ankom helikopteret og sirklet seg inn over isbjørnen. Men da Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt gjorde klar geværet som skulle bedøve bjørnen, gjorde binna en bevegelse som gjorde at fiskenota slapp taket.

Hun satt umiddelbart kursen sørover, skriver Svalbardposten.

Rupert Krapp anslår at binna veier mellom 200 og 220 kilo. Søndag veide Sysselmannen nota. Den viste seg å være på 170 kilo.

– I tillegg kommer den friksjonen som bygger seg opp på en så lang not, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand til avisen.

Andre gang

Dette er andre gang en bjørn må befris fra søppel på to uker. Forrige tirsdag mistet en isbjørn nesten livet etter å ha fått fiskeriavfall i form av en nylonløkke som hadde festet seg rundt halsen, skriver avisa Nordlys.

Her kan du lese mer om