EFFEKTIVE KULDEGRADER: Setter man seg på en snøscooter i 40 minus, med eksponert hud, vil man kunne pådra seg store skader, med opp mot 60 effektive kuldegrader. Bildet er fra tidligere i vinter, da VGhelg ble med reinpolitiet i Finnmark ut på tur. Foto: Krister Sørbø

Kulden biter seg fast i nord

- 45 i Karasjok ** Overlege: - Ta kulda på alvor ** Politiet: Kjører mange hjem

Sprengkulden har kommet for å bli i Nord-Norge. Meteorologene advarer mot å stole fullt og helt på gradestokken.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Høytrykket som ligger over Nord-Finland og Nord-Sverige gjør at skyene ligger langt ut i havet. Det byr på særdeles lave temperaturer i store deler av Nord-Norge.

I Karasjok ble det søndag klokken 13 målt til 37,9 minusgrader, og i Kautokeino 37,8 minusgrader. I Alta ble det målt til 18,5 minusgrader, og Tromsø minus 9,6.

- Dette er ikke veldig uvanlig, men temperaturene er noe lavere enn normalt, sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Værvarslingen i Nord-Norge til VG.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Advarer mot båter som kan synke

De som savner snøen, må imidlertid smøre seg med tålmodighet.

- Vinden holder seg stort sett fra sør, så det vil ikke være mye nedbør på gang, men det er mulig det kan komme litt mot slutten av neste uke, på kysten fra Lofoten til Nordkapp, kombinert med noe stigende temperaturer, sier Mellem.

De lange prognosene viser at vi får en god gammeldags vinter i år også - lenger enn det som var varslet.

Meteorologene advarer mot faren for at sjøsprøyt kan fryse til is og i verste fall få båter til å synke.

- Sterk vind kombinert med kuldegrader spesielt på Helgelandskysten og Salten har gjort at det kan fryse til, sier Mellem.

Les også: Så kaldt i USA at isbjørn må holde seg inne

Føles kaldere

Ifølge meteorologen gjør sørøstlig bris at kulden føles betydelig kaldere flere steder.

- Fem minusgrader kan føles som opp mot 20, for eksempel i Brønnøysund. Derfor er det ekstra viktig å kle seg godt, til tross for at gradestokken ikke viser mange minusgradene.

Tidligere i januar sto avdelingsoverlege Erling Bjordal i Plastikkirurgi ved Universitetssykehuset Nord-Norge frem i avisa Nordlys, og oppfordret folk til å ta vare på hverandre i kulda.

Til VG forteller overlegen at problemer med kulden ofte oppstår når det er alkohol inne i bildet.

I blant annet Gudbrandsdalen og Østerdalen, har man hatt flere dødsfall, etter folk har satt seg ned for å hvile litt på vei hjem.

ADVARER: Avdelingsoverlege Erling Bjordal i Plastikkirurgi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, ber folk i nord passe ekstra godt på hverandre i kulden og ikke la berusede folk gå alene hjem. Foto: Privat

- Alkohol utvider blodårene, og det er det som gjør at man føler seg varmere. Slik taper man varme raskere enn ellers, og når du er alkoholpåvirket, står du i fare for å havne i en situasjon du ikke skulle ha vært i, sier Bjordal.

- Skal lite til for å lide

Ifølge overlegen, gir senket kroppstemperatur høyere risiko for forfrysninger.

- Hvis man er på vei hjem fra nachspiel og sovner et sted, vil kroppen prøve å beskytte kjernetemperaturen slik at det bare er de vitale organene som får blod med normal kroppstemperatur. Da stenger kroppen blodforsyningen til armer og ben, og temperaturen faller dramatisk fort i de kroppsdelene. Blir man ikke da varmet opp tidsnok, fryser bokstavelig talt føtter, armer og ben til is.

Ifølge overlegen, er det to forskjellige problemstillinger når det gjelder kulde:

- Den ene er senket kroppstemperatur, også kalt hypotermi. Den andre er det som skjer hvis du får en forfrysning, ved for eksempel å gå lenge uten votter.

I så lave temperaturer som 30 og 40 minusgrader, skal det lite til før man får lide, poengtere Bjordal.

- Man skal ikke ha mye eksponert hud før man vil kunne pådra seg skader.

- Ikke stol blindt på gradestokken

Som lege har han hatt mange pasienter som har fått oppleve kuldens vrede på kroppen.

- Vi hadde for noen år siden en pasient som var beruset, og hadde gått i sokkelesten fra en restaurant på Svalbard og ned til båten. Han fikk alvorlige forfrysninger, fordi han ikke merket kulden så godt. Og da var det bare 25-30 minus.

- En annen pasient hadde falt da han skulle hente posten, og fikk frostskader på hendene etter å ha krabbet bortover i snøen.

Bjordal advarer også mot å stole blindt på gradestokken alene.

- Mange blir lurt av den effektive kulden. Setter man seg for eksempel på en snøscooter i 40 minusgrader, med eksponert hud, vil man kunne oppleve opp mot 60 effektive kuldegrader, noe som kan gi store skader.

Politiet tar forholdsregler

I Vest-Finnmark, hvor man nå har de laveste temperaturene, tar politiet ekstra forholdsregler.

- Vi er ganske vant med kulden, men vi er veldig bevisste på denne biten på vinterstid. Vi kjører langt flere folk hjem enn politiet i andre deler av landet, sier operatør Lars Jørgen Kleven i Vest-Finnmark politidistrikt til VG.

De observerer mange som kler seg for dårlig, og oppfordrer folk til ikke å ta for lett på kulden.

- Når vi legger merke til folk som er godt beruset, lettkledde, og er ute og sjangler, kjører vi dem hjem, sier Kleven.

Kalde været fortsetter i #NordNorge, særlig på #Finnmarksvidda. #Karasjok, #Suolovuopmi og #Kautokeino nesten -40. pic.twitter.com/Qwlbz8EhhX
— Meteorologene (@Meteorologene) January 18, 2014
#kaldt mange steder i #NordNorge nå, -36.4 i #Karasjok. Husk vind+kulde=enda kaldere følt temperatur: http://t.co/MW48wd2uc1 Kle dere godt!
— Meteorologene (@Meteorologene) January 17, 2014

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder