MERKER PRESSET: Helene Strand Kristiansen opplever sterkt fokus på hva barnas klær koster i vennegjengen. Her med samboeren Daniel Linna Mo og datteren Pernille (16 mnd). FOTO: ESPEN BRAATA

Føler seg presset til å kle datteren i luksusklær

Den nybakte moren Helene Strand (22) føler av og til at hun må finne unnskyldninger for hvorfor datteren hennes ikke har på seg dyre merkeklær.

Artikkelen er over seks år gammel

VG skrev denne uken at det ikke lenger bare er fiffen som kler opp barna sine i luksusklær. Siden har debatten rast. Tusenvis av lesere har diskutert kraftig på sosiale medier.

BAKGRUNN: NY TREND: Rådyre luksusklær til minsten

Helene Strand fra Nittedal er blant mengden mødre som føler et sterkt press fra kretsen rundt seg.

- Det å se venninner kjøpe klær med merker som Gant, Ralph Lauren og andre veldig dyre klesplagg til barna sine, gjør at jeg føler meg presset til å gi barnet mitt det samme. I begynnelsen tok jeg meg selv i å finne på unnskyldninger for at hun hadde på seg billigere klær, ved å si ting som at «vi sparer til det og det klesplagget».

HVA MENER DU OM LUKSUSKLÆR TIL SMÅBARN? Diskutér her!

Helene, som er mor til Pernille (16 mnd), forteller at hun nesten daglig ser babyer og barn ikledd merkeklær på bilder som postes på Facebook og i andre sosiale medier.

Vurderer hverandres barneklær

- Når jeg møter venner og bekjente er det ofte fokus på hva barna har på seg, hvor det er kjøpt og hva det kostet. Det er nesten sånn at noen ser på merkelappene på klærne til andres barn. Det har gått altfor langt, sier Helene Strand.

Hun står frem for å få flere til å ta avstand fra det hun beskriver som galskap.

- Når økonomien ikke strekker til, skal man ikke føle seg presset til å bruke penger på et plagg man ikke har råd til bare fordi en venninne eller blogger har det.

MERKER PRESSET: Selger barneklær til 1600 kroner

22-åringen fra Nittedal innrømmer at hun selv gjerne skulle vist frem datteren i dyre klær.

- Låne penger?

- Jeg skulle gjerne hatt mer merkeklær til datteren min, jeg, men hva skal man gjøre når barnet trenger mye klær, og pengene rekker til bare ett dyrt plagg? Skal man låne penger? En gang ble jeg spurt om hvor jeg hadde kjøpt klærne datteren min hadde på seg. Da jeg svarte Hennes & Mauritz ble det helt stille.

Dette mener VG-leserne: «Verden er gal når barn bruker dyrere klær enn voksne»

Hvis Frp-politiker Aina Stenersen (30) får barn, vil hun kle de opp i silke og kashmir, uttalte hun til VG fredag.

- Foreldre ønsker det beste for barna sine, også når det gjelder klær. Hvis de har råd til å betale 800 kroner for en Burberry-body til minstemann, så ser jeg ikke noe galt i det, sier Frp-politikeren, iført en Canada Goose-jakke til nærmere 10.000.

Foreløpig har hun ingen barn, men sier hun er åpen for å kle minsten i både Polo Sport og Burberry når den tiden kommer.

JA TIL MERKER: Frp-politiker Aina Stenersen (30) beskriver Canada Goose-jakken til nærmere 10.000 kroner som en «veldig god investering». I fremtiden vil hun også kjøpe merkeklær til barna sine. Foto: PRIVAT


- Hvis økonomien tilsier det kommer jeg til å kjøpe merkeklær til mine barn. Det er ingen barn som tar skade av å gå med klær fra Burberry eller Chanel, sier Stenersen, som er bystyremedlem i Oslo Frp, og som debuterer på Stortinget i desember.

Barna med Ralph Lauren-sokker

For hvert år som går øker mengden nordmenn som vil ha hjelp til å handle rimeligere merkeklær fra utlandet.

- Særlig Ralph Lauren er veldig populært til barn i alderen fem til 16 år, sier personlig shopper Bente Fajardo i firmaet usa-scandinavia.com.

- Vi har en kunde som sier at barna hennes er bortskjemte når det kommer til sokker. Barna foretrekker sokker fra nettopp Ralph Lauren, forteller hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder