Ordførere nekter å miste politimesteren

Molde-ordfører har valgt side

Fylkesordføreren: - Kan nok hende at flasketuten peker på...

NY KAMP: Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) måtte i desember skuffet konstatere at den nye sykehuset på Nordvestlandet etter alt å dømme havner i Molde. Her under årsmøtet i Helse Midt-Norge sammen med Ingunn Oldervik Golmen, ordfører i Aure. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Mistet sykehuset - nå kan også politiet ryke

Den bitre sykehusstriden i Møre og Romsdal endte med Molde-seier. Når ny politimester i fylket skal velges risikerer Kristiansund et nytt nederlag.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag la regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet frem den nye politireformen, som med støtte fra Venstre har flertall i Stortinget.

Den mest konkrete endringen i det justisminister Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) har døpt «nærpolitireformen» er reduksjonen i antallet politidistrikter fra dagens 27 til 12, slik VG kunne fortelle allerede mandag.

Etter planen skal Stortinget behandle reformen ferdig før sommeren, slik at den kan tre i kraft allerede 1. januar 2016.

FREMTIDENS POLITI-NORGE:Sjekk den nye inndelingen

Avdramatiserte

Regjeringen vil imidlertid ikke legge seg opp i hvor administrasjonsstedet, og dermed politimesterens kontor, i hvert enkelt distrikt skal ligge. Den delikate oppgaven med å vrake 15 politimestre er det Politidirektoratet som får.

Selv om Anders Anundsen under tirsdagens pressekonferanse på Politihøgskolen bedyret at politimesterens tilholdssted ikke vil ha så stor betydning, er det trolig flere byer som vil kjempe med nebb og klør for å få beholde den øverste lederen i de nye politidistriktene.

– Det betyr ikke at politiet skal flyttes dit. Det betyr bare at politimesteren og hans funksjoner skal være der, men at du samtidig kan ha viktige politifunksjoner i ulike deler av politidistriktet, sa en jevnt over smørblid og stolt Anundsen.

HELE NÆRPOLITIREFORMEN: Her kan du lese avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre

– Dramatisk

I Møre og Romsdal, som etter planen skal bli et eget politidistrikt, er diskusjonene blant politikere i de tre største byene allerede i gang. I dag er fylket delt i politidistriktene Nordmøre og Romsdal og Sunnmøre, med henholdsvis Kristiansund og Ålesund som administrasjonssted.

HAR VALGT SIDE: Høyre-ordfører Torgeir Dahl (t.h.) i Molde holder en knapp på sykehustaperen Kristiansunds største rival i kampen om politimesteren; Ålesund. Her under høringen om helse- og omsorgsdepartementets eierstyring knyttet til nytt sykehus på Nordvestlandet. Til venstre tidligere styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge RHF. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Vi vil med tyngde hevde at den nye politimesteren skal legges til Kristiansund. Dersom vi mister den funksjonen, kan det være snakk om tap av 40 arbeidsplasser, sier Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) til VG.

Senest i desember led han et sviende nederlag da helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i et foretaksmøte bestemte at det nye sykehuset på Nordvestlandet skal legges til Hjelset i Molde kommune. Øyen sier at han enda ikke har gitt opp kampen om sykehuset, selv om det ser mørkt ut.

– I sum vil antallet statlige offentlige arbeidsplasser som flyttes fra regionen være dramatisk. I tillegg har vi i dag et særlig ansvar for sokkelberedskap, og den kunnskapen som her er opparbeidet er viktig for oss å beholde, sier han.

Øyen forteller at han allerede har bedt om et møte med Politidirektoratet for å argumentere for hjembyen som hovedsete for nye Møre- og Romsdal politidistrikt.

USIKKER: Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal. Foto:Møre og Romsdal fylkeskommune,

Utelukker Molde

Ordføreren får kanskje ikke overraskende støtte av partikollega og tidligere justispolitiker på Stortinget, Tove Lise Torve. I tillegg til argumentet om sokkelberedskap, trekker også hun frem tapet av sykehuset.

– Jeg mener at fylket, regionalpolitisk sett, bør samles om å ha politimesteren i Kristiansund. Det vil være klokt av fylkeskommunen å komme med en uttalelse i favør av min kommune.

Men denne gangen er det trolig ikke Molde som er den største konkurrenten om en viktig funksjon. Selv om politimesteren i teorien kan få kontor hvor som helst i fylket, mener fylkesordfører Jon Aasen (Ap) at det er de to byene som i dag har en politimester det står mellom. Molde er dermed utelukket, mener han.

– Kjøttvekten er alltid å regne med

– Jeg kan velge én by, og få to imot meg, sier Aasen til VG.

I innbyggertall er Ålesund den største byen i Møre og Romsdal, og Sunnmøre har nesten 54 prosent av innbyggerne i fylket. På den annen side trekker Aasen frem at Kristiansund har desidert færrest statlige ansatte.

– Hva synes du da?

– Det ser jo ut som Kristiansund mister sykehuset, så det kan nok hende at flasketuten peker på dem. Men kjøttvekten er alltid å regne med, så jeg tar ingen ting for gitt.

– Bør legges til fylkets sterkeste miljø

Bjørn Tømmerdal (H), ordfører i Ålesund, skriver i en sms til VG at han «har tillit til at det må ligge en politifaglig vurdering til grunn».

– Jeg antar at både 110-miljøet og AMK-sentralen som er lagt til Ålesund i dag styrker oppfatningen av at en politimester-funksjon legges til fylkets sterkeste miljø.

– Så du vil jobbe for at Ålesund blir valgt?

– Det er vel en naturlig følge av min første sms, svarer Tømmerdal.

Støtter Ålesund

Molde-ordfører Torgeir Dahl har allerede meldt seg ut av kampen, og sier til Sunnmørsposten at det står mellom de to nabobyene.

– Da mener jeg Ålesund er den beste løsningen med tanke på befolkningstetthet.

Ifølge avisen har han allerede snakket med parti- og ordførerkollega Tømmerdal i Ålesund.

– Jeg sa at hvis han trenger støtte i dette spørsmålet, så vil han få det fra oss.

MENER ÅLESUND ER STERKEST: Ordfører Bjørn Tømmerdal (H) i Ålesund. Foto:Espen Braata,VG

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Politiet

Flere artikler

  1. Politidirektoratet: Her bør de nye politimestrene holde til

  2. Høie kan bli saksøkt i sykehusstriden i Kristiansund

  3. Her er planen for de nye politidistriktene

  4. Pluss content

    Spillet om sykehuset

  5. Ap-politiker ble truet under sykehusstriden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder