FRIR TIL DE GRØNNE: Både Raymond Johansen (Ap) og Fabian Stang (H) vil ha støtte fra Ramus Hansson og MDG. Foto: ESKIL WIE FURUNES /FRODE HANSEN , VG

Spillet om Oslo: MDG vil forhandle med begge sider

...men har ett ultimatum

Høyre og Ap er begge avhengige av MDGs gunst for å ta makten i Oslo. Dette er kravene de vil bli møtt med.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For å styre Oslo kommer man ikke utenom Miljøpartiet De Grønne, og deres fem mandater. Fylkesleder for MDG i hovedstaden, Torkil Vederhus, kan bli sentral i forhandlingene.

– Vi har ikke noe forhandlingsresultat, så ingenting er avgjort. Vi vil fortsatt lytte til alle partier, og vi vil ha samtaler med begge sider for å se hva de har å tilby, sier Vederhus til VG.

– Vil gi MDG mye

Aps Raymond Johansen var seierssikker da valgresultatet viste at Høyre, med 28 borgerlige mandater i ryggen, ikke lenger har flertall i hovedstaden.

– Nå er det min tur, jeg er klar til å sette i gang forhandlinger, og vil gi MDG mye på miljø. Jeg er trygg på at MDG vil velge den beste miljøpolitikken, og den kan jeg tilby dem, sier Johansen til VG.

Innad i Oslo Høyre er det ikke full enighet om hva valgresultatet betyr:

Først gikk byrådsleder Stian Berger Røsland ut i VG og sa at det naturlige var at Raymond Johansen fikk ta initiativet i sonderingene. Så kom ordfører Fabian Stang på banen og sa at han ble sittende til han ble kastet.

– Vi har ikke beholdt flertallet for det borgerlige byrådet. Jeg mener initiativet og retten til å forhandle om å danne nytt byråd nå ligger hos Ap og Raymond Johansen, lød det fra Røsland, som la til:

– Det er vanskelig å se for seg et Høyre-ledet byråd som skal basere seg på støtte fra Venstre, KrF, MDG og Frp i bystyret. Til det er den politiske avstanden for stor mellom MDG og Frp.

Les også: Sultan kan bli Oslo-ordfører

Krever gjennomslag

Men Oslo Høyre, som i forrige uke sa de ikke ville forhandle med MDG og så snudde på valgnatten, hadde enda et krumspring:

– MDG og deres fem mandater må avgjøre om de vil ha en ordfører fra Høyre, med 28 borgerlige mandater i ryggen, eller om de vil innsette en fra Ap, som har 26 sosialistiske mandater, sier Stang til VG.

Men MDGs Oslo-leder bryr seg null og niks om Høyres snuoperasjoner. Han tenker kun resultat:

– Vi er ikke opptatt av hva de ulike partiene sier i media, men hva de sier i samtaler med oss. Vi har ikke noen faste avtaler ennå, men vi skal ha samtaler denne uken, sier Vederhus.

– Da er det en kraftig omprioritering av samferdselspolitikken i Oslo fra biler over til syklister og gående, fortsetter han.

MDG har ett ultimatum: De vil ikke støtte et byråd som åpner for en kapasitetsøkning på E18.

Vederhus lar seg ikke vippe av pinnen av at både Høyre og Ap vil ha ordførerjobben:

– Posisjoner er en del av forhandlingene, men det avgjørende er gjennomslaget i politikken, sier han.

MDG-talsmann på riksplan, Rasmus Hansson, sender VG følgende på tekstmelding om De Grønnes krav:

– Miljøby, klimavennlig by, samferdsel. Kommer ikke til å gå mer i detalj en periode nå mens vi skal forhandle. Høyres håp ligger i å levere reelt på Høyres miljøløfter, skriver Hansson.

Her er noen av MDGs viktigste samferdselskrav for Oslo:

• Omlegge store deler av Oslos veinett fra bilkjøring til sykkel, gange og kollektivtrafikk.

• Reforhandle Oslopakke 3, og skrinlegge all planlegging av kapasitetsøkende bilveier, som E18 Vestkorridoren.

• Innføre lavutslippssone innenfor Ring 3 fra og med 2016, og trappe dette gradvis opp til et forbud mot fossilbiler innen 2022.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder