GLADGUTT: Egil Andre Kvelstad Myhre beskrives som en gladgutt av både venner og familie. Han ble Norges første kjente dødsoffer for syntetisk hasj. Foto:Privat,

Egil (22) ble «dødshasjens» første kjente offer

STEINKJER (TRØNDER-AVISA/VG) Obduksjonsrapporten slår fast at 22-åringen døde etter bruk av syntetisk hasj. Det er det første kjente tilfellet i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Av TORUN STØBAKK

Rapporten viser at Egil André Kvelstad Myhre døde av hjertestans etter å ha brukt syntetisk hasj av typen MDMB, skriver Trønder-Avisa.

Sannsynligvis har 22-åringen blitt påspandert dopet på fest i Namsos. Da gutten kom hjem til hybelen sin i Steinkjer etter festen, sluttet hjertet å slå. Unggutten, som har vokst opp i Namsos, Steinkjer og Salsnes, er dermed den første i Norge som man antar har mistet livet etter bruk av syntetisk hasj.

Les også: Bekymret over mer syntetisk narkotika!

Syntetisk hasj. Syntetisk cannabis. Narkotika, narko. Foto:Johan Arnt Nesgård,Trønder-Avisa

– Godheten hans lever videre

Etter sin død har Egil André Kvelstad Myhre (22) reddet livet til flere andre gjennom organdonasjon.

Det forteller mor Sol Myhre, som måtte ta den tunge avgjørelsen om organdonasjon like etter at sønnen hennes tragisk mistet livet i palmehelga.

– Jeg har fått høre at organer fra ham har reddet en gutt. En ung dame og en mann har også fått organer fra ham. Det er godt å vite at godheten i ham på en måte lever videre, sier moren til Trønder-Avisa.

Denne uken fikk hun endelig svar på hva som tok livet av gutten hennes. I likhet med politiet vil hun advare på det sterkeste mot syntetisk cannabis.

Myhre mener imidlertid at avisene har framstilt sønnen som narkoman etter dødsfallet. Det synes hun er helt feil. Hun vet at sønnen har prøvd hasj på fest, men mener det er vanlig i de fleste ungdomsgjenger i dag.

Vanlig gutt

Moren beskriver ham som en helt vanlig gutt. Til høsten hadde 22-åringen søkt om studieplass på en linje ved HiNT som han gledet seg til å starte på.

– Det jeg blir så lei meg for, er at via avisene virker som om han hadde vært og kjøpt stoffet. Det har han ikke, det vet vi 100 prosent sikkert. Jeg tror ikke han har vært borti det før i det hele tatt. Han var bare så uheldig. Når han først prøvde så det ble utfallet fatalt, sier hun.

Myhre har hatt en tøff tid etter dødsfallet.

– Det er så uvirkelig at jeg egentlig lever i en tåke som jeg håper å komme ut av snart. Det er veldig mange som har vist sin sympati for meg etter dødsfallet. Jeg er takknemlig, men har ikke klart å svare noen av dem. Kanskje vil jeg gjerne prate med dem om et halvt år, eller et år, sier hun.

Kompisene til sønnen har ifølge moren stilt opp mye for familien i den tunge tiden. Fortsatt hender det at de treffes for å minnes Egil André sammen.

– Fått en gave som overlevde

Den dagen Egil døde, sluttet kameraten hans Kristian Kongsmo Ingebrigtsen (23) med syntetisk hasj.

De vokste opp sammen i Salsnes utenfor Namsos. 23-åringen tar dødsfallet tungt, men vil stå fram i avisa med sin historie for å skremme andre fra å prøve syntetisk hasj. Han var avhengig av stoffet i tre år, og klarte å slutte først da kameraten mistet livet. Ifølge Kongsmo Ingebrigtsen var det bare en blås av det syntetiske dopet som skulle til før kameraten ble så dårlig at han mistet livet.

SØRGER: Kristian Kongsmo Ingebrigtsen og Lene Skomsvold var venner av Egil, 22-åringen som døde av syntetisk cannabis i Steinkjer. Foto:Johan Arnt Nesgård,Trønder-Avisa

– Jeg føler at jeg har fått en gave som overlevde det. Det måtte noe så alvorlig til før jeg klarte å komme meg opp av det dype hullet jeg hadde havnet i. Jeg lå og kaldsvettet i dusjen i de to første ukene etter at jeg flyttet, og ba min mor holde meg unna Namsos slik at jeg ikke kunne få tak i mer stoff. Jeg vil heller gå ut i avisa og advare enn at dette skjer igjen. Jeg kjenner heroinmisbrukere som sier det er vanskeligere å slutte med syntetisk cannabis enn med heroin, sier Kongsmo Ingebrigtsen, som nå bor hjemme hos sin mor i Fosnes.

Trønder-Avisa møter ham sammen med 22-åringens ekskjæreste, Lene Skomsvold (19), utenfor Namsos storsenter. De har møtt opp for å fortelle hvor mye de satte pris på den døde kompisen. I motsetning til Kongsmo Ingebrigtsen var 22-åringen aldri en del av rusmiljøet i Namsos.

Limet i gjengen

– Han tok veldig sjelden en blås. Han var en helt vanlig gutt som heller aldri kjøpte stoff, fordi han ville unngå dette miljøet, sier Kristian.

De har begge tatt dødsfallet tungt. I ettertid har de fått oppfølging fra kommunens kriseteam for å takle sorgen. De har også snakket mye med moren til 22-åringen, og hjalp blant annet med å organisere begravelsen.

– Han var alltid så glad og god, sier Skomsvold om ekskjæresten, som det ble slutt med bare kort tid før dødsfallet.

Kongsmo Ingebrigtsen beskriver kameraten som limet i guttegjengen, og sier det er tungt å ikke ha ham rundt seg.

– Jeg sliter fortsatt med søvnproblemer. Savnet er der hele tiden. Han var en utrolig kar, som inviterte meg og andre venner hjem til seg og introduserte folk for hverandre, sier Kristian.

Første kjente dødsfall

Overlege Andreas Westin ved St. Olavs Hospital bekrefter at man aldri tidligere har sett dødsfall etter bruk av syntetisk hasj i Norge. Sykehuset er den eneste plassen i landet som gjør rettsmedisinske obduksjoner av døde mennesker, i tillegg til Folkehelseinstituttet i Oslo.

– Det er ingen tidligere dødsfall som kan settes i klar sammenheng med inntak av syntetisk cannabis, men det er viktig å understreke at mange avdøde ikke blir obdusert, og at man ikke alltid klarer å finne disse stoffene ved obduksjoner fordi man ikke alltid vet hva man skal se etter, sier Westin.

Utbredt

I Nord-Trøndelag har syntetisk hasj først dukket opp de siste tre-fire årene. Etterforskningsleder Leif Gundersen i politiet i Nord-Trøndelag advarer på det sterkeste mot stoffet.

– Dette er en tragisk sak. Nå må folk få opp øynene, for det å sitte på gutterommet og lefle med varer som du finner på internett er livsfarlig, sier han.

Det er nemlig der de fleste får tak i stoffet, ifølge Gundersen. Storparten av beslagene politiet har etterforsket i Nord-Trøndelag er blitt rapportert til politiet fra Tollvesenet, som har oppdaget narkotika i postforsendelser.

Leif Gundersen ved Steinkjer politistasjon med Syntetisk hasj. Foto:Johan Arnt Nesgård,Trønder-Avisa

– Mange går inn i psykoser og blir helt gale av stoffet. Folk må bli klar over hvor farlig dette er, sier Gundersen, som har etterforsket dødsfallet av 22-åringen.

Varierende styrke

Det store problemet med stoffet er at brukerne ikke helt kan vite styrken på dopet de får tilsendt. Dermed er det større sjanse for å ta en overdose.

– Styrkegraden varierer, men meg fortalt kan et knappenålshode med pulver være nok til en brukerdose. Dette er et stoff som er hundre ganger sterkere enn naturalia hasj, og det er nærmest mikroskopiske mengder som skal til, sier Gundersen.

Siktet

Politiet har klart å finne ut at den syntetiske hasjen Kvelstad Myhre døde av, kommer fra Namsos. Hjemme hos en 32 år gammel mann har politiet funnet rester av syntetisk hasj av samme type som tok livet av 22-åringen. Politiet har hele tiden mistenkt at denne mannen har omsatt stoffet som tok livet av Kvelstad Myhre, selv om han ikke har solgt det til ham direkte.

– Avhør vi har gjort styrker den teorien, sier lensmann Stein Erik Granli i Namsos og Fosnes.

Mannen er nå siktet for salg av narkotika. Selv om politiet mener det er en kobling mellom sakene, etterforskes de uavhengig av hverandre. Det betyr at den 32 år gamle mannen ikke kan bli straffet eller siktet for dødsfallet – bare for narkotikasalg.

– For at det skal skje i Norge må han nærmest ha satt dosen på 22-åringen, og det har han ikke, forklarer Gundersen.

Namsos-politiet har siden dødsfallet i mars jobbet med å prøve å kartlegge nettverk av brukere og selgere av syntetisk hasj og andre narkotiske stoffer i byen. Flere personer er blitt siktet for kjøp og salg av narkotika de siste månedene.

– I forbindelse med etterforskningen har vi også avdekt at flere ungdommer har brukt stoffet. Det bekymrer veldig, og vi vil selvfølgelig advare folk mot å bruke det. Opplysningene vi får fra folk som bruker det, er imidlertid at folk har blitt skremt, og har gått tilbake til å bruke vanlig hasj igjen, sier lensmannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder