Fredsprisvinner Kailash Satyarthi etter prisen: Kom, la oss slå oss i sammen

Han vil samarbeide med Malala for fred

Indiske Kailash Satyarthi (60) ønsker å samarbeide med Malala for å få fred mellom de to atommaktene India og Pakistan.

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi to er nødt til å samarbeide, hånd i hånd. Jeg kommer definitivt til å invitere henne. Jeg kjenner henne personlig, så jeg kommer til å ringe henne og si «kom, la oss slå oss sammen», sier den indiske fredsprisvinneren.

Den siste uken har 17 sivile fra begge sider blitt drept i voldsomme kamper mellom indiske og pakistanske sikkerhetsstyrker i grenseområdet Kashmir ifølge NTB.

Forholdet mellom de to fredsprisvinnernes hjemland er tilspisset etter tre kriger på 67 år og stadige kamper på grensen.

– Jeg inviterer henne til å samarbeide i den nye kampen for fred på vårt subkontinent, sier barnerettighetsaktivisten Satyarthi til kringkasteren NDTV fredag.

Han hyller Nobelkomiteens beslutning om å dele prisen mellom en hindu og en muslim – en inder og en pakistaner som begge kjemper for utdanning og mot ekstremisme.

Satyarthi leder organisasjonen Bachpan Bachao Andolan, som har hjulpet barn ut av slavelignende forhold og inn i utdanning og et nytt liv. Han har reddet titusenvis av barn fra barnearbeid.

Fredag formiddag tildelte Den norske nobelkomité Nobels Fredspris til Satyarthi for hans arbeid mot barnearbeid.

– Jeg er ekstremt takknemlig. Dette er en anerkjennelse av vår kamp for barns rettigheter, sier Satyarthi til det indiske nyhetsbyrået PTI.

– Jeg er takknemlig for at Nobelkomiteen anerkjenner utfordringene og lidelsene som millioner av barn står overfor i vår moderne tid, sier prisvinneren.

Han deler fredsprisen med barnerettighetsaktivisten Malala Yousafzai.

Befrir barn fra slavearbeid

Nobelkomiteen hedrer Satyarthis mot, for det er ikke ufarlig å hente ut barn fra teppeveverier og andre fabrikker.

Han har mottatt dødstrusler, og to av hans medarbeidere har blitt drept, ifølge Robert F. Kennedy-senteret for menneskerettigheter. For arbeidet har Satyarthi mottatt flere priser.

– Noe som var født i India er nå blitt verdensomspennende, og nå har vi en global bevegelse mot barnearbeid, sier Satyarthi i et intervju med indisk fjernsyn kort tid etter kunngjøringen i Nobelinstituttet i Oslo.

– Etter å ha fått denne prisen føler jeg at folk kommer til å gi mer oppmerksomhet til barnas sak verden over, sier fredsprismottakeren.

– Min begrensede og beskjedne innsats har også gjort det mulig å gi en stemme til millioner av barn som lever i slaveri verden over, sier han ifølge den indiske kringkasteren NDTV.

Ifølge Nobelkomiteens kunngjøring fredag, er det anslagsvis 168 millioner barnearbeidere i dag, noe som er 78 millioner lavere enn for 14 år siden. Det viser at arbeidet for å hjelpe barna og forebygge barnearbeid går framover.

80.000 barn befridd

I 2006 ble han intervjuet av fagbladet Bistandsaktuelt i forbindelse med høynivåmøtet Education for All i Oslo.

– Uten utdanning er det ikke mulig å løse utfordringer knyttet til barnearbeid. Og uten barnearbeid kan barn få utdanning. Derfor er utdanning så frigjørende - både åndelig, mentalt, sosialt og politisk, sa Satyarthi den gang.

Inderen Satyarthi bestemte seg i 1980, 17 år før Malala ble født, for å bruke livet på å redde barn fra grov utnyttelse.

Satyarthi startet organisasjonen Bachpan Bachao Andolan, som opererer i hele Sørøst-Asia og har frigitt over 80.000 barn fra slavelignende arbeid.

– Vi er nærmere 150 ansatte nå. Nesten daglig har vi redningsaksjoner for å frigi barn. Så langt har vi reddet 76.000 barn. I snitt redder vi ti barn om dagen, sa Satyarthi i intervjuet med Bistandsaktuelt.

Nominert til fredsprisen tidligere

Satyarthi bor i New Delhi sammen med kone, barn, kolleger og et stort antall barn som han og hans organisasjon har reddet, ifølge Wikipedia.

Kailash har også tidligere vært nominert til Nobels Fredspris, blant annet i 2006 da Muhammad Yunus og Grameen Bank mottok prisen.

Han er inspirert av en av Indias største skikkelser, ikkevoldsaktivisten Mahatma Gandhi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder