POLITIRAZZIA: Politiet slo til mot en rekke butikker i kjeden Lime tidligere denne uken. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

LO om Lime-saken: - Minner om rent slaveri

– Svart økonomi, sosial dumping og kriminelle handlinger går hånd i hånd

Ulovlig lange arbeidsdager. Ingen lønn. Ingen fridager. LO reagerer på det som ifølge politiet var hverdagen til flere av de ansatte i Lime-kjeden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er en skremmende del av norsk arbeidsliv som, ifølge politiet, nå avdekkes. Gjennom avhør med flere titalls personer tilknyttet Lime-kjeden, har politiet blitt kjent med detaljer som ifølge LO minner om slavedrift.

Etter avhørene har flere av de ansatte fått status som fornærmede i den såkalte Lime-saken.

– De er fra forskjellige steder i verden. De vi mener er ofre er personer som har jobbet i butikkene og har blitt utnyttet til tvangsarbeid, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen til VG.

– Grovt utnyttet

I avhørene har det kommet frem at enkelte har blitt sendt fra utlandet til Norge for å jobbe for Lime. Gjennom å ha benyttet seg av det politiet mener er ulovlig arbeidskraft, har Lime-kjeden vært i stand til å spare store summer.

– Generelt kan jeg si at mine klienter mener at de har vært grovt utnyttet, men at de nå er ute av situasjonen og er godt ivaretatt, sier bistandsadvokat Gro Wildhagen til VG.

VGTV:- Min klient stiller seg uforstående til siktelsen

Hun beskriver en situasjon med ulovlig lange arbeidsdager over lengre perioder, ingen eller bare delvis tilgang til egen inntekt og få eller ingen fridager.

Noen ansatte skal også, ifølge politiets opplysninger, ha blitt fratatt bankkort og andre identitetspapirer.

– Klientene er svært takknemlige for det arbeidet politiet nå gjør i saken, sier Wildhagen.

Flere tidligere Lime-ansatte forteller til VG at det var en klar overvekt av kolleger som ikke snakket norsk. Flere av dem skal ha bodd i samme bygning som butikken de jobbet for.

En tidligere ansatt forteller blant annet om minst seks pakistanere som var stuet inn i butikkens overetasje.

– En av dem fortalte meg at han ikke hadde arbeidstillatelse, og gjemte seg minst to ganger på bakrommet når Arbeidstilsynet kom. Han jobbet nesten døgnet rundt, uten overtidsbetaling eller helgetillegg, sier den tidligere ansatte til VG.

LO-sekretær Trude Tinnlund er ikke nådig i sin beskrivelse av forholdene.

– Det første som slår meg er at dette høres ut som rent slaveri, sier hun.

Hun er derimot ikke overrasket.

– Svart økonomi, sosial dumping og kriminelle handlinger går hånd i hånd. Og vi ser at man skjuler kriminelle handlinger i legal virksomhet med hvitvasking, fiktiv fakturering og trygdesvindel, sier Tinnlund.

Seks av de elleve som i går ble varetektsfengslet, er i familie med Lime-sjef Sajjad Hussain (37).

FENGSLET: Limesjef Sajjad Hussain er siktet for grov menneskehandel. Foto:Marit Haugdahl,Handelsbladet

Mens foreldrene er siktet for grovt heleri, er de ni andre – deriblant eks-psykiater Sharok Ezazi (47) og advokat Shahzad Nazir (34) – siktet for grov menneskehandel.

Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Dette er imidlertid ikke første gang at Hussain-familien har vært involvert i lignende saker. I 2011 slo Nedre Romerike tingrett fast at den 38 år gamle Lime-sjef-broren hadde benyttet seg av ulovlig arbeidskraft fra Nepal og Pakistan – de samme landene som nå er trukket frem.

Politiet beskriver denne dommen som et bakteppe for saken som nå rulles opp.

Kim Arild Buskerud vitnet under rettssaken, og var selv ansatt i en av butikkene til den nå siktede 38-åringen.

Aldri fri

Han opplevde selv hvordan et utenlandsk ektepar ble utnyttet da han jobbet der fra 2009 til 2010.

– De bodde i kjelleren i butikken i et lite rom uten ordentlig toalett eller dusj. Det var vel plass til en 90 centimeter bred seng, og det var det, sier Buskerud til VG.

Han husker flere samtaler med de to der de klaget over forholdene.

FENGSLET: Eks-psykiater Sharok Ezazi (47) er siktet for grov menneskehandel. Foto: ESPEN BRAATA Foto: ,

– De fortalte at de ble slitne av å jobbe så lenge. De jobbet fra butikken åpnet om morgenen til stengte om kvelden. De jobbet også hver dag, de hadde aldri fri, sier Buskerud.

Som lønn for arbeidet fikk ekteparet ifølge dommen utgått mat av den siktede 38-åringen. En annen arbeider fikk 3000 kroner i månedslønn.

Den 38 år gamle mannen ble i 2011 dømt til åtte måneders fengsel – og er nå blant de elleve personene som er siktet for menneskehandel.

Politiet er klare på at det har vært en utstrakt bruk av stråmenn og falske eiere siden butikkjeden ble startet opp i 2012.

En av de viktigste oppgavene har derfor vært å få klarhet i hvem som er de reelle eierne i de ulike selskapene.

Senest denne uken skiftet flere av selskapene som knyttes til saken styreleder. I dagene før politiet aksjonerte mot en rekke butikker, ble en mann i 20-årene oppført som styreleder for til sammen syv selskaper.

– Jeg sitter bare i kassen i butikken. Jeg vet ikke noe mer om dette, hevder mannen når VG forteller han rollene han har i offentlige registre.

– Har du hørt om disse selskapene?

– Nei.

Flere av selskapene knyttes til Lime-sjef Sajjad Hussain (37), hans bror og bingomillionæren i 40-årene, som alle er siktet i saken.

Sistnevntes forsvarer, Amir Mormotahari, sier at styret i slike selskaper har minimal funksjon.

– Vi snakker om små selskaper der det er pålagt å ha et styre. Det er ikke store konsern dette. Det er helt vanlig å putte en eller annen til å fylle den funksjonen. Her kan hvem som helst sitte i styret, sier Mirmotahari.

– Også personer som har jobbet i butikken i et halvt år?

– Ja, det går an. Styret har en begrenset funksjon i disse små selskapene. Styret er en formalitet, sier Mirmotahari.

Det er fortsatt Lime-butikker som er åpne og som trolig ikke er under etterforskning.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder