Eks-advokaten: - Jeg er uskyldig dømt

I RETTSSALEN: Sigurd Klomsæt i en pause i Oslo tingrett der behandlingen av Advokatbevillingsnemndens tilbakekalling av bevillingen hans ble behandlet i januar. Foto: NTB scanpix

Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

(VG Nett) Sigurd Klomsæt får ikke tilbake advokatbevillingen, slår Oslo tingrett fast i sivilsaken han har anlagt mot Advokatbevillingsnemnden.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Klomsæt må også betale sakskostnader for motparten på 340.000 kroner etter sivilsaken som ble ført for Oslo tingrett i slutten av januar.

Eks-advokaten fikk ikke medhold på noen av punktene i søksmålet mot Advokatbevillingsnemnden.

«Advokatbevillingsnemnden har etter rettens oppfatning ikke lagt feil faktum til grunn for sitt vedtak om å tilbakekalle Klomsæts advokatbevilling (...). Retten kan heller ikke se at det foreligger feil i rettsanvendelsen eller feil i saksbehandlingen som gir grunnlag for å sette vedtaket til side.» står det i dommen underskrevet tingrettsdommer Axel Slettebøe.

Klomsæt ble fratatt bevillingen 15. august i fjor.

Anker dommen

- Dommen er mottatt, lest og gjennomgått. Jeg er uskyldig dømt og har ikke lekket, skriver Sigurd Klomsæt i en e-post til VG.

Han opplyser at dommen vil bli anket fordi han mener det er lagt til grunn feil fakta og at rettsanvendelsen er feil.

Bakgrunnen for at Klomsæt ble fratatt bevillingen er at han er mistenkt for å ha lekket bilder av Anders Behring Brevik til media fra en CD som alle de 171 bistandsadvokatene i 22. juli-saken fikk tilgang på 3. februar 2012.

Bildene dukket opp på en rekke nettaviser senere samme ettermiddag.

- Har forledet retten

Retten mener Klomsæt står bak lekkasjene fordi et vannmerke som ble lagt inn i bildeinformasjonen til tre av bildene som lå på CD-en som Klomsæt fikk tilgang til, ble funnet på bildene i media.

- Retten har, kort fortalt, valgt å tro på en polititjenestemann som i ettertid har innrømmet å ha forledet retten. Samtidig har seks personer under ed forklart at det ikke kan være noen ved mitt kontor som har gjort dette, skriver han.

Klomsæt viser til at politioverbetjenten som hadde ansvar for å legge inn vannmerkene på bildene på CDen hans, mandag innrømmet under forklaringen sin i straffesaken å tidligere ha forklart seg galt om vannmerkene.

- Når dommen fremstiller politiet, som beviselig har lekket materiale fra 22. juli-saken, som noen som ikke lekker, er det en åpenbar logisk brist i argumentasjonen, mener eks-advokaten.

Nektet å vedta bot

Klomsæt har også nektet å vedta en bot på 20.000 kroner for grov uforstand i tjenesten. Dermed måtte eks-advokaten ut i en straffesak i Oslo tingrett fra mandag til onsdag denne uken.

Onsdag la Knut Skavang, aktor i straffesaken, ned påstand om at han skal betale 24.000 kroner i bot i tillegg til saksomkostninger. Den dommen faller torsdag om en uke.

- Det siste året har vært helt jævlig. Det har preget hverdagen min, både privat og yrkesmessig, sa Klomsæt til VG onsdag, etter at straffesaken var over.

Han har kategorisk nektet for at han selv eller noen av kollegene ved advokatkontoret hans står bak lekkasjene.

Gjennom rettsforhandlingene i straffesaken denne uken langet han ut mot politiet og påtalemyndigheten, der han flere ganger anklaget aktor i saken og påtalemyndighetens vitner for å lyve.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Sigurd Klomsæt frifunnet for 22. juli-lekkasjer

 2. Klomsæts fremtid som advokat kan avgjøres

 3. Klomsæt: - Har mistet mange illusjoner om rettsstaten

 4. Politiet anker frikjennelsen av Klomsæt

 5. Klomsæt: - Jeg har hatt et år med helvete

Fra andre aviser

 1. Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

  Fædrelandsvennen
 2. Klomsæts fremtid som advokat kan avgjøres

  Aftenposten
 3. Krever 24.000 i bot for Klomsæt

  Bergens Tidende
 4. Klomsæts fremtid som advokat kan avgjøres

  Fædrelandsvennen
 5. Klomsæt frikjent

  Aftenposten
 6. Klomsæt frikjent

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no