HOLDT TALE: Her roser statsministeren Gunnar Sønsteby for innsatsen han gjorde for Norge. Foto: Kyrre Lien, NTB Scanpix

Stoltenberg: En av landets største helter

(VG Nett) - Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at en av landets største helter er død, sier Jens Stoltenberg.

  • Sissel Kruse Larsen
  • Rune Thomas Ege
  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Statsministeren mottok budskapet om krigsheltens bortgang med sorg.

Han karakteriserer Sønsteby som en av Norges største helter.

- Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at en av landets største helter, motstandsmannen og offiseren Gunnar Sønsteby er død, 94 år gammel, sier statsminister Jens Stoltenberg til VG Nett torsdag ettermiddag.

- Han var svært sentral i motstandsarbeidet fra 1940 og fram til frigjøringen i 1945. Under krigen med en vilje til frihet som sprengte grenser, etter krigen med en evne til forsoning som rørte hjertene, sier Stoltenberg.

Som et av landets viktigste tidsvitner om årene 1940-1945 fikk Sønsteby en fremtredende rolle som formidler av dette til nye generasjoner nordmenn helt opp til de seneste årene.

- Lærte de unge å søke forsoning

- Han lærte våre unge å ikke hate. Han lærte dem å skille mellom de som har skyld og de som ikke har det. Han lærte dem å søke forsoning, sier statsministeren.

Saken fortsetter under bildet ...

SAMMEN: Her snakker Gunnar Sønsteby og hans kone Anne-Karin med statsminister Jens Stoltenberg under en lunsj for mottakerne av krigskorset på Akershus festning i august i 2011. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Statsministeren peker også på Sønstebys mangeårige arbeid for krigsveteranenes sak.

- Denne innsatsen gjennom mer enn 60 år fremstår som en sammenhengende hedersbevisning til veteranene i inn- og utland, sier han.

Får statlig begravelse

- Vi er mange som er takknemlige for Sønstebys innsats. Vi er takknemlige for historiene om Kjakans, Nr. 24s og Oslogjengens historiske aksjoner under krigen og for hans beretninger fra krigen i alle årene siden. Gunnar Sønsteby har fått en stolt plass i vår moderne historie, sier statsministeren.

Regjeringen har besluttet å hedre Gunnar Sønstebys minne ved at han gravlegges på statens bekostning.

Forsvarsministeren: Føler dyp sorg

- Det gjør sterkt inntrykk når en slik usedvanlig mann når slutten av sitt liv. Vi føler dyp sorg og evig takknemlighet når vi minnes ham - en nordmann utenom det vanlige, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

FORSVARSMINISTER: Espen Barth Eide mener Gunnar Sønsteby var selve symbolet på norsk motstandskamp. Foto: Espen Braata, VG


Sønsteby var selve symbolet på norsk motstandskamp under andre verdenskrig. Når kampen var over og frigjøringen et faktum, fortsatte han å målbære idégrunnlaget og de verdiene han hadde kjempet for til ettertiden som ikke kjente krigen og ufrihetens sanne ansikt, skriver Forsvarsdepartementet på sine nettsider.

- Sønsteby står for meg som innbegrepet av den engasjerte samfunnsborger og forsvarsmann. I hans utrettelige opplysningsarbeid og formidlingsevne videreførte han de moralske bærebjelkene som motstandsbevegelsens arbeid var kjennetegnet av. Hans livsoppgave var så nært knyttet til hans opplevelser under 2. verdenskrig som det er mulig å komme, sier forsvarsministeren.

- Vi tar farvel med en mann hvis ydmykhet og nøkterne fremtoning står i skarp kontrast til de heltemodige aksjoner han sto i spissen for. Vi tar farvel med et høyt aktet menneske og symbol på norsk krigshistorie. Vi tar farvel med Gunnar Sønsteby - en nordmann utenom det vanlige, avslutter Eide.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev torsdag på Twitter:

- Generasjoner av nordmenn er Gunnar Sønsteby takk skyldig. En helt fra andre verdenskrig som ble veiviser i å kombinere forsvar og forsoning.

- En av de største i historien

Stortingspresident Dag Terje Andersen mener Norge har mistet en av sine største personligheter gjennom alle tider. Han glemmer aldri sitt møte med krigshelten Gunnar Sønsteby i New York.

- Det var i 1999, og vi støtte på hverandre i heisen i FN-bygningen. Han inviterte meg straks med på middag, og det ble en kveld jeg aldri vil glemme, sier Andersen til NTB.
Stortingspresidenten beskriver «Kjakan» som en av de største personlighetene i norsk historie, ikke utelukkende som følge av innsatsen hans under krigen.

MØTTE SØNSTEBY: Stortingspresident Dag Terje Andersen møtte Sønsteby i New York. FOTO: Anette Karlsen/ NTB Scanpix

- Sønsteby var også en av de aller mest sentrale formidlere av norsk krigshistorie og betydningen av å stille opp for demokratiet. Han holdt over 1.000 foredrag om dette rundt om i landet, sier Andersen, som også trekker fram Sønstebys rolle som forkjemper for krigsveteranenes sak.

Hyllet Sønsteby tirsdag

Statsministeren talte til forsamlingen ved Nasjonalmuseet i Oslo på Norges frigjøringsdag 8. mai, og brukte noe av sin taletid til å hylle krigshelten for hans innsats under og etter krigen.

Under markeringen la også Kong Harald ned en krans.

Se Gunnar Sønstebys utrolige liv i bilder her!

- I 1945 kom freden endelig tilbake til Europa. Seks års mørke var over, og ufattelige lidelser brakt til ende. Landet vårt var okkupert, men nordmenn gikk besluttsomt inn i kampen for demokrati hjemme og ute. Ofrene var store, sa han videre.

- Sønsteby viet livet sitt til demokratiet. Under krigen med en vilje til frihet som sprengte grenser, og etter krigen med en vilje til forsoning som rører våre hjerter.

- La oss i dag takke og hylle Gunnar Sønsteby, sa Stoltenberg i sin tale.

- Veteran er en hedersbetegnelse

Han sa også at soldat og veteran er en hedersbetegnelse.

- Dere skaper en tryggere fremtid for våre barn. Det takker vi dere for i dag.

PROTOKOLL: Send din siste hilsen til nasjonalhelten

Statsministeren brukte også tid på å anerkjenne de 100.000 som har deltatt i internasjonale operasjoner etter krigen.

- Våre eldste veteraner tjenestegjorde under andre verdenskrig. Våre yngste veteraner hindret i fjor et varslet folkemord i Libya. I dag står dere her skulder ved skulder. Dere har lojalt tjent Konge, folk og fedreland. Dere har skapt frihet og fred. Det er den ubrutte linjen i veteranenes ærerike historie, sa Stoltenberg.

Forsvarets nettsider kan du lese hele Stoltenbergs tale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder