JUSTISMINISTER: Anders Anundsen forsikret så sent som forrige fredag om at det ikke var problemer i retursamarbeidet med afghanske myndigheter. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Afghanistan stanset tvangsretur

En mor og hennes to små barn ble tirsdag nektet innreise i Kabul og sendt tilbake til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder Bergens Tidende.

– Hun kom hit i en svært dårlig tilstand. Hennes ektemann var ikke med og helsen var dårlig. Derfor aksepterte vi ikke deres innreise og de ble sendt tilbake til Norge, sier Ahmad Waliha Akami, som er visestatsråd i det afghanske flyktningdepartementet til avisen.

Det blir også opplyst at kvinnen kom fra et annet sted i landet enn Kabul, samt at hun ikke hadde slektninger til å hjelpe seg, skriver Bergens Tidende.

Ifølge NOAS stakk barnefaren av da familien skulle pågripes for uttransport av Politiets utlendingsenhet (PU) mandag.

– Jeg kan bekrefte at PU ikke fikk overlevert en afghansk familie ved ankomst til Kabul tidligere denne uken, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet (PU) til Nettavisen.

Ble grillet

Justisminister Anders Anundsen har vært i hardt vær etter at Bergens Tidende i januar avslørte at Afghanistan sist høst sendte en skarp, offisiell protest mot det de oppfattet som altfor mange tvangsreturer av barnefamilier fra Norge.

Afghansk UD truet i brevet med å stenge grensene for returnerte barnefamilier dersom ikke Norge la om returpolitikken på dette punktet.

Så sent som forrige fredag ble justisministeren grillet av kontroll- og konstitusjonskomiteen om sin befatning med saken. Der forsikret han om at det ikke var noen problemer i retursamarbeidet med afghanske myndigheter.

Presset av sine egne

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil 24. mars ha klar sin innstilling i asylbarnsaken. Jette Christensen (Ap) mener tvangsreturen tilbake til Norge er av interesse for komiteens videre arbeid.

– Det betyr at den muligheten som har åpnet seg hverken er så mulig eller så åpen som en kan få inntrykk av, sier hun til avisen.

Asylbarnsaken har blitt svært krevende for Anundsen og regjeringen. I Høyre-ledelsen åpnes det nå opp for at enkelte av de utsendte asylbarna kan bli hentet tilbake til Norge for å unngå en større politisk krise.

Statsminister Erna Solberg (H) sa til NRK tirsdag at det er noe som regjeringen vil vurdere, men at det «kan være problematisk».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder