TØFF RUNDE: Gunhild Stordalen(35) er forberedt på en beinhard kamp. Hun har startet på cellegiftkuren som skal bryte ned immunforsvaret før stamcelletransplantasjonen. Hun og ektemann Petter Stordalen blir på sykehuset i Utrecht, Nederland i mange uker framover. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Fikk alvorlig diagnose i oktober: Slik skal Gunhild bekjempe sykdommen

Nå kjemper Gunhild (35) sitt livs kamp

Først skal cellegiften bryte ned immunforsvaret til Gunhild Stordalen (35). Når hun er på sitt mest sårbare skal hun gjennom en stamcelletransplantasjon. Så starter den langsomme oppbyggingen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Selv om det er en tøff behandling, er det min eneste mulighet til å komme tilbake, sier Gunhild Stordalen til Dagens Næringsliv.

Hun og ektemann Petter Stordalen befinner seg på et sykehus i nederlandske Utrecht. Der kommer de til å være til langt ut i 2015.

Petter Stordalen følger sin kone døgnet rundt.

- Vi har bestemt oss for å gi ett intervju og jeg vil ikke si noe utover å henvise til saken i DN, sier Petter Stordalen til VG.

Gundhilds sykdom startet med et vondt kne i mai i år og det hun legene trodde var belastningsskader etter trening. Utover sommeren og høsten utviklet sykdommen seg og legen Gunhild Stordalen forstod selv at noe var alvorlig galt.

15.oktober fikk hun diagnosen diffus kutan systemisk sklerodemi. Det er en bindevevssykdom som blant annet fører til arrdannelse i lungene og forhøyet blodtrykk i blodkarene i lungene.

Hvis Gunhild er heldig, vil behandlingen føre til at immunforsvaret restartes og sykdommen stanses. Først utpå våren i 2015 vil Gunhild og Petter Stordalen vite om behandlingen har vært vellykket. Stamcelletransplantasjonen er samme type behandling som norske pasienter med mulitppel sklerose de siste par årene har betalt for i utlandet. For denne pasientgruppen er resultatene gode. Prognosene er spesielt gode for pasienter som kommer tidlig i behandling. Det er spesielt fasen når immunforsvaret er helt nede som kan være farlig. En virusinfeksjon da kan være fatal.

NYGIFT: Legestudenten Gunhild Melhus og Petter Stordalen giftet i palasset Le Palais Nemaskar hvor de har middagen. Gunhild iført en italiensk brudekjole som var lårkort foran og lang bak. FOTO: GØRAN BOHLIN / VG . Foto:Gøran Bohlin,VG

Gunhild Stordalen feide inn i offentligheten som den langbente, blonde nye legestudentkjæresten til Petter Stordalen i 2006. I juni 2010 giftet de seg Marrakech i Marokko etter at Petter fridde i Aspen, Colorado nyttårsaften 2008.

Allerede som tenåring på Muggerud ved Kongsberg, ville Gunhild utgjøre en forskjell i miljøkampen. Hun ville bli hørt. Det avgjorde yrkesvalget, fortalte hun til VG Helg for to år siden.

VG+: Slik var veien fra Muggerud til Bygdøy (krever innlogging)

Gunhild studerte medisin for å få tyngde i det arbeidet hun planla å jobbe med og fullførte studiet med en doktorgrad. Siden har Gunhild Stordalen bygd seg opp internasjonalt innen miljø- og klimakamp.

Til Dagens Næringsliv sier hun fra sykesengen at målet nå er å stå på scenen under Eat-konferansen i 2015. Gunhilds store prosjekt de siste par årene har vært å samle verdens fremste forskere, næringslivsledere og politikere for å finne løsninger på matrelaterte helse- og miljøproblemer verden står overfor.

Eat Stockholm Forum i mai var det første av det som skal bli årlige konferanser der målet er å dele og utvikle ideer for bærekraftig matvareproduksjon som kan mette en raskt voksende verdensbefolkning.

Med seg på laget har Gunhild Stordalen med seg noen av verdens ledende universiteter, politikere og forretningsfolk. Universitetene Harvard, Berkley og Cornell i USA er partnere, det er også internasjonale giganter som Google Inc.

SYK: Under WWFs høstmøte på Ulriksdals slott i Solna ved Stockholm, ble Årets Miljøhelter hedret. Bland dem var Gunhild Stordalen som fikk prisen for sitt arbeide med EAT Forum. Kong Carl Gustaf overrakte prisen. På dette tidspunktet midt i oktober, hadde legene stilt den svært alvorlige diagnosen. Foto:Jonas Ekstrømer,NTB scanpix

Gunhild Stordalen har bygd seg opp som en respektert aktør i miljø- og klimabransjen på kort tid. Hun har styreverv i en rekke selskaper og organisasjoner. Etter å ha vært med på å arrangere Zerokonferansen i 2012 ble hun invitert til å sitte i et fagråd for plansatsing i store byer.

Det året sa hun til VG:

– I år har jeg i gått fra å være «kona til Petter» til i langt større grad å definere min egen greie, og lede mine egne prosjekter. Det har vært en overgang.

– På klimafeltet er du selvlært?

– Ja, autodidakt.

– Har du troverdighet i klimaspørsmålet når du er selvlært?

– Jeg er ingen klimaforsker, nei, men jeg har lang erfaring med å lese forskningsrapporter. Og som lege er det naturlig å knytte sammenheng mellom klimaendringer og folkehelse. Gro hadde rett: Alt henger sammen med alt. Klimautfordringene er vår tids største trussel mot menneskers liv og helse.

– Hvorfor vil ikke folk ta klimaproblemene innover seg?

– Vi lider av et kollektivt kortsiktighetssyndrom. Alle vet at vi har et problem, men få endrer livsstilen sin. Al Gore fikk fredsprisen for å fremme fakta, og håpet at alle skulle selge SUV-ene sine, og heller sykle til butikken for å kjøpe vegetarmat. Det skjedde ikke. Fakta og holdning er ikke nok. Kanskje viktigst av alt er det at næringslivet ser endringene som er nødt til å komme.

– Hva kan man gjøre?

– Jeg er blitt politikkpessimist. Vi kan ikke bare vente på trege politiske avgjørelser, men vi må heller finne løsninger når politikken flopper. Det er det jeg jobber med i Gree-Nudge.

Med Petter som sin nærmeste støttespiller er skal hun kjempe sitt livs kamp.

ÅPNET THE THIEF HOTELL: Her er Gunhild og Petter Stordalen klar for hotellåpning på Tjuvholmen. Foto:Frode Hansen,VG

I desember 2012 fortalte han til VG Helg om det første møtet:

– Hun var nok ekstremt skeptisk. Nysgjerrig, men skeptisk, forteller han.

Han snakker om den private festen under Quartfestivalen i 2004. Petter gikk bort til den ukjente, høyreiste blondinen og sa at de passet perfekt sammen, og ba henne ringe han når det ble slutt med hennes daværende kjæreste.

– Jeg avviste ham høflig, sier Gunhild.

Det gikk to år.

Gunhild hadde flyttet ut fra samboeren og kom på oppfordringen Petter hadde gitt henne.

«Hvis du er keen på en kaffe, gi et pip» skrev hun i en SMS.

En uke gikk, før hun fikk svar.

«Pip», sto det.

– Jeg synes han spilte i overkant kostbar.

Hun var skeptisk til ham i starten.

– Jeg forventet en egosentrisk og kynisk kapitalist, som bare tenkte på seg selv, penger og profitt. Mange ledere kan jo ha ekstreme personlighetstrekk, som har gått over lik med spisse albuer.

– Og Petter?

– Han overrasket enormt. Han viste seg å være utrolig raus, interessert i samfunnsspørsmål og genuint opptatt av menneskene rundt seg, og han hadde en smittende entusiasme. Dessuten var han veldig kjapp. Han kaller det street-smart, jeg kaller det intelligent.

– Ble du tiltrukket av pengene?

– Nei, jeg ble heller frastøtt av pengene. Kanskje ikke frastøtt, men jeg synes det var vanskelig å forholde seg til det i begynnelsen. Mamma og pappa hadde indoktrinert meg i nøkternhet, antimaterialisme og asketiske idealer. Jeg kan ikke si det var vondt og vanskelig med et nytt liv, med de økonomiske godene, men jeg måtte gå noen runder med meg selv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder