VÆPNET RAN: Her fra åstedet på Grønland. Foto: 2200/tipser

Ransvitner til VG: - De skjøt skudd i lufta før de løp inn i butikken

Vitne til VG: Hørtes ut som en kanon

Politiet jakter nå på fire menn etter et væpnet ran av en gullsmed i Oslo. Det var folk på jobb i butikken under ranet, men ingen skal være fysisk skadet.

Oslo-politiet meldte først om ranet på Twitter klokken 12.15. De fikk melding om ranet klokken 11.58.

BILLEDSPESIAL: Se bilder fra dramaet her!

Et øyenvitne forteller til VG:

- Jeg så fire personer komme kjørende og parkere utenfor gullsmeden. Tre av dem gikk ut og skjøt et skudd i luften før de løp inn i butikken. Deretter hørte jeg et skudd til. Etter to minutter kom de løpende ut og forsvant mot sentrum til fots, sier vitnet.

To-tre skudd

Politiet opplyser til VG at det ble avfyrt to til tre skudd, et i lufta og de andre trolig langs bakken. Ifølge politiet var det flere ansatte på jobb i gullsmedbutikken, som heter Sheikh enterprises, og de er sterkt preget av hendelsen.

- Heldigvis ble ingen fysisk skadet, men det er klart at de er psykisk preget av hendelsen, sier innsatsleder Tore Barstad til VG på åstedet.

- Disse skal vi ta

Han har ingen opplysninger om hva ranerne kan ha fått med seg fra butikken.

- Men det er vanskelig å tro at ransbyttet står i forhold til den faren ranerne har satt alle de som beveger seg i dette området på en slik dag. For det er mange, hundrevis av mennesker. Skadepotensialet her er stort. Så disse folkene her, de skal vi ta, sier Barstad.

Lørdag formiddag var det en demonstrasjon i Oslo, derfor hadde politiet store styrker i sentrum. Blant annet var det flere godt utstyrte spesialtrente politipatruljer - såkalte Golf-enheter. Disse var raskt på stedet.

Jakter flere gjerningsmenn

RANET: Gullsmeden Sheikh enterprises ble ranet lørdag. Foto: FRODE HANSEN

Politiet jakter nå på fire gjerningsmenn av utenlandsk opprinnelse:

- Vi søker etter fire gjerningsmenn i forbindelse med ranet. Ingen er foreløpig pågrepet. Hvis noen har observert noe i området, ønsker vi tips, sier operasjonsleder Steinar Hausvik til VG.

På Twitter skriver politiet nå at de søker følgende personer:

«I forbindelse med gullsmed-ranet søker politiet etter følgende gjerningsmenn: 4 unge menn, olabukser/grå jakke med grå stripe over bryst/erm, en m grønne sko, en m sort sko med hvit S på siden, hvit såle, sort ryggsekk med hvitt på. Finlandshetter/dykkermaske. Røde hansker.»

Fluktbil i brann

Politiet fikk melding om ranet 11.58 og har satt inn alt de har av tilgjengelige enheter. Også helikopter. I en gate like ved gullsmeden er det også funnet en bil i brann som politiet setter i forbindelse med ranet.

- I Heimdalsgata er det observert i bil i brann som vi setter i forbindelse med ranet. Vi ønsker også å vite om noen har observert noe i dette området, sier operasjonsleder.

Ifølge politiet ble ranerne observert da de flyktet fra åstedet i denne bilden, som var en svart Audi. Ranerne har enten flyktet videre i en ny bil eller til fots fra Heimdalsgata.

HAR DU BILDER ELLER VIDEO AV RANET? KONTAKT VG2200@vg.no || SMS/MMS til 2200 || Tlf 2200 0000

Personer på jobb

Politiet opplyser at det var flere personer på jobb i gullsmedforretningen da ranet skjedde.

Ifølge et øyenvitne lå en kvinne på fortauet utenfor gullsmeden og ble tatt hånd om av to politibetjenter rett etter ranet.

- Vi kom raskt på åstedet, og da fant vi en kvinne på gata. Hun er heldigvis ikke fysisk skadet, men er åpenbart sjokkert, opplyser innstatsleder Barstad til VG.

Et område utenfor en gullsmed like ved Grønlands torg er sperret av, og et stort antall politifolk gjør nå undersøkelser innenfor sperringene mens andre foretar vitneavhør.

- Hørtes ut som en kanon

Et vitne som bor like ved åstedet hørte skuddene fra leiligheten, og forteller til VG at skuddene hørtes ut som smell fra en kanon.

- Jeg satt i leiligheten og hørte to drønn, det hørtes mer ut som en kanon. Jeg trodde kanskje det var noe på festningen, en markering eller noe, sier vitnet som også forteller at det er mye røyk som kommer opp fra gateplan.

Tjukk røyk

- Jeg gikk først ut på verandaen og så tjukk røyk som kom opp på gateplan, så gikk jeg opp på taket, og der så jeg en bil i fyr og flamme.

Ifølge vitnet skal nå situasjonen tilsynelatende ha roet seg.

Et annet vitne VG har snakket med, var i parken like ved da det plutselig eksploderte på Grønland. Naboer av vitnet kan ha overhørt gjerningspersonene.

- Det eksploderte i en bil: Et kraftig smell, og plutselig var det en svær brann. Like før dette observerte en nabo to unge gutter som løp fra åstedet med hver sin åpne sekk. De ropte noe sånt som «løp, løp!». Og kort tid etterpå, smalt det, forteller vitnet.

- Det var en skremmende og lite hyggelig opplevelse på en ellers vakker vårdag. Ikke noe man forventer i det området her, sier vitnet.

Ingen pågrepne

Like etter 15.30 opplyser operasjonsleder Steinar Hausvik i Oslo politidistrikt til VG at det fremdeles ikke er noen pågrepne i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder