BLE BEFØLT: Som lærling fikk Randi Anette Enge (25) 120 kroner i tips fra en kunde som strøk henne på låret og ba henne «gjøre hva hun ville». Nå er hun daglig leder ved en frisørsalong i Trondheim. Foto:Connie Beathe Leite,

Slik sex-trakasseres norske frisører

Disse yrkesgruppene er mest utsatt

Flere sjikaneres jevnlig på jobb

De bites i puppen, blir strøket på lårene og får forslag om sex. Frisørene er blant yrkesgruppene som oftest blir seksuelt trakassert.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Vi jobber ofte i tett relasjon med kunden. Det er vår jobb å være hyggelig, men vennligheten kan fort bli mistolket av de som ønsker det, sier Katja Kålheim i Frisørenes Fagforening.

Ifølge tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt er frisørene blant de fem mest utsatte yrkesgruppene. Én av ti sier at de har fått uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb.

Ble sjokkert

VG har vært i kontakt med flere frisører som har hatt ubehagelig møter med kunder.

– Jeg vasket håret til en kunde. Da jeg skulle skylle ut skummet løftet han på hodet og bet meg i puppen, forteller en frisør (26) som ønsker å være anonym fordi hun søker etter jobb.

- Jeg ble så sjokkert at jeg slo av vannet og gikk og ut satte meg på bakrommet.

Har du opplevd seksuell trakassering? Del din historie her!

Episoden skjedde da hun jobbet som lærling. Senere har hun flere ganger opplevd at kunder tar kontakt for noe helt annet enn en klipp.

– Spesielt eldre menn tar ikke et nei for et nei. De tror at man er interessert bare fordi man er hyggelig. Men å være hyggelig er jo en del av jobben.

Flere sjikaneres

Tall fra SSBs levekårsundersøkelse for 2013 viser at 13 prosent av kvinner i aldersgruppen 16-24 år opplever uønsket seksuell oppmerksomhet to ganger i måneden eller mer.

Totalt svarer fem prosent av kvinner og menn i alle aldre det samme. Det er en økning fra tre prosent i 2009.

Som lærling fikk Randi Annette Enge (25) et uventet svar på spørsmålet om hvordan kunden ønsket å bli klippet.

– Han så meg inn i øynene, satte hånden på låret mitt og sa at jeg kunne gjøre hva jeg ville. Jeg var 18 år og veldig usikker. Det var ikke greit i det hele tatt, sier Enge, som er daglig leder ved en frisørsalong i Trondheim.

– Jeg prøvde å dekke over det. Det var først i ettertid jeg forsto hva som hadde skjedd. Når han skulle betale, ga han meg 120 kroner i tips, sier Enge.

- Blir tiet om

I fjor høst skrev Fremover om frisører i Narvik som opplevde at kunder onanerte under frisørkappen. Frisørenes Fagforening mener bransjen må snakke mer om seksuell trakassering.

– Disse sakene har blitt tiet om. Mange skal ikke være til bry, sier Kålheim, som selv har erfaringer med pågående kunder:

– Jeg er 153 cm høy og har veldig korte armer. En gang sto jeg bak en kunde som plutselig la hodet sitt bakover på brystene mine. Deretter så han meg inn i øynene og spurte om jeg ville ha betaling «in natura» eller i kontanter.

Hun understreker at de aller fleste kundene oppfører seg bra.

– Men mange unge kvinner er ikke klar over hvordan dette skal håndteres og hva de skal gjøre når de opplever det. Det er for lite fokus på denne typen problematikk.

- Bagatelliseres

Likestillings – og diskrimineringsombudet (LDO) har siden 2006 mottatt omtrent 70 saker som gjelder seksuell trakassering.

Én av dem gjaldt en kvinne som fikk tilsendt nakenbilder fra en kollega. Andre saker gjelder alt fra berøring til kroppsbevegelser med seksuelle undertoner.

Nestleder Elisabeth Lier Haugseth frykter mange ikke tør å si fra om hva de har opplevd.

- Det oppleves som veldig krenkende. I mange tilfeller dreier det seg om yngre, kvinnelige arbeidstakere som gjerne er nyansatte og usikre på hva de bør tåle og ikke tåle, sier Haugseth.

Ombudets oppgave er å påse at arbeidsgivere forebygger seksuell trakassering.

– Vi ser ofte at den som varsles bagatelliserer det. De avfeier at det dreier seg om seksuell trakassering ved å beskylde vedkommende for å overreagere, si at det er en sjargong man må tåle eller ved å si at den ansatte må ha misforstått.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder