Mystisk oljefat var ikke fra «Berserk»

SISTE SØK: Jarle Andhøy har satt ut på en ulovlig ekspedisjon fordi han ønsker å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forsvant i 2011. Foto: Scanpix

Andhøy gjør siste søk etter spor fra de savnede

(VG Nett) Jarle Andhøy har sakte fart mot området hvor hans tre savnede kamerater sendte opp nødsignaler i Antarktis for ett år siden.

  • Ingunn Viken

Artikkelen er over åtte år gammel

Det opplyser ekspedisjonens talsmann, Rune Super'n Olsgaard til VG, som snakket med Andhøy tirsdag formiddag.

Kapteinen og resten av mannskapet satte kurs for sydpolen i slutten av januar. De har ikke fått de riktige tillatelsene for sette ut på ekspedisjonen og newzealandske myndigheter startet jakten på ham så fort de hørte at han skal ha kommet til New Zealand.

Jarle Andhøy har nå vært i Backdoor Bay og Horshoe Bay, hvor han mandag fikk beskjed om at «Berserk» sine depoter var blitt fjernet.

Der har han ifølge Olsgaard nå sett med egne øyne at at utstyret som mannskapet hadde der, er borte - angivelig fjernet av den newzealandske Scott-basen.

På vei mot McMurdo-sundet

Andhøy har satt kurs for stedet hvor nødpeilersignaler ble sendt ut da «Berserk» forsvant i fjor, men båten han seiler med nå er ikke utstyrt med nødepeiler.

Ifølge Olsgaard er Andhøy på ferd utover McMurdo-sundet og leter hvor strøm og vind kan ha tatt med seg gjenstander som har flytt opp fra «Berserk».

- De leter nå visuelt etter tre surfebrett, et par oljetanker, impregnerte bjelkelag som ble brukt til å skyve is med, og en jolle, forteller han, og legger til:

- Oljefatet som ble observert i går, stammer ikke «Berserk».

- Ikke fått fred uten å sjekke

Etter et par dager med dårlig vær og sterke vinder, har Andhøy og de fire andre om bord i «Nilaya» optimale forhold, opplyser Olsgaard.

- Det er kjempefint vær og god sikt.

Målet med ekspedisjonen var å finne svar på hvorfor mannskapet på tre og seilbåten "Berserk" forsvant i isødet for ett år siden. Hittil har ekspedisjonen ikke funnet gjenstander eller spor som stammer fra dem.

Olsgaard mener likevel at turen har vært viktig.

- Vi hadde ikke fått fred uten fysisk å sjekke dette selv, sier Olsgaard.

Blomsterseremoni

Nå seiler Andhøy i retning området hvor nødpeilesender-signaler ble sendt opp fra båten i fjor.

Her skal han og mannskapet holde en blomsterseremoni.

- De seier i sakte fart mot området, og satser på å komme frem i morgen. Der skal de legge blomster og hilsener fra de pårørende på vannet, sier Olsgaard.

I går fikk Andhøy beskjed fra ansatte ved den amerikanske McMurdo- basen at to depoter som ble lagt ut på isen av mannskapet om bord i «Berserk» forut for forliset, skal ha blitt fjernet.

Det har ikke lykkes VG i å få bekreftelse fra newzealandske myndigheter om at dette har skjedd.

Andhøy har tidligere blitt forsikret fra newzealandsk hold at depotene verken er sett eller rørt av landets personell på Antarktis.

Depotene var av Andhøy ansett som to av de viktigste målene for ekspedisjonen for å finne årsaken til ulykken for ett år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder