Nederlag for Sundvolden-partnerne

Venter stortings-nei til karakterer i barneskolen

Regjeringspartiene Høyre og Frp får neppe gjennomført sitt skoleløfte om innføring av karakterer til elever i barneskolen. Avtalepartnerne KrF og Venstre vil gå imot dette i Stortinget.

Artikkelen er over seks år gammel

- Vi er ikke forpliktet til å gå med på et forslag om karakterer i barneskolen. Fra vår side ser vi ikke på dette som en god ordning. Det vet de om, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen til VG.

Hun har vært partiets fremste utdanningspolitiker de siste fire årene, og er spent på om regjeringspartiene vil ta karakter-løftet med i regjeringserklæringen når de trolig er i mindretall for å få det gjennomført.

Står fritt

I likhet med KrF er Venstre mot å endre dagens praksis der karakterer først innføres i første året på ungdomsskolen - det vil si fra og med 8. klasse. Partiets landsmøte i vår vedtok med fire stemmers overvekt å gå imot karakterer i barneskolen.

I den forpliktende avtalen mellom de to regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF står det ikke et ord om innføring av karakterer for elever i barneskolen.

I praksis betyr det at KrF og Venstre står fritt til å stemme for sine primærstandpunkter, bekrefter Dagrun Eriksen overfor VG.

- Det er flertall i det nye Stortinget mot karakterer i barneskolen. Venstre vil motsette seg et forsøk fra regjeringen på å innføre det som forskrift. Men vi kan være åpne for forsøk med dette for å få mer kunnskap, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

- Neppe innført

Utdanningspolitisk talsperson i Frp, Tord Lien, bekrefter at et sannsynlig utfall blir at karakterer i barneskolen ikke blir innført med det første.

- Både Høyre og Frp har gått til valg på dette, men når det ikke inngår i avtalen, så er det fritt frem for Venstre og KrF å stemme mot karakterer, sier Lien.

Han utelukker ikke at partier vil endre syn slik at dette kan innføres mot slutten av fireårsperioden.

Det samme sier Høyre-leder Erna Solberg.

- Så vidt jeg vet, krever det en lovendring. Jeg tror vi må gjennom Stortinget hvis vi skal gjennomføre dette. Så lenge vi er to partier, og de andre partiene ikke mener det samme, er det vanskelig å finne enighet. Det blir vanskelig, og så får vi se hvor høyt vi prioriterer dette. Dette er ikke Høyres viktigste skolepolitikk, sa hun på pressekonferansen på Sundvolden hotell tirsdag kveld.

Rødgrønn motstand

Fra før er det kjent at såvel Arbeiderpartiet som SV og Senterpartiet går sterkt mot å innføre karakterer i barneskolen.

SEIERSSIKKER: Marianne Aasen i Ap føler seg trygg på at karakterer i barneskolen nå ikke blir noe av. Foto: Frode Hansen

Også sentrale politikere i Høyre, inkludert kommende statsminister Erna Solberg har gått mot karakter-reformen, men måtte bøye seg for et flertall på landsmøtet.

Høyres utdanningstalskvinne Elisabeth Aspaker har også innsett hvor flertallet ligger i karakter-saken. Men hun tror det er muligheter til å skape annen skolepolitikk i regjeringsforhandlingene.

- Vi må se nærmere på hva som er mulig i det mulighetsrommet som finnes mellom de fire samarbeidspartiene. Utover det vil jeg ikke kommentere om dette vil bli en del av regjeringserklæringen, sier Aspaker til VG.

Ap tilfreds

Avtroppende leder Marianne Aasen (Ap) i Stortingets utdanningskomité er veldig tilfreds med at det fortsatt ser ut til å være stortingsflertall mot karakterer i barneskolen.

- Selv om begge regjeringspartiene har gått til valg på dette, så blir dette nå neppe noe av. Det er jeg glad for. Karakterer for ti- og elleveåringer virker bare demotiverende. Dagens praksis med konkrete tilbakemeldinger på hvordan elevene kan forbedre seg, er å foretrekke. Dessuten går både lærerne i utdanningsforbundet, Elevorganisasjonen og forskerne mot dette, sier Marianne Aasen.

Et nytt utdanningsdepartement kan i teorien forsøke å innføre karakterer i barneskolen som forskrift - uten å gå via Stortinget. Men det vil trolig medføre at Stortinget stopper innføringen, ifølge flere politikere i flertallet som går mot karakterer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder