MISNØYE: Lars Sponheim og Odd Einar Dørum, begge tidligere venstreledere, advarer sitt tidligere parti om å samarbeide med Frp. Her er de to avbildet på Sas hotell Bryggen. Foto: Erlend Haukeland/VG

Venstre-veteraner advarer mot Frp

...og kun ti prosent av Høyres tillitsvalgte vil ha blåblå regjering

De to tidligere partilederne i Venstre, Odd Einar Dørum og Lars Sponheim er sterkt imot at Venstre går i regjering med Frp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det har de gitt klart ut trykk for til partileder Trine Skei Grande, skriver Aftenposten.

Både Sponheim og Dørum er ekspartiledere som, i motsetning til enkelte andre eksledere, blir lyttet til i eget parti, ifølge Aftenposten.

Dørum ønsker ikke å kommentere Aftenpostens opplysninger.

- Det jeg sier til Trine, forblir mellom meg og Trine. Hun har min fulle tillit til det hun nå skal gjøre, sier Dørum.

VGs regjeringskabal: Legg din egen regjering #vgkabal

- Stor usikkerhet

Guri Melby i Venstres sentralstyre, sier at kommentatorer som antar at Venstre glatt går inn i en firepartiregjering, tar feil.

- Dørum og Sponheim representerer et syn på dette som deles av mange i Venstre, selv om partiet har endret seg en del siden de var i ledelsen, sier Melby, og peker på mange nye medlemmer og nye tillitsvalgte de siste årene, særlig fra storbyene.

- Det er stor usikkerhet, ikke bare i Kristelig Folkeparti, men også i Venstre om hva partiet bør gjøre. Jeg føler selv på den usikkerheten, sier Melby.

Hun mener den store usikkerheten som også finnes i Venstre er underkommunisert i offentligheten.

Færre vil ha blåblå

Samtidig viser et klart flertall at Høyres tillitsvalgte ønsker en regjering med alle de fire borgerlige partiene. Færre enn 10 prosent vil ha en blåblå regjering.

Det viser e-post-rundspørring Dagbladet har gjort blant Høyres medlemmer og tillitsvalgte. 53,8 prosent av de rundt 1.100 som har svart foretrekker en firepartiregjering. Bare 9,4 prosent vil ha en blåblå regjering med Høyre og Frp.

En regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF foretrekkes av nesten dobbelt så mange, 17,9 prosent. En regjering med bare Høyre foretrekkes av 6,2 prosent.

Ikke overrasket

Valgforsker og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, er ikke overrasket over svarene i rundspørringen.

- Jeg tror fortsatt mest på en firepartiregjering. Men de siste dagene har jeg begynt å tro litt mer på en ren Høyre-regjering, sier Aarebrot.

- For et parti som gikk til valg på at de vil forandre Norge, er det naturlig å se til Willoch-regjeringen. Det er den borgerlige regjeringen som i størst grad har oppfylt de borgerliges ønske om forandring, sier Aarebrot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder