Margit (17) tar et oppgjør med mobbingen

Forteller sin mobbehistorie i VGTV-dokumentar

Margit Kristine Axelsen (17) ble mobbet både
psykisk og fysisk gjennom flere år. Først da hun byttet skole fikk hun et bedre liv.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nå forteller hun sin historie i en tv-dokumentar hos VG. Margit tar samtidig et kraftig oppgjør med de omfattende mobbeproblemene på norske skoler, og ber om bedre utdanning for lærere.

– Det jeg hovedsakelig ønsker å endre er elevundervisningen i skolen om mobbing, og jeg vil at dette skal være pliktet undervisning for alle elevene, sier hun.

– Men jeg vil også ha mer om mobbing inn i lærerplanen for lærerstudenter, slik at de får skikkelig informasjon om det. Og at de som allerede er lærere får kurs. Alle må forstå og virkelig vite hva de gjør, sier Margit.

Preget av mobbingen

I går innledet hun en VG-debatt på Ryenberget skole, som ble arrangert i lys av Odin-saken.

– Det er altfor mange som blir mobbet. Jeg er glad og evig takknemlig for at dette nå settes søkelys på. Ved å være åpne om dette temaet kan vi komme lenger i å bekjempe mobbing, sa hun i sin appell.

Mobbingen som Margit ble utsatt for på Grålum ungdomsskole preger henne fremdeles. Helt siden hun byttet skole i 2011 har hun fått vondt i magen bare ved tanken på sin gamle skole. I dokumentaren blir vi med 17-åringen tilbake til stedet der hun ble mobbet gjennom flere år.

– Jeg vil ta et oppgjør med fortiden for å kunne legge den vonde tiden bak meg, forteller hun.

VANSKELIG BESØK: I dokumentaren følger vi Margit Kristine Axelsen og far Roy Ole Axelsen tilbake på Grålum ungdomsskole, der Margit ble mobbet gjennom flere år. Foto:Siri Pallesen Og Natalie Remøe Hansen,VG

Måtte sitte på gulvet

– Mobbingen gikk ut på alt fra å skrive slemme ting til meg på internett, til fysisk vold som at jeg ble slått. Jeg skulle aldri tro at jeg var noe. Jeg fikk beskjed om å se meg selv i speilet. De mobbet meg for klærne jeg hadde på meg og for den jeg var.

Noen ganger ble hun truet til å sitte på gulvet på bussen på vei til skolen. Det var alltid mobberne som bestemte.

– Jeg reagerte med å bli veldig svak. Jeg turte ikke si imot dem, og det var kanskje derfor de tok meg som et mobbeoffer, sier Margit.

– Jeg måtte alltid la mobberne få viljen sin, og hvis jeg ikke gjorde det så tok de igjen med fysisk vold.

Kontaktet av helsesøster

Margit og foreldrene hennes kontaktet flere ganger skolen for å få slutt på mobbingen, men de opplevde at det tok lang tid før noe ble gjort.

Foreldrene vedgår også at det tok lang tid før de skjønte hvor alvorlig mobbingen som datteren ble utsatt for var.

– Og høsten 2010 så kom jo da beskjeden fra skolens helsesøster, som fortalte at Margit ønsket å gjøre slutt på livet sitt. At det ble for vanskelig, sier Margits mor, Sigrun Pinås Axelsen.

– Da fikk vi jo panikk. Kunne det virkelig være så ille? Hva er det som skjer med ungen min? Hva hadde vi gjort feil?

En ny start

For Margit føltes det ut som hun ikke hadde noen utvei.

KJEMPER MOT MOBING: For Margit (17) har mobbing blitt en hjertesak. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

– Jeg tenkte ofte at om jeg tok mitt eget liv, så ville det være det enkleste for alle, sier hun.

Til slutt bestemte familien at Margit skulle bytte skole. Det ble starten på en helt ny hverdag for jenta.

– Da jeg byttet skole var det akkurat som om noe ble løftet vekk fra skuldrene mine. Jeg ble veldig godt tatt imot og fikk mange venner der som jeg følte forsto meg. Det ble et veldig fint år. Jeg gledet meg til skolen hver dag og jeg likte skolen igjen. Det var en deilig følelse av å kunne passe inn igjen uten å bekymre seg for å bli plaget, sier Margit.

Snakket i Stortinget

Margit har etter det hun selv opplevde engasjert seg sterkt i mobbesaken. Hun har blant annet snakket i Ungdommens storting og møtt utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen. Hun håper nå å se flere endringer på mobbefeltet.

– Problemet da jeg gikk på ungdomsskolen var at lærere sa at de ikke visste hva de skulle gjøre. Jeg bruker mye tid på dette fordi det er en hjertesak for meg. Jeg vil så gjerne at andre skal ha det bra, og slippe å oppleve det jeg har opplevd. At det jeg har opplevd skal føre til noe godt, sier hun.

Margits tidligere rektor ved Grålum ungdomsskole, Johan Søfteland, sier til VG at det er «svært beklagelig» at Margit opplevde skoletiden på denne måten.

– Ikke godt nok

– Vi ønsker at alle elevene skal oppleve skoledagen som trygg og god, og ha fokus på skolearbeidet – og ikke slike forhold som her blir beskrevet, sier Søfteland.

Han sier videre at skolen tok tak i saken med største alvor, og at mange tiltak ble satt

i gang og prøvd ut. Men:

– I ettertid kan vi i lys av Margits historie si at dette ikke var godt nok.

Søfteland presiserer at Grålum ungdomsskole, i liket med mange andre skoler og kommuner, de siste årene har hatt tilsyn fra Fylkesmannen. Han mener de i dag har en større forståelse for hva opplæringsloven egentlig betyr, og hvilke forhold som må passes på og tas hensyn til.

Terapi

– Dette dreier seg om å opprette en felles forståelse av hva som er krenkende atferd, krav til dokumentasjon, gjøre enkeltvedtak etter forvaltningslovens bestemmelser, og å gi elever og foresatte klagemuligheter. Men først og fremst å iverksette tiltak som stopper krenkende atferd, sier han.

– Dersom vi hadde hatt det samme systemet den gangen som vi har i dag, ville saken ha blitt behandlet på en bedre måte og forhåpentligvis med et annet resultat.

For Margit, som også er aktiv i AUF, har det vært terapi å jobbe mot mobbing, etter det hun selv har opplevd.

– Nå er det på tide å våkne opp og ta dette på alvor.

Foreldrene er også åpne med at hele familien har kjempet en hard kamp:

– Det har jo vært et helvete for Margit. Og det har også vært et helvete for oss.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder