Dørstokkmila fra Facebook-hjerter til vaskefilla

- TA INITIATIV: Forsker ved Senter for Krisepsykologi, May Aasebø Hauken (innfelt), oppfordrer flere som står nær mennesker i krise om å spørre hva de kan bidra med. Faren til dødssyke Mikkel, Torgeir W. Scancke, tok saken i egne hender og ba selv om hjelp. Foto: PRIVAT/LINE MØLLER

Slik kan du hjelpe familier i krise

Når sykdom rammer noen som står oss nær, er det vanskelig å be om hjelp. Da er det viktig at andre bryr seg - og stiller opp.

 • Mona Grivi Norman
 • Siri Eggen
 • Shazia Sarwar
 • Maria Mikkelsen
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Håkon F. Høydal
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over seks år gammel

Faren til dødssyke Mikkel har fått massiv støtte etter at han skrev på Facebook om dørstokkmila før man ber om hjelp.

- Vår å ta initiativ

Her delte han familiens ønskeliste for hjelp i hverdagen: En besøksvenn til Mikkel, besøk til meg og Mette som ikke selv får kommet på besøk og hjelp til det praktisk - som litt håndverksarbeid eller litt vaskepulver og ei fille.

- Dette er familier som er rammet av et lynnedslag. Jeg kan ikke kreve at de skal orke noe som helst, heller ikke å be om hjelp. Rådet mitt er til alle dem som står rundt disse familiene: våg å ta initiativ. Ingenting kan erstatte menneskelig kontakt, sier Torgeir W. Skancke.

HAR DU FÅTT ELLER GITT HJELP I FORBINDELSE MED ALVORLIG SYKDOM? DEL DIN HISTORIE HER .

VG har snakket med mange pårørende til alvorlig syke som forteller om hvorfor det er vanskelig, men viktig å be om hjelp.

- Nettverket av familie og venner vil som regel gjerne hjelpe, men føler seg ofte usikre og vet ikke helt hvordan, sier forsker May Aasebø Hauken ved Senter for Krisepsykologi.

- Hvordan hjelper vi best?

- Snakk med familien om hvordan du best kan hjelpe dem. Hver familie er individuell, og det kan for eksempel være hjelp være til praktiske oppgaver som husvask, kjøring på trening, matlaging, noen som tar seg tid til å høre på - eller gi de pårørende et friminutt, gjøre noe annet.

Her er gode råd for den som vil krysse «dørstokkmila» og hjelpe venner, bekjente og naboer som har alvorlige syke i nær familie.

* Spør de pårørende: Hva ønsker dere hjelp til? Selv om det har gått en stund

* Kom med konkrete forslag om hva du kan hjelpe til med.

* Hjelp kan være praktiske oppgaver, matlaging, noen som tar seg tid til å høre på - eller å gi de pårørende et friminutt til å gjøre noe annet.

* Ikke vær avhengig av en avtale. Bank på døren og spør hvordan det går.

* Snakk sammen i nettverket av venner og familie, fordel oppgaver slik at ingen trenger å slite seg ut.

* All hjelp trenger ikke komme med en gang, ofte dabber det av etter hvert som tiden går, og det er viktig at støtten opprettholdes over tid.

* Ta med boller eller middag til familien som ikke er på sykehus.

* Når du er på sykehus over lang tid blir du veldig lei sykehuskaffen. Stikk oppom med en god kopp kaffe, dersom barnet eller den syke er på isolat, kan sykepleier ta i mot.

* Det er snart jul, spør om du skal fjerne hybelkaniner eller om du kan få lage kalender til vennenes barn.

* Vær litt tøff med foreldrene. Få dem til å ta fem minutter ute av rommet i frisk luft, gå en kjapp tur. Det er lov å gå fra noen minutter, mens en sykepleier passer på.

* Når barnet er hjemme fra sykehus, men fortsatt ikke i barnehage eller skole; kom på besøk eller foreslå en morsom, rolig aktivitet for barnet som kjeder seg.

* Lag «rom» for de pårørende. Selv om sorgrommet er stort, må du kunne lukke døra til et kjæresterom eller et latterrom.

* Få de pårørende til også snakke om andre ting enn sykdom og sorg. Det er viktig for å orke å være der for den pårørende over tid.

Kilder: Monika Polbratek, mor til Natalia (5) som døde av kreft i 2013, Linn Cantigas, fylkesleder i foreningen for hjertesyke barn og mor til hjertesyke Casper (5), forsker May Aa. Hauken ved Senter for Krisepsykologi og prest og foredragsholder Per Anders Nordengen.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Sosiale medier er «langdistanse-støtte»

 2. Faren til dødssyke Mikkel (14): - Gå dørstokkmila

 3. Søstrenes liv med brorens sykdom

 4. Pluss content

  Livet uten Mikkel

 5. Kjærligheten til Mikkel

Fra andre aviser

 1. Sammen for barns beste

  Fædrelandsvennen
 2. Det ble tøft for familien da pappa fikk sjokkbeskjeden. Så tok vennene grep.

  Aftenposten
 3. Det ble tøft for familien da de fikk sjokkbeskjeden om faren. Så tok vennene grep.

  Bergens Tidende
 4. Hverdagen endres dramatisk

  Bergens Tidende
 5. Når noen har mistet et barn: – Ikke bruk opp all støtten med en gang

  Fædrelandsvennen
 6. Vil hjelpe oss til å takle alvorlig sykdom bedre

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder