FORHANDLER OM SYRIA-TILTAK: Gruppelederne på Stortinget fortsetter forhandlingene, hvor et flertall har satt 10 000 kvoteflyktninger som mål. Bildet er fra det første møtet 5.mai. I forgrunnen Harald Nesvik fra Frp (til venstre) og Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de grønne. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Blir neppe 10.000 flyktninger fra Syria i år

Opposisjonen på Stortinget mener det er fullt mulig å ta imot 10.000 flyktninger, men skal være villig til å gå noe ned på antallet og å bruke tre til fire år på å oppnå det - for å få til en avtale med regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er en klar vilje til å forsøke å få til noe. I denne typen spørsmål står vi oss på å gjøre noe felles, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da det timelange møtet mellom gruppelederne på Stortinget var over tirsdag ettermiddag.

Fredag morgen skal regjeringspartiene Høyre og Frp legge fram en skisse til Syria-tiltak, ut over dem som statsminister Erna Solberg varslet i sin redegjørelse i april.

Måltall

Regjeringspartienes utgangspunkt er at Norge ikke skal ta imot flere kvoteflyktninger i år, men skal være villige til å diskutere et høyere måltall for neste år.

Det er imidlertid ikke godt nok for Ap og de andre partiene utenom regjeringen, som hver for seg har vedtak på at Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i 2015 og 2016.

Tirsdag ettermiddag hadde de åtte partilederne på Stortinget sin første forhandlingsrunde om en forsterket Syria-pakke.

Regjeringen vil neppe godta å bli instruert av Stortinget i en sak hvor avstanden er så stor mellom ytterpunktene. Dersom de skal bli enige, mener mange det er åpenbart at tallet må bli lavere enn det flertallet av partiene har ønsket seg.

Press på kommunene

Bak lukkede dører i et møterom på Stortinget tirsdag ettermiddag ble det ikke snakket om tall, men om situasjonen i dag, presset på kommunene for å ta imot flere flyktninger til bosetting, og hva slags muligheter som finnes for å forsterke tiltakene som skal besvare krisen i Syria.

SV-leder Audun Lysbakken sa før møtet at opposisjonspartiene ikke hadde noe særlig å gå på:

– Det er et flertall for å ta imot 10.000 flyktninger. Vi har tenkt å stå hardt på det. Så får vi se hvor hardt de andre partiene står på dette tallet, sa Lysbakken til VG.

– Det flertallet må ikke kokes bort i politisk spill, la han til.

Landsmøtevedtak

Harald Nesvik, Frps parlamentariske leder, står i motsatt standpunkt av SV, og har Frp-landsmøtevedtak på at det ikke skal tas imot flere, men tvert imot ytes mer hjelp til flyktningene i regionen.

Han ønsket imidlertid ikke å yppe til strid etter første forhandlingsmøte:

– Vi har fått innspill fra de andre partiene som vi skal sjekke ut. I tillegg vil vi legge fram noe mer kjøtt på beina, slik at vi har enda mer å diskutere ut fra, sa Nesvik til VG etter møtet.

– Hvor bundet er du av Frps landsmøtevedtak?

– Hver gang jeg går inn i forhandlinger har jeg som utgangspunkt at vi skal bli enige. Noen gang får vi det til, andre ganger ikke, svarte Nesvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder