Helsedepartementet: Frp kan slappe av

SNUSSTRID: EU er aggressive i kampen mot snus, og har nå fått Danmark til å droppe alt salg fra og med neste år. Frp-politiker Jøran Kallmyr frykter at også Norge skal gi etter for EUs krav. Foto: Knut Erik Knudsen, VG/ Scanpix

Danskene forbyr snus - Frp frykter forbud i Norge

(VG Nett) Danmark forbyr snus etter krav fra EU. Frps «snusgeneral» Jøran Kallmyr frykter den norske regjeringen skal gjøre det samme.

 • Målfrid Bordvik

Artikkelen er over syv år gammel

Danmark har gitt etter for krav fra EU og vil forby salg av all løssnus innen mars 2013, melder Aftonbladet. Porsjonssnus har aldri vært tillatt i Danmark, og nå forsvinner også løssnusen fra butikkhyllene.

Kapitulasjonen kommer etter at EU-kommisjonen i juni truet den danske regjeringen med rettssak for brudd på EUs tobakkdirektiv.

- Norge er utrolig flinke til å implementere alle mulige lover og regler som EU-byråkrater finner på. Det virker på meg som vi bare åpner posten som kommer fra EU og gjennomfører det. Når EU har fått danskene til å forby snus, så er det ikke lenge før turen kommer til Norge, sier Jøran Kallmyr, 1. vara til sentralstyret i Frp og leder av byutviklingskomiteen i Oslo.

Helsedepartementet: Ikke aktuelt

Kallmyr, som selv er en ivrig snusbruker, lovpriste snusensom «noe av det mest helsebringende i norgeshistorien siden penicillin» på Frps landsmøte tidligere i år.

- Helsedirektoratet ser ikke de store helseeffektene som snus har hatt ved at den faktisk har bidratt til at mange tusen nordmenn har sluttet å røyke. Jeg er en av dem, og hvis snusen blir forbudt i Norge drar jeg frem røyken igjen, sier Kallmyr.

Tord Dale, politisk rådgiver for helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), avviser at EU skal få ta snusen fra nordmenn.

- Det er ikke aktuelt å forby snus i Norge. Frp må slutte å bekymre seg så mye, det er ikke bra for helsen. Sammen med Sverige har vi fått et unntak fra EUs forbud mot snus, og slik blir det, skriver Dale i et kort svar til VG Nett.

Krever høylydt protest

Kallmyr er imidlertid ikke overbevist over at den norske regjeringen vil makte å stå imot EU, og mener regjeringen må markere mer muskler i denne saken.

- Det er positivt at det ser ut som regjeringen er på riktig side. Men jeg er likevel bekymret, for kommer det et EU-direktiv, så er det ingen land som er flinkere til å gjennomføre enn Norge, sier Kallmyr.

Han mener norske politikere i større grad må tale snusernes sak overfor EU-byråkratene for å unngå et forbud.

- Svenske politikere protesterer høylydt og det forventer jeg av den norske regjeringen også.

Artikkelen fortsetter under bildet

SNUSTILHENGER: Jørn Kallmyr hytter med snusboks på talerstolen under Frps landsmøte tidligere i år. - Jeg nekter å la meg styre av EU-byråkrater, sier Kallmyr, som frykter snusforbud i Norge. Foto: FFOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Omstridt i Danmark

Også i Danmark er saken betent. Hverken Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller Enhedslisten støtter helseministerens avgjørelse.

- Venstre kunne ikke støtte et slikt forbud, som går for langt. Det vil føre til et svart marked eller at folk rett og slett kjøper snus i utlandet, mener Sophie Løhde i Venstre.

Danskenes forbud får også snustilhengere i Sverige til å skjelve på overleppen.

- Det blir mer og mer åpenbart at kommisjonen driver en kampanje mot snusen. Jeg er skuffet og lei meg over at den danske regjeringen ikke står opp og forsvarer seg selv og sin tradisjon, sier EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner til Aftonbladet.

Snusprodusent: Ubegripelig

Swedish Match, som er en av de største snusaktørene i Norge, Sverige og USA, ser med bekymring på utviklingen i EU og frykter smitteeffekt til Norge.

- Den norske debatten likner på den man har i EU ved at man prater om snus, men fokuserer på helseskadene fra sigaretter. De fakta som presenteres om snus i Norge stemmer lite overens med de vitenskapelige fakta som kommer fra EU eller svenske helsemyndigheter. Offentlig informasjon om snus spiller bevisst opp helseskadene av snus, noe som også har vært påpekt av norske forskere, sier kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge, Nils Erlimo.

Hans svenske kollega, Patrik Hildingsson, mener EUs motvilje mot snus vitner om lite kunnskap. Han vedgår at snus ikke er «helsekost», men peker på at snus har fått mange til å stumpe røyken.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antallet dagligrøykere nesten er halvert i løpet av 15 år. Samtidig øker andelen snusere. I 2011 brukte åtte prosent av den norske befolkningen snus daglig og fem prosent snuste av og til. Snusbruken er størst blant yngre menn.

- EU-kommisjonen vil gi sigarettindustrien monopol på tobakksmarkedet og legemiddelindustrien monopol på nikotin-produkter. For meg er det helt ubegripelig. Det blir som å tillate motorsykler, men ikke sykler, sier Hildringsson i Swedish Match.

Sverige: Ingen planer om forbud

Maria Larsson, statsråd i Socialdepartementet, sier den svenske regjeringen ikke har planer om å gjøre som Danmark. Hun peker på at landene har ulikt utgangspunkt, ettersom Sverige har en egen avtale med EU om fritak fra totalforbudet.

I stedet for å forby snus, vil hun at alle EU-land skal kunne selge snus.

- Ut fra et frihandelsperspektiv er det urimelig at den svenske snusen skal være forbudt når andre røykfri tobakksprodukt er lovlige, sier Larsson til Dagens Nyheter.

Men med EUs forslag om å forby smakstilsetninger i tobakk, spøker det for den runde boksen også i snusen eget hjemland, slik VG Nett tidligere har skrevet.

Les også

 1. Alarm om gravid-snusing

  TROMSØ (VG) Snusing blant gravide er farligere enn ekspertene hittil har trodd.
 2. - Ikke glamorøst å snuse

  (VG Nett) Trodde du det var kulere med en pris enn med sigg? Tro om igjen.
 3. - Kan bety slutten for svensk snus

  (VG Nett) Et nytt EU-forslag vil forby smakstilsetninger i tobakk.
 4. Snus effektivt for røykeslutt

  Å bruke snus kan være en mer effektiv metode for å slutte røyke enn medisinske nikotinprodukter, viser en norsk studie.
 5. Stadig færre røyker - flere snuser

  (VG Nett) Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antallet dagligrøykere nesten er halvert i løpet av 15 år.
 6. Snus med smak kan bli forbudt

  STOCKHOLM (AFTONBLADET/VG) En EU-kommissær vil forby snus med smaker som mentol, kakao og lakris.
 7. Valgforsker: Kan være god sak for FRP: Frp til kamp mot «heksejakt» på røykere

  GARDERMOEN (VG Nett) Frp hyller snusen og varsler innbitt kamp mot alle forsøk på tobakkskutt.
 8. Svensk snus erobrer USA

  (VG Nett) Flere og flere amerikanske ungdommer putter svensk snus under overleppa.
 9. EU sier nei til snus

  Få EU-land synes det skal være lov med kjøp og salg av snus i unionen, viser en ny undersøkelse.
 10. Forsker: - Snus vil kunne redde liv

  Flere vil slutte å røyke hvis myndighetene informerer om fordelene ved å bruke snus, mener forsker Karl Erik Lund.

Mer om

 1. Tobakk
 2. Danmark
 3. EU
 4. Politikk

Flere artikler

 1. EU: «Smakssnus» og mentolsigaretter skal forbys

 2. Helseeksperter vil forby snus og pappvin

 3. Snusgiganten Swedish Match saksøker staten

 4. Forskere: Snus har positiv effekt på folkehelsen

 5. Grønne og stygge røykepakker og snusbokser til Norge: Nå kommer Høie-røykpakken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder