Mattilsynet: Farligere ikke å spise laks

- IKKE FARLIG: Forskningsdirektør Ingvild Eide Graff ved nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning mener det kun er storforbrukerne som får i seg mer enn det tolerable nivået av miljøgifter fra oppdrettslaks. Foto: Hallgeir Vågenes

- En kilo laks i uken er ingen helserisiko

(VG) De positive sidene ved å spise oppdrettslaks, overgår den eventuelle negative effekten, mener forskningsdirektør Ingvild Eide Graff.

 • Marcus Husby
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

Forskningsdirektøren ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), mener leger og helseeksperter som advarer mot oppdrettslaks tar feil.

I mandagens VG begrunnes advarslene med at det er usikkert hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide.

NIFES har som oppgave å arbeide for å sikre trygg og sunn sjømat til det norske folk.

Eide Graff viser til Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) sin rapport om fisk og sjømat i norsk kosthold fra 2006.

- Der står det at den norske befolkningen bør spise mer sjømat. Det gjelder også gravide og barn. Det er kun storforbrukerne av sjømat som ligger over det tolerable ukentlige inntaket av dioksiner og dioksinlignende PCB. Men 85 prosent av Norges befolkning ligger under, sier Eide Graff til VG.

- Farligere å la være

Eide Graff i VKM mener imidlertid at de positive sidene ved å spise oppdrettslaks, overgår den eventuelle negative effekten.

- Vår bekymring er at gravide og kvinner i fruktbar alder spiser for lite fet fisk. Det er farligere å la være å spise sjømat. Men alt er så klart farlig hvis du får i deg for mye av det. Det gjelder vann også, sier forskningsdirektøren.

- Men bør ikke oppdrettsnæringen lage fôr som inneholder mindre miljøgifter?

- Det er en debatt næringen må ta, om de vil rense oljen de gir til laksen. Oppdrettslaksen er uansett en av de mest gjennomanalyserte artene vi har.

- Å spise en kilo oppdrettslaks i uken utgjør ingen helserisiko, sier Ingvild Eide Graff.

MILJØGIFTER: Flere eksperter VG har snakket med, mener oppdretsslaks fores med farlige miljøgifter. Men Mattilsynet avviser advarslene. Foto: Magnar Kirknes


Heller ikke Mattilsynet vil fraråde folk mot å spise oppdrettslaks.

- Det er svært uheldig hvis folk slutter å spise oppdrettslaks som følge av fokus på de negative sidene av bransjen, sier Lise Torkildsen.

Hun er seksjonssjef i Mattilsynets sjømatseksjon, som er satt til å kontrollere norsk mat.

- Oppdrettsnæringen har sine utfordringer og det er mange uønskede fremmedstoffer i oppdrettslaks. Men det er under lovlige grenser og det vil være svært uheldig hvis folk slutter å spise oppdrettslaks som følge av fokus på de negative sidene av bransjen, sier Torkildsen.

- Vi erkjenner at oppdrettslaksen inneholder stoffer vi ikke ønsker. Men poenget er at det vil være mer uheldig for folkehelsen at folk ikke spiser oppdrettslaks. Vi anbefaler at folk spiser to måltider fet fisk i uken.

Mattilsynet: Det er trygt

- Hva sier du til at barnelege Bjørke Monsen og flere andre eksperter anbefaler at gravide, barn og ungdom ikke skal spise oppdrettslaks?

- Vi mener at det er trygt å spise oppdrettsfisk og baserer opp på råd fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet om å spise fet fisk to ganger i uken. Vi mener også at det ikke er grunn til å fraråde gravide og ammende å spise laks. Når det gjelder krabbe, fiskelever og tunfisk i boks, er situasjonen en annen, og her råder vi gravide til å være tilbakeholdne med disse produktene.

- Barnelege Bjørke Monsen sier babyer får en cocktail av miljøgifter i seg gjennom morsmelken?

- Det er nok riktig at det overføres miljøgifter gjennom morsmelken, fordi det dessverre finnes miljøgifter i miljøet vi lever i og i maten vi spiser. Vi har ikke informasjoner som tilsier at vi skal advare mødre mot å spise oppdrettslaks.

Mandag krever Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten fiskeriministeren svare for seg i Stortinget.

- Jeg vil vite hva hun kan gjøre for å forsikre norske forbrukere og omverdenen om at norsk oppdrettslaks er et sunt og rent produkt, sier han til NTB.

Mer om

 1. Helse
 2. Fiskeri

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Ikke spis oppdrettslaks

 2. Leger og professorer: - Ikke spis oppdrettslaks

 3. Støre bryter tausheten i laksesaken

 4. Folkehelseinstitutt-forsker med budskap til kvinner: - Ett måltid fet fisk i uken er nok

 5. Forsker: Helt greit å spise oppdrettslaks for de fleste

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder