SÅRBAR KOMMUNE: Vannstanden i Flåmselva gikk opp i løpet av mandagen, men det er fortsatt et stykke igjen til nivåene fra oktober i fjor. Flåm kirke (til høyre) er fortsatt stengt etter forrige flom da vannet trakk inn i kirken og skadet gulv og nedre bjelkelag. Bildet er tatt mandag formiddag. Foto: Aurland kommune,

**NVE: Nest høyeste nivå på flomvarsel: Her forbereder de seg på ny flom

Kirken og skolen fortsatt stengt etter forrige runde med høy vannføring.

Lars Thorvaldsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Aurland kommune på Vestlandet er blant stedene som nå har myndighetenes nest høyeste nivå på flomvarselet.

Kommunens skriver mandag på sine nettsider at det er stor vannføring i alle kommunens elver, og at det høyeste nivået er ventet i løpet av mandagen. I oktober i fjor gikk 13 bolighus i elven eller ble totalskadd i flom.

– Det er klart det er en krevende situasjon etter flommen vi hadde sist høst. Det er folk her med sterke opplevelser fra det som skjedde, og flere er fremdeles i en sårbar situasjon. Det er viktig at vi har størst mulig trygghet for innbyggerne. I øyeblikket er det ingen grunn til å engste seg, men vi må hele tiden følge med, sier Noralv Distad, ordfører i kommunen.

Beregningene på skadene etter forrige runde er ennå ikke ferdige, men ordføreren anslår at de i hvert fall er over 200 millioner kroner. Fortsatt er Flåm kirke og Flåm skole stengt.

Svært mye snøsmelting

Norges vassdrag og Energidirektorat (NVE) opplyser at de varme temperaturene er årsaken til at følgende fylker har neste høyeste flomvarsel nå: Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

– Det har ligget svært mye snø i de fleste fjellområdene i Sør-Norge i tillegg til at det har vært varmt den siste tiden. Vi forventer at dette avtar nå, sier Per Glad, hydrolog hos NVE.

I tillegg til snøsmeltingen er det kraftige regnbyger som gir størst fare for flom. Søndag sendte Meteorologisk institutt ut et såkalt obs-varsel for Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Aust-Agder, Telemark og Østlandet.

VIL UNNGÅ DETTE: Her holder ordfører i Aurland Noralv Distad informasjonsmøte etter at rådhuset måtte evakueres. Nå har kommunen forbered seg på flom, for å unngå samme situasjonen i år. Foto:Helge Mikalsen,VG

Beredskap hele sommeren

Ordføreren i Aurland sier han er bekymret.

– I den forstand at vi må ha høy beredskap og følge situasjonen tett. Vi har kontakt med blant annet Røde Kors, Sivilforsvaret og NVE, og har lagt opp til høy beredskap gjennom hele sommeren, sier han.

Da VG snakket med ham mandag ettermiddag, hadde Flåmselva steget markert i løpet av dagen. Det var likevel et godt stykke opp til nivået fra flommen forrige høst.

– Det har vært gjort mye arbeid i elva de siste åtte månedene siden flommen, og det ser ut til dette har fungert og at elva tåler vannmassene bedre, sier Distad.

VENTER MYE REGN: Ifølge Yr.no er det ventet mellom 3,1 og 6,7 mm nedbør i Flåm i Aurdal i løpet av mandag kveld. Bildet er tatt mandag formiddag. Foto: Aurland Kommune,

FLOM I FLÅM: BILDESPESIAL

Målinger gjort av Meteorologisk institutt mandag viser at det er kommet mindre regn enn ventet i de flomutsatte områdene på Vestlandet.

– Hittil har det regnet mye, men det har ikke regnet der vi forventet det mest, sier vakthavende meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Meteorologisk institutt til NRK.

Flomfaren er størst i indre strøk, men så langt har det regnet mest i og rundt Bergen. Det vil minske faren for storflom i flere av de flomutsatte områdene på Vestlandet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Temperaturene har gått ned og snøsmeltingen avtar. Det har heller ikke regnet så mye som vi ventet, og det gjør situasjonen bedre, sier regionsjef i NVE, Brigt Samdal til NRK.

I hordalandskommunene Voss og Odda har vannstanden gått ned, mens Flåmselvi i Sogn og Fjordane har steget mye mandag.

Nettstedet varsom.no har satt aktsomhetsnivået for flom på nivå 3 av 4 i vestlandsfylkene, samt Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Oppland mandag. For tirsdag og onsdag er aktsomhetsnivået redusert til 2 i de samme fylkene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder