KATASTROFE: Overlevende båtflyktninger føres i land på Sicilia onsdag formiddag. Foto:Gisle Oddstad,VG

Erna Solberg: Norge sender skip så snart det er praktisk mulig

Statsminister Erna Solberg tilbyr nå norsk fartøy-hjelp til Middelhavet så snart det er praktisk mulig - og raskere enn den opprinnelige datoen 1. august.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi står overfor en ekstraordinær situasjon i Middelhavsregionen, der et økende antall mennesker drukner i forsøk på å komme til Europa, sier Solberg til VG.

I et brev til EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og rådspresidenten Donald Tusk, skriver Solberg at skipet som Norge skulle sende innen 1.august, vil bli tilbudt så raskt det er praktisk mulig.

EUs stats- og regjeringssjefer møtes torsdag til et ekstraordinært møte, etter at omlag 1000 mennesker på flukt over Middelhavet har druknet i forsøk på å nå Europa, bare de siste dagene.

Kan bidra ytterligere

Erna Solberg sier videre at regjeringen er klar til å gå i dialog med EU om ytterligere bidrag til situasjonen i Middelhavet.

Regjeringen har de siste dagene fått kritikk for at det norske bidraget ville komme for sent for å hjelpe i den akutte situasjonen nå.

Mandag besluttet regjeringen å stille med sivilt innleid skip innen 1.august, til operasjon Triton som drives av grensemyndigheten Frontex, hvor Norge er med. Det norske bidraget skulle stå i seks måneder.

– Norge jobber nå for at skipet skal være på plass så raskt som mulig, sier Erna Solberg.

VG mener: Norge må handle nå

Møte hos Ap

Onsdag ettermiddag sitter de parlamentariske lederne fra alle partiene på Stortinget og drøfter mulige norske bidrag, også til krisen i Syria.

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som onsdag morgen sammenkalte partilederne på Stortinget til møte.

UTÅLMODIG: Audun Lysbakken er utålmodig, og håper viljen til å hjelpe flyktningene ikke koker bort i politisk spill. Foto:Cathrine Ekehaug,

– Vi må erkjenne at dette er en krise av ufattelige dimensjoner, sa Støre til oppmøtt presse etter møtet.

Audun Lysbakken (SV) er glad for at partiene møtes for å diskutere situasjonen i Syria og Middelhavet. Men ting må skje, sier han.

– Det hjelper ikke at vi har møter hvis vi ikke hjelper flyktningene, sier han til VG.

Uenige

Partiene er i dag uenige seg imellom om hvor mange kvoteflyktninger Norge bør ta imot. Det er også uenigheter om hvor mye Norge skal gi for å avlaste nabolandene til de kriserammede landene.

Støre mener det er oppnåelig å både ta i mot 10 000 syriske flyktninger over ti år, og samtidig gi mer til nabolandene til Syria. FNs høykommisær for flyktninger har bedt Norge og andre bidra mer til å avlaste mottaksapparatet i nabolandene, som i dag har sprengt kapasitet.

– Det er mulig. Vi gjorde det på 90-tallet, da det var Balkan som var kriserammet, sa Støre til pressen.

Konkret hva som må gjøres er for tidlig å si etter første møtet. Partiene er enige om å møtes igjen etter at statsministeren kommer med sin redegjørelse for Stortinget torsdag 30. april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder