FIKK NEI: Børge Kjetil Folden ragerer på at veidirektøren hevder pårørende har store innsynsretter i ulykkesrapportene. Foto: Marius Birkeland

Mamma døde - fikk ikke se ulykkesrapporten

Pårørende provosert av Gustavsen ** Vegdirektøren: - Sterkt beklagelig

Børge Kjetil Folden ville ha alle svar etter ulykken der moren mistet livet. Han sier han fikk blankt avslag da han ba Statens vegvesen om ulykkesrapporten i mars i år.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Beskjeden fra Ulykkesanalysegruppen (UAG) i region nord var ifølge Folden klinkende klar:

- Den var kun til internt bruk. Ikke engang politiet fikk den, sier Børge Kjetil Folden til VG.

- Jeg forklarte at jeg var nærmeste pårørende og at jeg ville ha rapporten tilsendt, men når ikke engang politiet fikk den, så følte jeg at det ikke var noe mer jeg kunne gjøre.

Provosert

VG har i en rekke artikler avdekket hvordan Statens vegvesen gransker alle dødsulykker i Norge - uten å dele rapportene med hverken de etterlatte, politi eller domstol.

Børge Kjetil Folden er kraftig provosert over at vegdirektør Terje Moe Gustavsen ved flere anledninger har hevdet at pårørende har «store innsynsrettigheter» i disse dokumentene.

- Det jeg har opplevd harmoniserer ikke akkurat med uttalelsene til veidirektøren. Det er først nå når noen har begynt å grave i det at pipa har fått en annen lyd, sier Folden.

- Jeg fikk ikke se noe som helst. Jeg syns ikke det er riktig at de skal komme nå i etterkant og servere en helt annen historie.

Torsdag ble det klart at regjeringen åpner ekstern granskning av Vegvesenet etter VGs avsløringer.

Kom fra minnestund

Dagen for det som skulle bli en fatal biltur var ikke tilfeldig valgt.

Den 16. februar 2011 var Anna Folden (66), ektemannen og søsteren hennes på vei fra Risøyhamn på Andøya mot Tromsø. På veien passerte de stedet hvor sønnen Arnstein (29) omkom i en møteulykke med en brøytebil på dagen 15 år tidligere.

De la ned roser på ulykkesstedet, og fortsatte videre i det vindfulle vinterværet. Etter om lag 14 mil, på Gratangsfjellet i Troms, ble familien rammet av en ny, ufattelig tragedie.

MINNET SØNNEN: Anna Folden hadde lagt ned roser på stedet der sønnen ble drept i møte med en brøytebil 15 år før. Foto: Christoffer Ellingsen

I sterk vind og svært dårlig sikt mellom brøytekantene på E6 stoppet bilen i en snøfonn på veien. Anna Folden og ektemannen befant seg på utsiden av bilen, da den ble truffet bakfra av en brøytebil.

Anne omkom. Ektemannen ble hardt skadet.

- Tungt

De var fire søsken og en mamma og en pappa. Nå er både broren og moren borte. Han legger ikke skjul på hvor tøft det har vært.

- Hun hadde vært på kirkegården på graven til broren min. Det er klart at dette har vært tungt, med to slike dødsulykker, sier Folden.

Terje Moe Gustavsen skrev denne uken et eget innlegg på Statens vegvesens hjemmesider der han gjentar sitt budskap:

«Jeg er redd for at det de siste dagene har blitt skapt et inntrykk av at vi bevisst har skjult potensielt viktig informasjon for etterlatte og pårørende, at vi bevisst har unnlatt å gi dem mulighet til å få et sannferdig bilde av hva som skjedde i den aktuelle ulykken (¿) Vi hemmeligholder ikke rapportene. Det vi imidlertid ser er at mange etterlatte ikke kjenner til arbeidet vårt, og dermed rapportene.», skriver Gustavsen.

- Svært skuffet

-Det var min mor som døde og min far ble alvorlig skadet. Og så ringer jeg en statlig instans, som lever av min skatt og har gransket ulykken der jeg mistet min mor. Og så får jeg nei, sier Folden oppgitt.

- Hva tenkte du da du fikk nei?

- Jeg må si at jeg både ble overasket og svært skuffet. Dette var så nært pårørende som det går an.

VG har vært i kontakt med leder for UAG region nord, Roar Olsen, som viser videre til Vegdirektoratet.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen legger seg helt flat:

BEKLAGER: Veidirektør Terje Moe Gustavsen. Foto: Roger Neumann

- Dette er sterkt beklagelig - og gjør meg nedstemt. At pårørende har sterke følelser og blir provosert når de føler at de ikke får en god behandling forstår jeg inderlig vel, sier Gustavsen til VG.

- Skal få informasjon

Han presiserer at Vegvesenet skal gi alle pårørende den informasjonen og tilgang til de rapportene de måtte ønske.

- Jeg forutsetter at disse blir møtt med all den forståelse og hjelp som vi kan bidra med når vi får slike henvendelser. Dessverre kan feil skje. Det er sterkt beklagelig.

Gustavsen mener dette er et eksempel på at rutinene ikke har vært gode nok.

- For å sikre en enhetlig behandling av innsynsbegjæringer - fram til ny praksis er satt - blir nå alle krav samlet i Vegdirektoratet og behandles fortløpende herfra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder