SKOLE-DUO: Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la frem deler av regjeringens stortingsmelding om tidlig innsats i skolen på Lkkegata skole mandag.a Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Flere skal få tidligere hjelp - færre vil behøve spesialundervisning

Regjeringen skal bruke en halv milliard årlig på intensiv opplæring for 1.-4.klassinger som henger etter. Færre skal behøve spesialundervisning, ifølge kunnskapsministeren.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

Rundt 50.000 elever, eller 8 prosent av elevene i den norske grunnskolen har enkeltvedtak om spesialundervisning.

68 prosent av dem er gutter, og nesten tre ganger så mange elever får spesialundervisning på 10. trinn som på 1. trinn i den norske skolen, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Les også: Mange gutter er lese-sinker

Mange får hjelp for sent

– Er det et mål for deg å få ned mengden elever som får spesialundervisning, Røe Isaksen ?

– Ja, det er et mål for meg å få ned spesialundervisningen. Den skal gis tidligere, den skal gis riktigere og bedre enn før. I dag kommer den ofte for seint, det er for mange som får den for sent mange steder, og den har også etter all sannsynlighet for dårlig kvalitet. Den gir ikke elevene et ekstra løft, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Les også: Johannes lærte å lese med lyd og farger

Han understreker at en styrket tidlig innsats ikke iverksettes for å spare penger. Spesialundervisningen i grunnskolen koster rundt 10 milliarder kroner årlig, og beslaglegger 18 prosent av lærertimene.

I den nye satstingen fra regjeringen får skolene en lovfestet plikt til å gi elever som henger etter tilbud om intensiv opplæring i lesing, skriving og regning på 1.-4.trinn.

Så du denne? Har kraftig dysleksi, fikk toppkarakterer

– Nok lærere

– Har skolene mannskap nok til å følge opp den nye forpliktelsen til å gi elever intensiv tidlig innsats?

– Ja, jeg mener det. Nå har samarbeidspartiene gitt 1,3 milliarder ekstra til kommunene til å ansette flere lærere på 1.-4.trinn. Nå blir disse midlene enda mer bundet opp i og med at vi innfører en lovfestet plikt til tidlig innsats, svarer Torbjørn Røe Isaksen.

Han mener det er viktig å hjelpe barn til å knekke kodene i opplæringen mye raskere enn i dag.

Ernas skrive-dysleksi

Statsminister Erna Solberg slet med dysleksi og hadde vansker med å skrive i sin egen oppvekst. Hun er selv et eksempel på en elev som hadde hatt nytte av å få riktig hjelp tidligere i skoleløpet.

– Jeg lærte å lese ganske greit. Men hvis noen hadde hatt kunnskap til å oppdage at jeg slet med skriftlighet på et tidligere stadium, hadde nok det kunne hjulpet meg. Hadde jeg vært elev i skolen idag, så hadde nok min skrive-dysleksi blitt tidligere oppdaget, sier Erna Solberg til VG.

Hun deltok i lanseringen av regjeringens tidlig innsats-tiltak på Lakkegata skole i Oslo mandag - sammen med skolestatsråd Røe Isaksen.

– Politikere har snakket veldig lenge om tidlig innsats i skolen. Hvorfor skal folk tro på at dere lykkes denne gangen?

– Høyre har jobbet systematisk i skolepolitikken med blant annet Kunnskapsløftet og Lærerløftet. I neste periode blir tidlig innsats vår store sasting. Det er ting vi må si nei til, fordi dette er ting vi prioriterer, svarer Røe Isaksen.

Ekstra-lærere

Han gir et eksempel på hvordan oppfølgingen kan gi seg utslag i klasserommet:

– Dersom lærerne etter tre måneder oppdager at det er en seks-syv elever som henger etter i for eksempel lesing - da kan skolen få inn en ekstra lærer som i en periode jobber spesielt med å få disse elevene over kneika i ett enkelt fag, illustrerer Røe Isaksen.

Andre målsettinger i tidlig innsats-satsingen er at flere spesialpedagoger skal inn i skolene. Regjeringen skal blant annet vurdere å stille krav til alle skoler på barnetrinnet om at de skal ha lærere eller andre ansatte med kompetanse i spesialpedagogikk.

Regjeringen vil også vurdere å opprette et eget tilbud om videreutdanning for lærere i spesialpedagogikk, et tilbud som ikke finnes i dag.

Stortingsmeldingen blir formelt først levert fra regjeringen fredag. Den skal deretter ut på høring.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Barn og unge
 4. Solberg-regjeringen
 5. Torbjørn Røe Isaksen
 6. Politikk

Flere artikler

 1. Budsjettlekkasje: 200 ekstra millioner til de minste elevene

 2. Budsjettlekkasje: 200 ekstra millioner til de minste elevene

 3. Ny elevtelling: Læreren ofte alene med 22 førsteklassinger

 4. Grandes krav til 13.500 lærervikarer: Ta utdanning eller bli fjernet

 5. «Dyslektikere, dumme før og dumme nå»

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Flere elever må få hjelp tidlig

  Aftenposten
 2. Et løft for tidlig innsats

  Fædrelandsvennen
 3. Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap): – Regjeringen forhandlet vekk egen skolesatsing

  Aftenposten
 4. Dyslektikere, dumme før og dumme nå

  Bergens Tidende
 5. Norsk skole trenger flere tester av de yngste barna

  Aftenposten
 6. Har vi et nasjonalt matematikkproblem?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder