RØRT: Mahad Abib Mahamud er rørt over støtten han har fått i saken, og er glad rettsaken er i gang. Her sammen med advokat Arild Humlen.
RØRT: Mahad Abib Mahamud er rørt over støtten han har fått i saken, og er glad rettsaken er i gang. Her sammen med advokat Arild Humlen. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Advokat: Mahad mistet statsborgerskapet etter feilstavelser

INNENRIKS

Mahad Abib Mahamuds advokat mener unøyaktigheter og feilstavelser er grunnen til at UNE har feilkonkludert og gjort ham statsløs.

  • Hilde Sandvær
Publisert: Oppdatert: 22.02.17 10:53

Bioingeniør Mahad Abib Mahamud (30) saksøker staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å ha inndratt hans norske statsborgerskap.

– Det er bra at vi er i gang og det er bra at ting blir gjort, sier Mahamud til VG etter at saken i dag startet i Oslo tingrett.

UNE mener Mahamud løy om sin identitet og nasjonalitet da han kom til Norge, og har derfor inndratt hans norske statsborgerskap.

Rørt av støtten

Foran Oslo tingrett var det tirsdag demonstranter som viste sin støtte med plakater og t-skjorter med bilde av Mahamud. Flere gråt og klappet ham på skuldrene og Mahamud selv forteller at han er rørt over støtten han får i saken.

Les også: Mahamud: – Jeg er norsk. Jeg drar ingen steder

– Det er rørende, jeg hadde ikke forventet at så mange skulle dukke opp. Jeg er veldig takknemlig og vil bare si tusen takk til alle, sier Mahamud.

Historien hans har skapt reaksjoner og fått blant annet toppblogger Sophie Elise til å rase mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Som mindreårig asylsøker kom Mahad til Norge for 17 år siden. Han fortalte han var fra det krigsherjede Somalia. I 2008 fikk han søknaden om norsk statsborgerskap innvilget. Han har utdannet seg, stiftet familie og fått seg fast jobb som bioingeniør på Oslo universitetssykehus.

Hevder tipser er politisk motstander

I 2013 får UNE et epost-tips om at Mahamud har løyet om hvor han kommer fra, og at han opprinnelig er fra nabolandet Djibouti. Avsender hevder også at Mahamud har begått kriminelle handlinger i Djibouti, men unngått fengsel.

Tipset startet en etterforskning av Mahamud hvor UNE konkluderte med at Mahamud løy på asylsøknaden og at han egentlig kommer fra nabolandet Djibouti.

Les også: Jusseksperter: – Minst 29 statsborgerskap skulle aldri vært tilbakekalt

Advokat Arild Humlen forteller at de lenge har trodd at tipset kom fra en politisk motstander av Mahamud, og en kjennelse fra tingretten har bestemt at UNE må legge fram e-posten uanonymisert.

– UNE har gitt oss uriktige opplysninger ved å hevde at tipset er anonymt, men det er ikke anonymt, det er anonymisert av UNE, sier Humlen til VG.

Advokat Erik Bratterud ved Regjeringsadvokaten, statens advokatkontor i sivile saker, mener at tipset og hvordan det har vært presentert er mindre viktig for saken.

– Det har aldri vært fremlagt av staten i saken nettopp fordi staten mener at dette ikke er noe bevis. Tipset har aldri vært lagt vekt på i vedtaket, så det er helt uvesentlig for saken om det fremlegges som et anonymt tips eller om det er anonymisert, sier Bratterud.

Advokat: –– Statens unøyaktigheter får konsekvenser

Mahamuds prosessfullmektige, Elise Nygård, brukte første del av innledningen i retten til å vise til hvordan det i rapporter, intervjuer og søknader feilstaves navn, og at mange av navnene er svært like. Argumentet er at staten har feilkonkludert med hvilke personer disse navnene tilhører.

– Staten har tatt utgangspunkt i navn som likner og konkludert med at det må være samme person. Vi kan derimot påvise at selv om navnene har visse likhetstrekk så er de forskjellige og tilknyttet forskjellige personer, forklarer advokat Humlen.

Les også: Mahamuds advokat tror ikke på «Lex Amelie»

Han reagerer på det han kaller unøyaktighet i bevisene til staten.

– Det er denne sjuskete og unøyaktige bevisførselen vi har reagert på hele tiden og som har fått store konsekvenser for Mahad, sier Humlen.

Advokat Bratterud ved Regjeringsadvokaten konstaterer at det er riktig at navn på steder og personer skrives på forskjellige måter.

– Men jeg kan ikke se at det er et stort poeng. Det handler om hvordan vi ser bevisene totalt sett, noe vi kommer tilbake til på torsdag, sier Bratterud til VG.

– Saken er unik

Mahamud er imidlertid ikke den eneste. I januar ble det kjent at UDI vurderer å tilbakekalle 500 norske statsborgerskap.

Humlen understreker at saken viser behovet for foreldelsesfrister.

– Denne saken er på mange måter unik fordi den gir innblikk i hvor lite tillitvekkende denne etterforskningen er og det understreker behovet for foreldelsesfrister når man går så langt tilbake i tid og tolkes og vris i alle retninger så står man overfor et veldig usikkert faktum, sier Humlen.

Advokat John Christian Elden har også uttalt at regjeringen bryter loven ved å gjøre han statsløs med å frata Mahamud sitt norske statsborgerskap.

I tingretten skal blant annet Mahamuds tidligere kontaktlærer, miljøterapeut og Somalias ambassadør i Brussel vitne for ham. Det skal også legge fram et brev fra Somalias parlamentpresident Mohammad Osman Jawari som han hevder bekrefter hans identitet.

Les også: UDI tilbakekalte rekordmange statsborgerskap i fjor

Fra statens side vitner blant annet representanter fra utenriksdepartementet, utlendingsmyndighetene og politiet.

Venstre-leder Trine Skei Grande har også reagert kraftig og kalt det hele en ren Kafka-prosess. Mahad-saken er også den direkte årsaken til at Venstre, sammen med SV og Ap, har lagt frem et forslag i Stortinget om at tilbakekalling av statsborgerskap kun kan skje etter behandling i domstolen.

Her kan du lese mer om