Gunhild Stordalen gleder seg over suksess og vellykket behandling

Gunhild A. Stordalen (37) har virkelig grunn til å smile.
Behandlingen i sommer var vellykket. Samtidig kan hun juble over voldsom suksess i Sverige.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

Midt i behandlingen av sin livstruende sykdom i sommer, stilte Gunhild Stordalen opp for å være programleder for en dag i Sveriges desidert mest populære radioprogram, «Sommar i P1». Lyttertallene viser at Stordalens program var blant sendingene som virkelig falt i smak hos svenskene. Mange nordmenn fikk også med seg sendingen i programmet «Sommer i P2».

Stoppet dokumentar: Umulig å fortsette filmingen etter tilbakefallet

– Har gått bra

Og nå er behandlingen over og Stordalen forteller at det har gått bra.

– Kroppen har fått mye juling med cellegift og immundempende medisiner, men jeg har kommet meg gjennom den tekniske delen av behandlingen, hvor stamcellene er plassert tilbake i beinmargen. Nå er jeg inne i en rehabiliteringsperiode, som foreløpig har gått bra.

Men etter tilbakefallet i fjor, vil hun ikke ta noe på forskudd.

– Petter og jeg er blitt vant til å leve med usikkerhet. Vi er glade for hver dag vi får, men krysser fingrene for at effekten skal vedvare denne gangen.

Gunhild Stordalen: – Sykdommen er tilbake

Svensk suksess

Når VG prater med henne er hun mest opptatt av den store suksessen i Sverige, og selvfølgelig om EAT, organisasjonen hun har bygd opp for å rette fokus på hvordan kloden skal greie å lage nok sunn mat til en stadig økende befolkning på en bærekraftig måte.

– Det er litt surrealistisk, men veldig hyggelig at så mange svensker har hørt programmet. Jeg er jo ikke så kjent i Sverige og det var mange imponerende personer på årets liste, derfor er det spesielt gøy at så mange har hatt lyst til å lytte til mitt budskap, sier hun.

Begeistringen skyldes altså at Sveriges Radio har offentliggjort lyttertallene for sitt mest populære program, «Sommar i P1», hvor 50 av Sveriges fremste kjendiser har vært programledere – og Gunhild Stordalen.

Én million svensker hørte på henne under sendingen i sommer, samtidig troner hun øverst på listen over hvilket program som har blitt lyttet mest på i etterkant; over 500.000. Hennes program er også helt i toppen over sendinger som er delt i sosiale medier, med 24.000 delinger.

VG+: Gunnhild Stordalen: I’ll be back - again! (krever innlogging)

– Fantastisk

Programsjef Bibi Rödöö i «Sommar i P1» tror hun har forklaringen på hvorfor Stordalen slo så godt an:

– Jeg tror det skyldes at hun pratet spennende om miljøutfordringene og om sitt EAT-engasjement og at hun var så åpen om den alvorlige sykdommen hun har. Lytterne opplevde både å bli truffet i magen av det hun er gjennom og å bli klimaklokere, sier Rödöö til VG.

I programmet fortalte Stordalen om marerittet som traff henne i oktober 2014: Hvordan det begynte med smerter i knærne og om hvordan det spredte seg til hele kroppen.

VG +: Gunhild Stordalen i Stockholm: – Dette skal jeg klare (krever innlogging)

– Jeg glemmer aldri huden hennes

Hun fortalte også om bakteppet; at et av de pasientmøtene hun reagerte mest på under sin legeutdanning, var møtet med en døende ung kvinne med nettopp systemisk sklerose.

– Jeg glemmer aldri huden hennes; den var tykk som et nesehornspanser. Som leger hadde vi ingenting å tilby, det fantes ingen effektiv behandling og hun lå der og ventet på døden.

Så opplevde hun at huden på eget bryst begynte å bli tykkere.

– Det var da jeg forstod. Og det viste seg at jeg hadde fått den mest aggressive og dødelige variantene av systemisk sklerose.

Etter sjokket satte hun og mannen seg ned og pratet. Og søkte all ekspertise i verden.

De så hun ville dø, hvis de ikke gjorde noe. Og handlet raskt: I Utrecht i Nederland utførte de eksperimentell stamcellebehandling på systemisk sklerose-pasienter.

– Valgt åpenhet

Hun fortalte i programmet om døden og at hun ikke lenger fryktet den. Men hun fortalte også om livet og kjærligheten – og sitt første møte med sin kommende ektemann.

– Du utleverte mye av deg selv i det svenske radioprogrammet?

– Jeg har valgt å være åpen om min sykdom og når jeg først sa ja til å gjøre dette programmet rett før jeg skulle legges inn for en ny transplantasjon, falt det seg naturlig å ta med. Jeg skjønner jo at folk lurer på hvordan det går, når du er rammet av en dødelig sykdom.

Gunhild Stordalen er veldig takknemlig for at hun har de foreldrene hun har. I radioprogrammet beskriver hun sin mor og far på en vakker måte: Hvordan de kom i parets bryllupsfest i Marrakech i 2010, moren med talekortene sine i en plastpose, faren i smoking og med den slitne ryggsekken han sykler til jobben med på ryggen.

– Jeg håper jeg med få ord klarte å fortelle hvor bra folk mine foreldre er. Han gikk med sekken fordi det kunne bli behov for ekstra klær om kvelden.

BREDE SMIL: Ekteparet Stordalen var svært fornøyde med at Gunhild i slutten av juli fikk noen ukers permisjon fra sykehuset i Nederland. Foto: Stordalens Instagram

Mamma

Og moren har hun stridt med om essensielle ting:

– Mamma har bedt meg om å slutte å si offentlig at jeg skal redde verden. Hun har rett, men samtidig har hun feil. Noen må gjøre et forsøk; det ligger styrke i troen på at det umulige er mulig, og det å sette seg urealistiske mål.

Det å få en livstruende diagnose har gjort henne enda mer målrettet:

– Å sikre at arbeidet med EAT vil fortsette etter mitt liv; nå er det så mange fantastisk flinke og dedikerte mennesker, selskaper og organisasjoner med, at jeg ikke lenger er redd for å dø. I starten var kanskje EAT avhengig av meg, men nå trenger jeg EAT mer enn de trenger meg.

Først ute

Vinteren 2015 gikk behandlingen av henne veldig bra og hun nådde sitt mål om å være med på EAT-konferansen i på forsommeren i fjor. Alt så fint ut.

Men så kom tilbakefallet, høsten 2015. I april begynte hun på ny cellegiftkur og fjernet stamcellene fra beinmargen for andre gang.

Midt i denne perioden deltok hun igjen på EAT-konferansen og stilte opp i svensk radio.

– Hva nå: Du er den første eller en av de første med din sykdom som har gjennomgått en slik stamcelletransplantasjon to ganger?

– Det er det ingen som vet, fordi legene ikke har noe å sammenligne med. Jeg føler meg litt som et pilotprosjekt; det har både gode og dårlige sider, men jeg har ikke noe valg. Takk og lov for at medisinen gjør fremskritt. Det jeg er med på, kan bane vei for at mange flere kommer etter – og kan bidra til at folk redder livet.

Selv om hun nå er på rehabilitering for en meget farlig sykdom, gjør ikke det at hun sitter rolig og håper. Hun engasjerer seg:

Dyrsku'n

I år er Dyrsku'n i Seljord 150 år og hun skal delta på åpningen 9. september.

– Jeg har alltid vært litt småmuggen på mine foreldre, fordi de aldri tok meg med på Dyrsku'n. Jeg er ei bondejente fra landet og over middels interessert i dyr og lokalprodusert mat. Når EAT fikk anledning til å delta, kunne vi ikke si nei; vi kan ikke løse verdens matutfordringer uten å snakke direkte med dem som produserer maten. Dyrsku'n er noe av det viktigste vi gjør i Norge i år. Og noe jeg selvfølgelig prioriterer.

– Vanligvis er det kyr, countryartister og kanskje en landbruksminister som er trekkplaster der?

– Det kommer 80.000 mennesker til Dyrsku'n: Det er en av de fineste arenaene hvor foreldre tar med barna og de oppvoksende generasjonene faktisk får se hvor maten kommer fra. Den store avstanden mellom bord og jord er en økende bekymring, men vi ser at stadig flere, spesielt unge mennesker, er mer og mer opptatt av hva de spiser og hvor maten kommer fra. EAT jobber for at vi skal produsere sunn mat på en miljømessig bærekraftig måte. Da er det viktig å nå frem både til dem som lager og spiser maten.

Her kan du høre Stordalen i det svenske programmet. (Ekstern Lenke)

Les også

 1. Gunhild Stordalen får reise fra sykehuset

  Gunhild Stordalen får noen uker permisjon fra sykehuset i Nederland.
 2. Gunhild Stordalen stopper dokumentarfilm

  En svensk dokumentarfilm om Gunhild Stordalen og hennes kamp mot sykdommen systemisk sklerose har blitt stoppet av…
 3. Tar pause i behandlingen for å lede EAT-konferansen: Gunhild Stordalen: – Dette skal jeg klare

  STOCKHOLM (VG) Gunhild Stordalen (37) trosser egen sykdom mandag, for å realisere sin drøm.
 4. Gunhild Stordalen om sykdommen: – Det har vært noen tøffe tak

  Gunhild Stordalen åpner opp om sykdommen i et nytt intervju.
 5. Petter Stordalen om Gunhilds tilbakefall: Jeg har aldri sett henne mer motivert

  Gunhild Stordalen skal gjennom en ny krevende behandling i Nederland. Hun har som mål å kunne åpne EAT-konferansen 13.

Mer om

 1. Helse
 2. Klima
 3. Mat og drikke
 4. Sykehus

Flere artikler

 1. Pluss content

  Dobbel lykke

 2. Petter Stordalen: – Det eneste vi vet er at Gunhild ikke får et langt liv

 3. Gunhild Stordalen får reise fra sykehuset

 4. Gunhild Stordalen på bedringens vei

 5. Gunhild Stordalen skal dele scene med Obama: – Utrolig stolt

Fra andre aviser

 1. Filmen om Gunhild Stordalen stoppes

  Aftenposten
 2. Petter og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre

  Aftenposten
 3. Helgesen: Vil halvere matsvinn innen 2030

  Bergens Tidende
 4. «Det står 20 advokater i Stockholm og lurer på hva faen jeg gjør i Bergen på et språkshow»

  Bergens Tidende
 5. Sara Danius er død

  Aftenposten
 6. Hassan Preisler var radikal antirasist. Nå mener han bevegelsen han var med i, lignet på en sekt.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder