BYTTER JOBB: Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen sier til Dagbladet at han aldri mer vil jobbe som journalist eller utreder – men gjøre noe helt annet.
BYTTER JOBB: Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen sier til Dagbladet at han aldri mer vil jobbe som journalist eller utreder – men gjøre noe helt annet. Foto: NTB SCANPIX ,

Malthe-Sørenssen innrømmer Treholt-juks

INNENRIKS

Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik
Malthe-Sørenssen (50) innrømmer at han førte advokat Harald Stabell og Arne Treholt bak lyset og lurte dem trill rundt mens han jobbet med spionsaken.

Publisert:

Det sier Geir Selvik Malthe-Sørenssen i et intervju med Dagbladet.

– Jeg ønsker å si unnskyld til Stabell og Treholt. Jeg har ført dem bak lyset og er fryktelig lei meg for skaden jeg har påført både de og saken. Er det en sak jeg har vært opptatt av i livet så er det Treholt-saken. Jeg var så sliten og langt nede. Det førte til at jeg utviste utrolig dårlig dømmekraft, sier Malthe-Sørenssen til avisen.

Se VGTV-dokumentar: Treholt-bløffen

Bakgrunnen for intervjuet er VGs avsløring om at privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen gjennom flere år bløffet Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell med den fiktive etterretningsagenten «Gunnar».

Les også: Politiet gjenopptar etterforskning av påstått Stabell-avlytting

Treholt og Stabell trodde «Gunnar» var en agent i Forsvarets etterretningstjeneste som hadde tilgang til viktige bevis i spionsaken – mens agenten i virkeligheten var en draps- og bedrageridømt bruktbilselger (51) fra Sverige.

Les også: Mistenkt for å dikte opp advokat-avlytting

Hevder han ville verne ekte kilde

– Det var en kilde som var fryktelig vanskelig å få i tale. Stabell og Treholt ville at jeg skulle ordne et møte, men jeg fortalte dem at det var vanskelig å få til. De begynte å mase på meg og begynte blant annet å ringe til etterretningstjenesten for å få tak i denne kilden. Jeg var redd for at dette ville få konsekvenser, og det som da skjer har jeg ingen unnskyldning for. Jeg lager en kilde som ikke finnes og gir de den kilden for å verne den ekte kilden, sier Malthe-Sørenssen.

Les også: NRK skal granske alt Malthe-Sørenssen har gjort for dem

– Så du hevder fortsatt at det finnes en ekte kilde der ut? – Jeg har alltid påstått at det har vært en kilde der, men jeg gjør en håpløs vurdering for å skjerme denne kilden. Jeg ber en tidligere kilde jeg har kjent i mange år om å spille en agent som sitter på informasjon, svarer han.

Da VG konfronterte Malthe-Sørenssen i forbindelse med publiseringen av Treholt-bløffen, så ga han en helt annen versjon via sin advokat Jonny Sveen.

– Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert, uttalte han.

Her kan du lese mer om