«El Chapo» blir utlevert til USA

Slik ble han en av verdens mest beryktede narkokonger

Narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán har vært kriminell siden barndommen: Allerede som 15-åring etablerte han en hasjfarm som forsørget hele familien i delstaten Sinaloa i Mexico.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Folkefiende nummer én siden Al Capone». «Den siste gudfaren». «El Chapo».

Joaquín Guzmán har vært den antatt største mafiasjefen i Mexico de siste tiårene – først og fremst som øverste leder av det beryktede Sinaloa-kartellet som står bak omfattende narkotikasmugling fra Mexico til store deler av verden.

Fredag ble han tatt, og søndag startet meksikanske myndigheter prosessen med å utlevere «El Chapo» til USA, opplyser det meksikanske justisdepartementet i en pressemelding, melder nyhetsbyrået AFP.

De opplyser også at meksikanske Interpol-agenter har vært i fengselet der Guzman sitter for å utstede to arrestordre, med mål om å få narkobaronen utlevert.

President Enrique Pena Nieto har tidligere nektet å sende Guzman over grensen. Mexico mottok USAs utleveringsbegjæring i fjor.

En kilde opplyser til AFP at det kan ta måneder å få gjennomført prosessen med å utlevere «El Chapo», men at myndighetene vil forsøke å få til en kort prosess. Andre kilder anslår at han kan bli overført til USA innen midten av 2016.

– Jeg kan bekrefte at det er vanlig praksis å be om utlevering av folk som er siktet i USA når de er pågrepet i et annet land, sier Peter Carr, talsperson i det amerikanske justisdepartementet, til CNN.

Det amerikanske narkopolitiet DEA gratulerer meksikanske myndigheter med pågripelsen. Også USAs justisminister har uttalt seg:

– Dette er en seier for innbyggere i både Mexico og USA, og et forsvar av rettssikkerheten i våre land. Nå må han (Guzman) stå til ansvar for sine ugjerninger, sier Loretta Lynch i en uttalelse.

Pågripelsen av narkogangsteren fredag skal ifølge The Guardian ha vært dramatisk. Meksikanske marinesoldater skal sammen med politiet ha slått til klokken 04.30 lokal tid fredag, mot et hus i Los Mochis, der «El Chapo» oppholdt seg.

Ikke bare velstand

Kartellets virksomhet førte til at «El Chapo» i 2011 var den tiende rikeste mannen i Mexico med en anslått formue på vel åtte milliarder kroner, ifølge Forbes.

Men. Livet har imidlertid ikke bare vært velstand for narkobaronen.

«El Chapo» ble født inn i en fattig familie i landsbyen La Tuna i delstaten Sinaloa på midten av 1950-tallet. Faren drev offisielt med kvegdrift, men i landsbyen skal ryktene ha versert i lokalmiljøet om at han var opiumsbonde.

Guzmán har to yngre søstre og fire yngre brødre – og som barn solgte han appelsiner ved siden av skolegangen.

Banket opp av faren

«El Chapo» sluttet imidlertid på skolen i tredjeklasse for å jobbe for faren sin. Faren skal ha vært voldelig mot den lille gutten, noe som førte til at «El Chapo» ofte rømte til besteforeldrene.

Etter innhøstingen av opiumen, dro faren til et kjøpesenter for å selge varene. Overskuddet drakk han opp.

«El Chapo» ble lei av farens vanstyre, og som 15-åringen startet han opp en marihuanafarm sammen med fire slektninger som bodde i nærheten – noe som også bidro til å forsørge familien.

Kallenavnet «El Chapo» (Småen) fikk Joaquín Guzmán i løpet av oppveksten på grunn av sin høyde og tettbygde kropp.

Da «El Chapo» nærmet seg 20-årene, tok han kontakt med onkelen sin som var en kjent pioner innenfor narkotikatrafikken i Mexico og ble en del av en organisert kriminalitet.

Skjøt smuglere som ikke adlød ordre

I begynnelsen av sin «karriere» jobbet «El Chapo» som narkokurer i området rundt grensen mellom Mexico og USA – med fly. Guzmán var ambisiøs og presset oppdragsgiverne til å øke mengden narkotika som ble smuglet over grensen.

Etter hvert ble «El Chapo» mer brutal: Hvis narkosendingene ikke var i tide, så ville han drepe smugleren ved å skyte vedkommende i hodet – noe som gjorde at han på 1980-tallet ble introdusert for den daværende narkokongen Félix Gallardo.

PRESENTERT: «El Chapo» ble vist frem for media i Mecixo City før han ble fraktet til et fengsel med helikopter fredag. Foto: REUTERS ,

Les også: Nær 50 lik dumpet på motorvei i Mexico

«El Chapo» jobbet en kort periode som sjåfør for Gallardo, men etter kort tid ble han leder for logistikken i kartellet og koordinerte narkotrafikken mellom Colombia og Mexico.

I 1989 ble Félix Gallardo arrestert. Da var allerede «El Chapo» på radaren til amerikanske myndigheter – blant annet mistenkt for å stå bak smugling av over 2000 kilo cannabis og 4700 kilo kokain fra Mexico til USA.

Guzman – som allerede ledet Sinaloa-kartellet – eide på denne tiden en rekke luksusboliger rundt omkring i landet under falske navn. Her ble det oppbevart narkotika, penger og våpen.

Kriget med andre narkokarteller

På begynnelsen av 1990-tallet havnet «El Chapo» i konflikt med Tijuana-kartellet han hadde vært en del av i flere år. Sjefen var fengslet og striden om hvem som skulle ta over lot ikke vente på seg.

En rekke personer ble drept i konflikten, deriblant familiemedlemmer og advokater til den fengslede narkosjefen Gallardo.

24. mari 1993 fikk Tijuana-kartellet tips om at Guzman satt i en bil på en flyplass i Baja California. 20 bevæpnede menn pepret bilen med skudd, men senere viste det seg at det var en erkebiskop og en kardinal som satt i kjøretøyet.

EKS-PRESIDENT: Carlos Salinas de Gortari i Mexico. Foto: AP ,

Guzman satt i en bil like ved – på samme parkeringsplass.

Daværende president Carlos Salinas de Gortari i Mexico fordømte angrepet.

Klappjakten på Guzmán var i gang – siden myndigheten mente han var involvert. En drøy måned senere ble «El Chapo» pågrepet i Guatemala i juni 1993.

Før pågripelsen hadde narkobaronen sørget for å gi store pengebeløp til familien og en berodd leder i kartellet for å drifte forretningene dersom han ble tatt.

Dømt til 20 års fengsel

Guzman hadde på denne tiden bygd seg opp til den ubestridte narkokongen i Mexico. Kokain, metaamfetamin, marihuana og heroin ble smuglet over hele verden og skaffet kartellet enorme verdier.

«El Chapo» ble dømt til 20 års fengsel – men i 2001 rømte han for første gang fra et høysikkerhetsfengsel. Ifølge politiet, fikk Guzmán hjelp av 78 personer til å gjennomføre sin fluktplan.

Les også: Klappjakten: Frykter han er borte for alltid

En fengselsbetjent trillet skittenstøykurven med «El Chapo» oppi gjennom en rekke dører i fengselet og ut hovedporten. Deretter gikk flukten videre i en bil. Flukten kostet ham nesten 20 millioner kroner i bestikkelser.

I løpet av de neste 13 årene fortsatte «El Chapo» med sin kriminelle virksomhet. Han ble i perioden 2009 til 2011 rangert som en av verdens mest mektige personer.

Sinaloa-kartellet, som «El Chapo» ledet, var involvert i flere «kriger» med andre karteller og flere hundre personer ble drept i konfliktene.

FRYKTET: Her er Al Capone (t.h.) avbildet i Harrisburg sammen med en føderal offiser. Capone sonet syv års fengsel i Atlanta og ved Alcatraz i San Fransisco for sin mafiavirksomhet. Foto: AP ,

Sammenlignet med Al Capone

«El Chapo» har også blitt sammenlignet med mafiasjefen Al Capone som i sin tid var samfunnets fiende nummer én i Chicago.

Al Capone var kjent for mord, gambling, spritsalg og prostitusjon på 1920- og 1930-tallet.

I 2014 ble «El Chapo» tatt på nytt etter 13 års flukt. Han sov angivelig med en AK-47 automatrifle og gjemte seg i kloakkrør og tunneler før han ble pågrepet.

Tiden i fengsel ble imidlertid kortvarig.

Etter ett år bak murene lyktes «El Chapo» med å rømme for andre gang – også denne gangen på spektakulært vis.

Gjennom et hull i dusjen tok han seg ned i en 1,5 kilometer lang tunnel. Dette til tross for at området han rømte fra var kameraovervåket og at han var utstyrt med elektronisk fotlenke.

22 av vokterne i fengselet ble pågrepet etter rømningen, mistenkt for å ha bistått ham med flukten. Senere fikk fengselsdirektøren sparken.

– Det er grunn til å tro at de 22 på en eller annen måte medvirket til flukten, sier en talsmann for statsadvokaten som leder etterforskningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet ...)

Fredag denne uken ble «El Chapo» pågrepet på nytt.

Lederen for det beryktede Sianola-kartellet skal ha blitt tatt etter en skuddveksling i byen Los Mochis i delstaten Sinaloa. Bildet øverst i artikkelen er tatt på motellet hvor pågripelsen skjedde, bekrefter en anonym politimann til nyhetsbyrået AP.

Det skal være tatt beslag i et arsenal av våpen i et hus i Los Mochis. Våpnene knyttes til Guzman og folk rundt ham.

Fem personer ble drept, og i tillegg til Guzman, er seks personer pågrepet, ifølge en uttalelse fra den meksikanske marinen.

Det var Mexicos president Pena Nieto som først meldte om pågripelsen på Twitter.

– Vi har ham. Jeg ønsker å informere mexcikanerne om at Joaquin Guzman er pågrepet, skriver presidenten.

Guzman er nå tilbake i fengselet han rømte fra i juli, ifølge AFP.

Ønsket film

Guzman kontaktet skuespillere og produsenter for å få laget en film om seg selv, noe som bidro til at myndighetene klarte å spore ham opp, sier Arely Gomez i påtalemyndigheten lørdag.

KOSTYME: Under Halloween i fjor fikk man kjøpt «El Chapo»-fangedrakter i USA og Mecixo. Foto: AFP ,

Flukten har allerede inspirert det meksikanske filmselskapet Dragon Films. Ifølge meksikanske medier har filmen, som har tittelen «El Chapo: The Escape of the Century», premiere 15. januar.

For mange meksikanere regnes han som en helt. Guzmans ansikt pryder plakater og T-skjorter, og det er laget ballader og filmer om ham.

Under Halloween i fjor ble det også produsert kostymer av narkobaronens fangedrakt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder