Hareide viser homostøtte under Oslo Pride: - Viktig for meg å være her

Selv om enkelte meldte seg ut av KrF i protest da KrF-leder Knut Arild Hareide annonserte at han skulle gå i paraden under Oslo Pride, sier Hareide at deltakelsen kostet ham lite.

Artikkelen er over tre år gammel

Oslo sentrum er full av fargesprakende liv under årets Oslo Pride. Blant de mange som stilte opp for å vise sin støtte til homser, lesber og transpersoner, var KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg synes det er flott å være her, sier Hareide, og legger til at han har fått en varm mottakelse.

Han trosset sterke kristenkonservative protester i eget parti for å være med i homoparaden. Blant annet meldte flere seg ut av partiet, som i en årrekke har kjempet mot at homofile par skal få gifte seg.

– Noen spør: Har det kostet meg noe? Det har kostet meg veldig lite Noen har meldt seg ut, noen har meldt seg inn. Det viktigste for meg er at dette er rett for meg å gjøre, sier Hareide, som gikk i toget sammen med kona Lisa Marie Hareide.

Han understreker at det er viktig for ham å være med som en solidaritetshandling.

– Det jeg ikke trodde var nødvendig i 2016, er at vi må stå opp mot diskriminering, hatkriminalitet og trusler mot homofile og lesbiske. Derfor er det viktig for meg å være her, sier Hareide.

Samfunnsdebattant Amal Aden sier Hareides deltakelse er symbolsk viktig.

– Det er veldig modig gjort av ham. Jeg tenker at selv om noen er uenige med ham, er det så viktig. Det er en symbolsk sak at han er her, sier Aden, som deltar i paraden for tredje gang.

Drapstrusler for å delta i paraden

- Men du har fått drapstrusler fordi du skal gå i toget, så du er modig, du også?

- Ja, jeg prøver i alle fall. For meg er det så viktig med solidaritet i en verden der homofile henrettes, sier hun.

I strålende sol, blant halvnakne menn og kvinner i fantasifulle kostymer til eggende rytmer, gikk også en god del litt mer traust kledde nordmenn. Rekordmange paradeinnslag, hele 104 stykker var påmeldt til paraden, som for mange er et høydepunkt under festivalen. Akkurat hvor mange tusen som deltar, er fortsatt ikke klart.

– Må synliggjøre oss

– Det er mange tusen mennesker her. Toget strekker seg snart gjennom hele byen, sier Christian Krohn Engeseth, operasjonsleder i politiet.

Fra en lastebil spraker «It's a wonderful life» fra høytalerene. Gatene er fylt med regnbuefarger. Lørdag ettermiddag feires det skikkelig. Unni Erlandsen (49) er en av veteranene. Hun har gått i paraden i over 20 år.

– Vi må synliggjøre oss, sier hun til VG.

Unni Erlandsen (49) og Juliane Derry (38) synes det er ekstra viktig å gå i årets Pride-parade i Oslo. Foto: Stella Bugge

– Jeg føler folk synes det er ekstra viktig å gå i paraden nå. Folk som ikke har gått på mange år har bestemt seg for å gjøre det i år, sier Juliane Derry (38) til VG.

Sanner: –spesielt viktig etter Orlando

Mange syntes det var ekstra viktig å være med i paraden for å stå opp for liberale verdier etter Orlando-massakren natt til søndag 12. juni. Her ble 49 personer drept i en masseskyting på utested Pulse i Orlando, Florida.

– Det er spesielt viktig etter Orlando å stå opp for mangfold og frihet til å velge. Det en flott markering, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Han gikk sammen med Høyre-kollegene helseminister Bent Høie og arbeidsminister Anniken Hauglie.

– Jeg er overbevist om at det går flere i år enn noen gang før, og at mange står ved siden av toget for å heie det frem, sier Bent Høie.

Ungdomspartiene til både Høyre, Frp og KrF har gått forbi VGs reporter i paraden. Selv har Høie gått i paraden i flere år, men synes det er ekstra viktig i år.

FLOTT MARKERING: Tre av Høyres statsråder, kommunalminister Jan Tore Sanner, arbeidsminister Anniken Hauglie og helseminister Bent Gøie, gikk sammen i toget. Sanner understreket at det er en flott markering. Foto: Stella Bugge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder