NYE ARBEIDSPLASSER: Flyktningkrisen bidrar til flere arbeidsplasser i landet. Her er sykepleier Maria Mosserud på ankomstsenteret i Råde. Foto: Trond Solberg , VG

Arbeidsledige Maria (48) jubler over at flyktningene kommer til Råde

RÅDE (VG) Flere småkommuner opplever økt vekst og flere arbeidsplasser på grunn av flyktningkrisen. Sykepleier Maria Mosserud (48) er en av dem som har fått jobb.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er rene julaften. Jeg er nok like takknemlig for å være her som asylsøkerne er for å ha kommet fram, sier Maria Mosserud til VG.

Hun har sin første arbeidsdag som miljøarbeider på det nyåpnede ankomstsenteret i Råde kommune, riktignok som frivillig i dag. I klesstasjonene sorteres tøy etter størrelse og type plagg, og det holdes et høyt tempo for å få alt klart i tide. Tidligere har Mosserud jobbet i innvandrertjenesten og med mindreårige asylsøkere, men på grunn av sykdom har hun stått utenfor arbeidslivet en periode.

Les også: Syria-flyktningenes guide til Norge

– Jeg er heldig som får være her, og det er en fantastisk jobb, sier hun.

Stor arbeidsplass

Det er Hero som drifter ankomstsenteret som åpnet dørene fredag, og de har ansatt 70 personer fordelt på 45 årsverk for å jobbe på senteret. Flere av dem er fra lokalsamfunnet og omkringliggende områder. Ankomstsenteret vil bli en av de største arbeidsplassene i Råde, og ordfører René Rafshol anslår at det vil skape hele 200 nye arbeidsplasser i den lille kommunen. Råde kommune har i overkant av 7200 innbyggere.

Mange kommer over grensen: Flyktningene må vente i telt

– Flere som har vært arbeidsledige har nå fått jobb, det betyr at vi får flere skattebetalere i kommunen. Vi er kjempeglade for ringvirkningene dette får for oss, sier ordføreren.

SKAPER ARBEIDSPLASSER: Ankomstsenteret i Råde kommune genererer opptil 200 nye arbeidsplasser. Foto: Trond Solberg , VG

Ankomstsenteret ble bygget i rekordfart, og det tok omtrent tre uker fra UDI så på lokalene til senteret stod ferdig. Det vil være sengeplasser til opp mot 1000 personer, og det vil derfor være behov for en rekke personell og tjenester for å drifte senteret - blant annet sykepleiere, leger, renholdere, miljøarbeidere og vektere. Kontrakten med UDI er på tre år, men den kan også bli forlenget.

Les også: Fikk gjentatte advarsler om flyktningstrøm

– Vi vil ha helsepersonell til stede fra morgen til kveld, vi trenger vektere og vi trenger levering av mat. Dette er utelukkende positivt, sier Rafshol.

Flere tjener på flyktninger

Innen utgangen av september var det kommet 13.246 asylsøkere til landet. Dette er omtrent 4500 flere enn det som hadde ankommet landet på samme tid i fjor.

Bare i september alene kom det i overkant av 4900 til Norge, noe som er fire ganger mer enn samme måned i fjor. Det har sprengt kapasiteten i UDIs mottak, og de har derfor opprettet flere avtaler med kommuner for å gi tak over hodet til asylsøkerne.

Har du lest? Moayed (27) drømmer om opphold i Norge

Alle kommuner som oppretter akuttplasser mottar fullt vertskommunetilskudd per flyktning av UDI, og alle kostnader knyttet til avtalene blir derfor dekket. Råde er langt fra den eneste kommunen om tjener penger på den rekordstore flyktningstrømmen inn til landet.

Åsnes kommune med sine drøye 7560 innbyggere har opprettet 180 akuttplasser på Dæsbekken villmarkssenter, og plassene kommer i tillegg til de opp mot 210 plassene de har i ordinært mottak.

– Dette genererer arbeidsplasser for bygda vår, og jeg er positiv til dette, sier ordfører Ørjan Bue.

Les også: Slik reiser flyktningene til Europa

Han opplever at UDI har jobbet raskt, kanskje for raskt, men han har likevel forståelse for at det er en krisesituasjon. Han oppfordrer både folk og kommuner til å være rause og behjelpelige for å håndtere flyktningstrømmen.

– Alle må bidra. Plassen her er liten og det er naturlig nok ulike reaksjoner i lokalsamfunnet. Men det er med dette som med alt annet, det går over når folk får god nok informasjon. Dette er en utfordring ikke bare for UDI, men for hele landet, mener han.

Skaper arbeidsplasser

For to uker siden ble det også opprettet akutt innkvartering for opptil 1000 asylsøkere i Stokke kommune i Vestfold. Det er Oslofjord Convention Center i Melsomvik som har inngått avtale med UDI. Den første kontrakten var på fire uker, men den er allerede forlenget til jul.

MANGE: Stokke kommune kan huse opptil 1.000 asylsøkere. Her er ordfører Erlend Larsen. Foto: PRIVAT ,

Les også: Her knuses Syria-sykler

– Sist mandag kom det 175 flyktninger, men antallet varierer veldig. De skal kun være der for en kort periode for å registreres og sendes videre til asylmottak andre steder i landet, sier ordfører Erlend Larsen (H) til VG.

Han mener kontrakten skaper både arbeidsplasser og økonomisk gevinst i området.

Les også: Så mye koster flyktningkrisen

– Det er klart det har en betydning for oss. Selv om det er vanskelig å si noe om hvor stabile arbeidsplassene er fordi avtalen er midlertidig, skaper det vekst, sier han.

– Utelukkende positivt

Ordfører i Hemsedal, Oddvar Grøthe, opplever tilstrømmingen av flyktninger til den lille kommunen som utelukkende positiv. Kommunen har i underkant av 2400 faste innbyggere, og har nå fått til sammen 590 plasser for asylsøkere. 280 av disse er midlertidige transittplasser, 30 nye plasser for enslige barn på flukt samt 180 permanente plasser.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

– Vi kan ha 590 til sammen, men vi har ikke så mange her nå. Vi har faktisk ledig kapasitet, sier han.

FLEST: Ordfører Oddvar Grøte (Sp) i Hemsedal kommune, som nå tar imot flest asylsøkere i hele landet. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Han forteller at det er de faste mottaksplassene som gir størst uttelling for sysselsetting og næringsliv i kommunen, og de 180 faste plassene medfører 20 stillinger. De regner ikke med de midlertidige akuttplassene i kommunens sysselsetting fordi det er kortvarig.

Presser på: Flyktningstrømmen skaper konkurranse i boligmarkedet

De midlertidige plassene i Hemsedal skal etter planen avvikles 18. desember. Da inntar skituristene kommunen og Grøthe tror derfor det vil bli vanskelig eventuelt å forlenge avtalen.

Gode penger

Firmaet Blodstrupmoen, som opprinnelig distribuerer hjertestartere og kompetanseheving innen førstehjelp, signerte torsdag kontrakt nummer tre med UDI. De har nå avtale om totalt 450 akutte asylplasser fordelt på fire lokasjoner i Grue, Åsnes og Engerdal kommune.

LØNNSOMT: Henrik Moen og hans firma har tre kontrakter fordelt på fire lokasjoner med UDI. Foto: PRIVAT ,

Les også: Krasjet med kystvakten

– Det er regioner som er preget av lite vekst, fraflytting og nedleggelser. Dermed er det både ledige lokaler og arbeidskapasitet. Vi har 45 ansatte i sving nå, og 35 av disse er nyansatte, sier Henrik Moen i Blodstrupmoen.

Han er klar på at de ikke driver med veldedighet, og at de ser på driften som en forretningsvirksomhet. UDI har fra nyttår lagt ut anbud på 7500 faste plasser, og Moen opplyser at de allerede har lagt inn tilbud.

Har du lest? Betalte 2000 dollar for å komme til Norge

– Vi har allerede investert mye og vi vil derfor være med videre. Vi er ikke Gud eller Jesus. Dette er en lønnsom forretning for oss, men vi er likevel svært opptatt av at vi skal gi et godt tilbud, kanskje det beste, sier han.

Les også

 1. Mener regjeringen bevisst satte av for lite penger til asylstrømmen

  Både samarbeidspartiene Venstre og KrF og opposisjonen mener det fremstår som at regjeringen bevisst satte av for lite…
 2. Forlot familien i Syria - drømmer om utdannelse i Norge: Elali (29) og Alaa (23) betalte 2000 dollar for å komme til Norge

  KIRKENES (VG) For et halvt år siden spøkte de syriske kameratene om å starte et nytt liv i Norge.
 3. Flertall for å la asylsøkere få jobbe

  Et flertall på Stortinget ber regjeringen legge til rette for at flyktninger kan jobbe mens de søker asyl.
 4. Flyktninger i Finnmark må vente i telt

  Det kommer nå så mange asylsøkere over grensen fra Russland at de må innkvarteres i telt mens de venter på å bli…
 5. Her knuses Syria-syklene

  TANA BRU (VG) Her destrueres berget av sykler som syriske flyktninger har forlatt ved grenseovergangsstedet Storskog i…
 6. Vil sende syriske flyktninger tilbake til Russland

  Norge krever svar fra Russland på hvorfor så mange syriske flyktninger med opphold i landet krysser grensen til Norge.
 7. Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

  TØYEN (VG) Med sin ett år gamle datter festet på magen, og kona og sønnen rett bak seg, ankommer Matar Abdulrahim…
 8. UDI: Ikke bemannet til å håndtere alle flyktningene

  Opp mot 300 nye asylsøkere strømmer til ved Politiets utlendingsenhet i Oslo hvert døgn.
 9. Flyktningene har fått mottaksplass i fjellheimen

  HEMSEDAL (VG) I fjellbygda Hemsedal er skihotellet blitt asylmottak. Nå er hver femte innbygger i kommunen en flyktning.
 10. FN advarte mot Anundsens flyktningkrav

  FNs høykommissær for flyktninger advarte Norge mot å vurdere kvoteflyktninger ut fra hvordan de vil integreres i det…
 11. Varsler «stormende kamp» mot ny asyl-innstramming

  Abid Q. Raja (V) varsler knallhard kamp mot regjeringens nye instruks for asylsøkere.
 12. Syriske Moayed (27) drømmer om opphold i Norge

  TRANDUM (VG) Moayed (27) flyktet gjennom Europa…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder