USANNSYNLIG: Politiet mener Anders Behring Breivik (33) ikke fremstå som en aktuelle personer for Knights Templar i 2002, dersom organisasjonen finnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mener «Knights Templar» ikke ville valgt seg Breivik

Anders Behring Breivik (33) hevder «Knights Templar» gjorde full bakgrunnssjekk før han ble inkludert. Politiet tror ikke på det.

 • Gordon Andersen
 • Jarle Grivi Brenna
 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over åtte år gammel

I en analyserapport påpeker politiet at dersom Knights Templar finnes - og har de ressursene som Breivik skisserer - ville de neppe valgt ham.

«Hvis initiativtakerne for Knights Templar utførte undersøkelser av Breivik i 2002, så ville de ha funnet at han ikke hadde atrium, at han ikke hadde vært i militæret, at han hadde jobbet som telefonselger i seks år, at han hadde startet tre firmaer som alle gikk med underskudd, og at hadde blitt tatt av politiet for tagging og kjøring i beruset tilstand», heter det i rapporten.

Breivik hevder Knights Templar la vekt på ekstremt begavede individer når de rekrutterte folk. Politiet mener det rimer dårlig med Breiviks CV på det tidspunktet.

MERKE: Dette var ett av merkene som Anders Behring Brevik hadde på uniformen.

Anders Behring Breivik hevder på sin side at politiet har kjøpt «coverhistoriene» som han laget overfor venner for ikke å bli avslørt.

- Vurderte flere hundre

VG kjenner innholdet i politiets 42 sider lange rapport om Knights Templar.

Et av hovedspørsmålene er hvordan og hvorfor Breivik angivelig skal ha blitt utvalgt gjennom internett til å møte en ettersøkt serber i Liberia i april 2002.

Politiet mener serberen ikke kan ha hatt noen garantier for at Breivik i etterkant ikke skulle angi ham og avsløre hvor han befant seg. De peker på at Anders Behring Breivik var nestleder i FpU Oslo Vest på det tidspunktet.

Frp var for å anerkjenne Kosovo som en selvstendig stat, og støttet NATOs bombing av Serbia. Ifølge Breiviks forklaring var bombingen en av hovedgrunnene til at Knights Templar ble reetablert i 2002.

Med den bakgrunnen mener politiet det er usannsynlig at Knights Templar skal ha valgt én som var politisk aktiv i Fremskrittspartiet - utelukkende gjennom kommunikasjon på nettet.

Politiets Knights Templar-rapport er en gjennomgang av Breiviks ulike forklaringer om organisasjonen.

Hovedfunnene i rapporten er følgende:

# Breivik har endret forklaring fra at Knights Templar rekrutterte ekstremt begavede individer, til at de rekrutterte Breivik ved en tilfeldighet. Dette uten at det var noe spesielt ved ham, foruten at han var flink til å overbevise folk om at han ikke var med i en organisasjon som kunne være under overvåkning.

# Brevik har endret forklaring fra at Knights Templar var en paneuropeisk organisasjon med minst 25-30 medlemmer til å være et nettverk bestående av seks personer.

# Breivik hadde økonomiske motiver for sine reiser til Liberia, Litauen og Estland. Samtidig kan det ikke tilbakevises at Breivik kan ha møtt en serber i Liberia, tre personer i London i 2002 og personer i Litauen og Estland i 2004.

Politiet er tydelige i sin rapport på at de ikke har noen tro på at organisasjonen Breivik snakker om finnes.

«Siden terroraksjonen den 22. juli så har politiets hovedmål vært å avdekke om det finnes medhjelpere til Breivik og om celle 2 eller 3 eksisterer. Per 9. april finnes det ingen informasjon som tilsier dette»

2002: Dette bildet publiserte Anders Behring Breivik (33) av seg selv på FpUs forum i 2002. Foto: Privat

Også PST konkluderer på samme vis:

«Politiets sikkerhetstjeneste har siden 22.juli prioritert å arbeide med muligheten for at Breivik har hatt en organisatorisk tilknytning og at Knights Templar er en internasjonal organisasjon. PST har ikke funnet at Knights Templar eksisterer i den form som Breivik hevder»

Ingen flere våpenskjold

Det er gjort undersøkelser opp mot Knight Templars våpenskjold som var påsydd uniformen Breivik hadde 22. juli. Det ble også funnet et tilsvarende merke i Breiviks vest. Politiet har undersøkt om også andre har brukt dette merket.

Etter kontakt med produsent i India, har politiet funnet ut at designet er sendt av Breivik selv. Det ble kun produsert to eksemplarer av merkene og de var å anse som vareprøver.

Anders Behring Breivik har tatt politiets konklusjon med stor ro.

- Dere har gjort en konklusjon som baserer seg på at siden dere ikke har pågrepet noen andre, eller lokalisert andre, så kan ikke Knights Templar eksistere. Hvis man bruker den logikken, så eksisterte jo heller ikke jeg før 22. juli, påpekte han allerede under den første uken av rettssaken.

Les også

 1. Breivik: Facebook kan avsløre ledetråd til Knights Templar

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Anders Behring Breivik (33) fryktet et annet medlem av Knights Templar kunne bli avslørt da han…
 2. 997 ville bli Facebook-venn med Breivik

  I løpet av fire timer, fra navnet til Anders Behring Breivik ble kjent, til Facebook-profilen hans ble fjernet, strømmet…
 3. Aktor mener Breivik bløffer om terrorplanlegging

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Anders Behring Breivik (33) sier han begynte å planlegge terror i 2006.
 4. Breivik vil styre sitt påståtte nettverk fra cellen

  (VG Nett) Allerede da han ble avhørt på Utøya etter pågripelsen, spurte Anders Behring Breivik…
 5. Holden: - Dette henger jo ikke på greip, Breivik

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Fra vitneboksen forklarer terrortiltalte Anders Behring Breivik seg markant annerledes enn i…
 6. Har vi ham nå?

  Anders Behring Breivik var en ganske alminnelig mann. Men der andre ville ha nedjustert forventningene til livet, kan…
 7. Presset Breivik på «Knights Templar-nettverket»

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) beklaget ikke massedrapene, men beklaget at han…
 8. Nekter å svare for utenlandsturer

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) vil ikke svare på hva han har gjort i utlandet, og…

Mer om

 1. Anders Behring Breivik
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Luksuspenn bekrefter mystisk London-opphold

 2. Nekter å svare for utenlandsturer

 3. Breivik protesterer: Håper du legger litt mindre vekt på latterliggjøring

 4. Breivik angriper aktors strategi

 5. Slaget står om Knights Templar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder