UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre (Ap) skal ikke ha funnet grunn til å få sin habilitet vurdert i forbindelse med at departementet bevilget seks millioner kroner til en stiftelse der en god bekjent er styreleder. Foto: Kristofer Sandberg/VG

UD ga millioner til Støre-venns stiftelse

Utenriksdepartementet har gitt totalt 6 millioner kroner i støtte til en stiftelse der en venn av utenriksminister Jonas Gahr Støre er involvert. Støres habilitet skal aldri ha blitt vurdert.

  • Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I 2008 godkjente Utenriksdepartementet (UD) 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Rederen Felix Tschudi er initiativtaker og styreleder i stiftelsen som ble etablert i 2009.

Halvparten av midlene kom fra Utenriksdepartementet, og halvparten fra rederiet til Felix Tschudi, Tschudi Shipping Company AS, melder NTB.

Rederen er venn med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), noe Tschudi selv bekrefter overfor Dagbladet.

- Gode, gamle bekjente

- Det er riktig at jeg har kjent Støre i mange år. Vi er gode, gamle bekjente. Man er alltid litt bedre venner når man er yngre, og så har det blitt mindre kontakt etter hvert som man ble eldre, sier Tschudi til avisen.

De to har vært venner siden barndommen, gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole, gikk sammen på Ris ungdomsskole og tok ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Tschudi var også en av gjestene under Støres 50-årsfeiring i 2010.

I et intervju med VG i anledning 50-årsdagen, ønsket ikke Støre å si noe om hvem som var innbudt til feiringen hans, utover å bekrefte at kronprinsparet ville være der.

- Hun er invitert, og det er han også. Utover det mener jeg dette er et privat lag der det ikke har noen offentlig interesse hvem som kommer, sa Støre til VG.

Til tross for det lange bekjentskapet skal Støres habilitet aldri ha blitt vurdert av Utenriksdepartementets lovavdeling da milliontilsagnet til Tschudis stiftelse ble gitt.

- Ikke behov for å vurdere habilitet

- Denne saken var ikke av en slik karakter at jeg fant behov for å vurdere min habilitet i forhold til mitt bekjentskap med Felix Tschudi, sier Støre til Dagbladet.

Han bekrefter at han kjenner Tschudi godt fra mange år tilbake.

Formelt sett ble selve søknaden sendt via Rederiforbundet.

Støre understreker at UD aldri bevilget økonomisk støtte til Tschudis rederi, men at UD gjennomgikk en søknad fra Rederiforbundet og bevilget penger via Barents 2020-ordningen.

Formålet med Stiftelsen for nordområdelogistikk er å bidra til å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder