UTENLANDSK PRESSE: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har mest tiltro til utenlandsk presse. Foto: KYRRE LIEN

Vil helst snakke med utenlandsk media

(VG Nett) Anders Behring Breivik føler seg dårlig behandlet av norsk media før 22. juli.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Dette er årsaken til at han helst ønsker å la seg intervjue av utenlandsk presse.

- Han har sagt at det mest aktuelle for ham er å snakke med utenlandske medier, sier advokat Tord Jordet.

- Hva er bakgrunnen for dette?

- Han sier det er de utenlandske leserne han nå ønsker å nå.

Utenlandske medier

Han sier også at avgjørelsen er preget av måten han har blitt behandlet av norsk presse på tidligere. Han føler han ikke har fått slippe til og at han ble boikottet av media før 22. juli, sier Jordet.

BREIVIK-ADVOKAT: Tord Jordet. Foto: SCANPIX


Advokaten sier at forsvarerne den siste tiden har fått flere henvendelser fra utenlandske medier, men at alle har blitt henvist til å ta direkte kontakt med Breivik.

- Vi har bedt dem om å skrive brev til Breivik, slik at han selv kan svare om han vil snakke med noen. Han har en del kriterier som må på plass for at han skal være villig til å la seg intervjue, uten at han har sagt direkte til oss hva det er, sier Jordet.

- Skriftlig avtale

VG har tidligere omtalt det Breivik skriver i manifestet om hvilke krav han mener bør stilles til media før intervju.

Breivik mener blant annet at man må få spørsmålene tilsendt på forhånd, og at man får anledning til å lage egne spørsmål og svare på dem. Han skriver også i manifestet at man bør lage en skriftlig avtale før man går inn i en intervjusituasjon, og at avtalesituasjonen bør overvåkes av en tredjepart, gjerne en advokat.

- Jeg vet ikke noe om at han kommer til å videreføre disse kravene, sier Jordet.

Strenge sikkerhetstiltak

Fengselsdirektør på Ila, Knut Bjarkeid, sier at de skal ha et møte med advokat Geir Lippestad og politiet angående hvordan de skal forholde seg til journalister som vil besøke Breivik.

- Det er fullt gjennomførbart, men vi må bare diskutere hvordan vi skal gjøre det praktisk, sier Bjarkeid.

Han sier eventuelle journalister på besøk vil bli underlagt svært strenge sikkerhetstiltak.

- Det kommer til å være fengselsbetjenter til stede hele tiden, sier Bjarkeid.

Skriver notater

Breivik bruker nå mesteparten av tiden sin på cellen til å skrive, lese aviser og se på nyheter.

- Han skriver notater til sakkyndigrapporten. Han ønsker at vi skal ha et godt grunnlag for hva han mener er galt med den rapporten. Videre bruker han dagene på å lese aviser og se på nyheter. Han har fått med seg den sterke debatten rundt de sakkyndiges konklusjon, sier Jordet.

Advokaten sier Breivik fortsatt er veldig klar på at han ikke kommer til å ville snakke med noen alternative sakkyndige.

Alternative planer

- Han kan ikke tvinges til å snakke med noen. Eventuelle nye sakkyndige må nok belage seg på å observere avhørene som er gjort med ham, sier Jordet.

Breivik var i går i et to timer langt avhør med politiet der politiet la frem hva de ønsker å snakke med ham om fremover.

- Et område som er viktig for politiet er hans alternative attentatsplaner. Dette er også noe Breivik har snakket grundig om før. Det virker som politiet fortsatt er interessert i å vite alt om hvilke alternative planer Breivik hadde, sier Jordet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder