VIL VENTE MED RENSING: Statsminister Jens Stoltenberg, her fra en pressekonferanse om Mongstad. Foto: Scanpix

Stoltenberg mener det er bedre å vente med CO2-fangst

... men SINTEF mener teknologien finnes nå

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil heller vente et par år ekstra på et bedre anlegg for CO2-fangst enn å risikere et dårligere anlegg ved tidlig oppstart.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det vil være å gjøre miljøet en bjørnetjeneste å presse på tidsfrister våre beste og nærmeste fagfolk sier er gale å holde, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NRK søndag.

Utsetter vedtaket

Lørdag kveld ble det kjent at regjeringen utsetter vedtaket om å bygge renseanlegg for gasskraftverket på Mongstad til 2014. Teknologiske utfordringer er årsaken som oppgis for at prestisjeprosjektet utsettes. SINTEF mener derimot at teknologien som trengs allerede eksisterer, noe statsministeren bare er delvis enig i.

- Den finnes, men den har aldri vært anvendt på et anlegg i drift eller på et så stort anlegg, forklarer Stoltenberg. I tillegg viser han til helsemessige sider som gjør at regjeringen har blitt anbefalt å vente.

Utsettelsen innebærer at det er opp til neste storting å bestemme om det blir rensing. Stoltenberg tror likevel det arbeidet som gjøres nå, vil sikre at fangstanlegget bygges.

- Vi bruker 10 milliarder på trinn 1, som verden ser fram til og som er viktig i seg selv. Jeg har derfor tro på at fullskalaanlegget i trinn 2 også bygges, sier statsministeren.

- Teknologien finnes

SINTEFs klimadirektør Nils Røkke sier teknologien for fangst av CO2 er tilgjengelig og at det snart er på tide å få startet slike anlegg.

- Teknologien finnes, men den er ikke optimalisert ennå, sier klimadirektør Nils Røkke i SINTEF til NRK i forbindelse med at Stoltenberg-regjeringens «månelanding» på Mongstad er utsatt.
Regjeringen sier teknologiske utfordringer er grunnen til beslutningen om å utsette byggingen av et fullskalaanlegg for CO2-fangst til 2014.

Røkke mener derimot det er viktig å få i gang drift på slike fangstanlegg ganske raskt.

- Å vente på optimalisert teknologi blir litt som å ikke kjøpe PC i år fordi det kommer til å komme en som er bedre til neste år, sier klimadirektøren.

- Må gå av

Også Bellona-leder Frederic Hauge mener at teknologien finnes. han mener dessuten at Regeringen har blitt overkjørt av Statoil, som ikke ønsker rensing.

- Regjeringen har ikke nok kunnskap til å plukke fra hverandre Statoil sine argumenter. Nå ser vi at det er Statoil og næringslivet styrer energipolitikken i Norge, sier Hauge til VG Nett.

Han mener at olje- og energiministeren nå må overlate jobben til noen andre.

- Terje Riis-Johansen har ingen tillitt lenger og må ta sin hatt og gå, sier Hauge, og sammenlikner denne saken med OL på Lillehammer i 1994.

- Tenk hvis kulturministeren plutselig hadde sagt at de ikke blir ferdig med å bygge anleggene og at OL må avlyses. Da regner jeg ikke med kulturministeren ville fått sitte lenge, sier Hauge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder