JAKTET PÅ FLERE GJERNINGSMENN: Store mengder bevæpnet politi søkte gjennom Utøya sent fredag kveld. Foto: KYRRE LIEN

Kunne skyte ungdommer i 1,5 time før politiet ankom

(VG Nett) Minst 85 personer ble drept før politiet rakk frem og fikk kontroll på våpendesperadoen Anders Behring Breivik (32).

Artikkelen er over åtte år gammel

Ifølge Nordre Buskerud politidistrikt kom de første meldingene om skyting på klokken 17.02.

Visepolitimester Sveinung Sponheim opplyste på en pressekonferanse i kveld at Beredskapstroppen til Oslo-politiet brukte omkring 40 minutter fra de fikk anmodning om bistand fra Nordre Buskerud politidistrikt til de var på plass på Utøya.

- Responstiden fra våre mannskaper var veldig kjapp, sier Sponheim.

Oslo politidistrikt opplyser at Delta ble scramlet klokken 17.38. Klokken 18.20 var de fremme på fastlandet utenfor Utøya. Klokken 18.35 var gjerningsmannen pågrepet.

Beredskapstroppen, gjerne kalt Delta, var midt oppe i en pågående operasjon i forbindelse med terrorangrepet mot Regjeringskvartalet da de fikk beskjed om å sende mannskaper til Utøya.

Ifølge politiinspektør Einar Aas var politiet forberedt på andre oppdrag, og deler av Beredskapstroppen var klare for å rykke på andre oppdrag.

De valgte å kjøre bil fordi det ble vurdert som raskere enn å få tak i hensiktsmessig helikopter fra Forsvaret. Politihelikopteret stod på bakken under terroraksjonen, men har uansett ikke plass til å frakte mange tjenestemenn fra Delta.

Utøya ligger innenfor området til Nordre Buskerud politidistrikt og det var lokale tjenestemenn som først responderte da meldingen om skyting kom. Det er ikke klart hvor lang tid de brukte, før det ble konkludert med at Beredskapstroppen måtte håndtere situasjonen.

- Anmodningen om bistand kom etter vurdering på stedet av lokalt politi, bekrefter Sponheim.

Ifølge visepolitimesteren i Oslo var det blant annet problemer med båttransport ut til Utøya innledningsvis. Da Beredskapstroppen var på plass var også båt tilgjengelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder